Служебното правителство обслужи отново руски интерес, удължи без обществено обсъждане концесията на пристанище „Росенец“

Гълъб Донев

Гълъб Донев

Служебното правителство на Румен Радев потайно е подновило концесията на „Лукойл“ на пристанище „Росенец“. Това стана ясно от депутатско питане на Мартин Димитров, от „Демократична България“ до министъра на енергетиката.

Защо служебното правителство набързо и без обществено обсъждане поднови концесията на пристанище "Росенец" ? Какъв е проблемът  пристанището да е държавно и да има възможност таксите да се определят според пазара. Така е било до 2011 г. и е работело. Където няма достатъчно конкуренция е разумно държавата да запази лостовете си!, коментира пред Faktor.bg Мартин Димитров. Според него, ако пристанището е под контрола на държавата, когато „Лукойл“ вдига цените на горивата, и държавата ще може да реагира и да вдига таксите за използване на пристанището.

Публична тайна е, че от години „Росенец“ е превърнат в руски анклав, достъпът е блокиран, охранява се от руски спец части, а това е сериозна пречка за влизането на България в Шенгенското пространство. С удължаването на концесията служебното правителство реално обслужи руски интереси и то в  ситуация на война на Кремъл срещу Украйна и свободния свят. Служебния кабинет така демонстрира, че води двойствена политика. Преди дни премиерът Гълъб Донев се оправда, че вдигането на доходите не е работа на служебно правителство. Вероятно с това ще се оправдаят и когато Нидерландия официално ни предложи да дадем нашите стари МиГ-29 НА Украйна, а да получим от тях F-16.
Обаче същото това служебно правителство някак безпроблемно можа да удължи концесията за пристанище Росенец!