Хиновски: Тръгва конкурс за избор на фирма - строител на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Иван Хиновски

Иван Хиновски

Започна конкурс за изготвяне на листа със строители за 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“. След това от всеки един по отделно ще се искат финансови оферти.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум.

В България идва директорът на „Евроатом“. От него трябва да чуем на какви условия трябва да отговорим - има редица нови критерии, свързани не само с безопасността, но и с конкурентоспособността, икономическата независимост. Най-важното е да покажем ясна схема за боравене с отработеното ядрено гориво. В България се разглежда план за подземно съхранение, но трябва да бъде изработен проект, да се избере площадка и т.н.

Ако не спазим срока до 2033 г., особено след спирането на въглищните централи, ще имаме проблеми. Високата цена на тока от ТЕЦ, ги прави неконкурентоспособни, затова ни трябват ядрени мощности, при които производството е декарбонизирано.

Ние внасяме сравнително евтина газова енергия от Гърция, вятърна от Румъния, които са по-евтини, защото не плащат глоби. Скъпите производства чакат на борсата. Бъдещето е в зелената енергия, но с интелигентно интегриране в системата и с акумулиране на произведената енергия.

Получихме предложение от украински партньори за общи програми в ядрената енергетика. Основен акцент в меморандума са темите с ядреното гориво, при които Украйна има огромен опит.