Скандал със синдиците на фалиралата КТБ – през 2021 г. отчели по-малко от 2017 г.?

Петър Славов

Петър Славов

Скандал със синдиците на фалиралата КТБ – събраните през 2017 г. средства  са 1,442 млрд. лв., тоест повече от тези които са отчетени към 2021 г.  - 1,372млрд.лв. За разминаването става ясно от отговор на синдиците, поискан по Закона за достъп да обществена информация от „Групата за натиск“, представлявана от адв. Петър Славов и Методи Андреев. 

След пет години съдебни дела успяхме да защитим на обществения интерес – съдът осъди и задължи Фонда за гарантиране на влоговете в банките (който назначава синдиците в КТБ) да признае, че е задължено лице по Закона за достъп до обществена информация и да отговаря на въпроси на гражданите!
Освен това получихме данните, макар и със закъснение, колко са събраните от синдиците средства към 2017 г. и колко са направените всевъзможни разходи във връзка с тях, казва пред Faktor.bg  адв. Славов. Според него "отговорите" на синдиците поставят редица нови въпроси, например как е възможно събраните през 2017 г. средства (1,442 млрд. лв.) да са повече от тези към 2021 г. (1,372млрд.лв), след като постоянно от телевизора ни се обясняват успехите по връщането на източеното имущество, коментира юристът.
Той предупреждава, че и тези въпроси ще  бъдат зададени на Фонда, а темата с КТБ е видимо неприятна за политиците и буквално „потъна“ в 40-то Народно събрание.