Бизнесът подкрепя предложения бюджет на ДОО, синдикатите гласуват против

Бизнесът подкрепя предложения бюджет на Държавното обществено осигуряване за следващата година. Причината е запазването на размера на майчинството през втората година в размер на 780 лева и заради това, че работодателят вече ще плаща първите 2 дни от болничните, а не три както е в момента.

Синдикатите обаче гласуват против с аргумента, че се задържат минималното и максималното дневно обезщетение за безработица. На свое заседание днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. В проектозакона са отразени параметрите на предвидените за следващата година социалноосигурителни политики в страната.

Мария Минчева, заместник-председател на БСК, коментира, че запазването на обезщетението за майчинство през втората година на детето на 780 и това, че то няма да се приравни на минималната заплата е стъпка в правилната посока от страна на държавата:

Трябва да се правят политики за насърчаване на връщане на майките на работа, а непрекъснатото финансиране на големи обезщетения и несъздаване на условия да отглеждат децата им ги откъсва от пазара на труда. И това за нас като политика е погрешно. Трябва да се работи в тая политика, да се стимулира пазара на труда".

Според Минчева предложеното нарастване на максималния осигурителен доход на 3750 лв. през следващата година обезсмисля труда на създадената работна група, която трябваше да предложи механизъм за неговото определяне.

"Малко се избързва се става предложение, защото се гледа един параметър на цялата система. Не се гледат съотношенията вътре в системата. Трудно е да се оцени защо е точно този размер, какъв ще е ефектът и как трябва да нараства във времето".

Бизнесът категорично подкрепя да се намали на 2 дни ангажимента за изплащане на болничните. С припомнянето, че 3-те дни е въведено като антикризисна мярка през 2008 година.

Неодобрение среща повишаването на минимална заплата на 933 лв. по формула, заложена в Кодекса на труда. На днешния надзорен съвет на НОИ от КНСБ гласуват против проекта на бюджет на общественото осигуряване заради запазването на минималното обезщетение за безработица на 18 лв. на ден и на максималното малко над 80 лв.

Ася Гонева коментира:

"Категорично трябва да бъде пипнато обезщетението за безработица и тогава на политическо равнище ще помислим и ще го подкрепим. По отношение на пенсиите смятам, че перспективата е добра 11 на сто и за следващата година.

От 1 юли догодина е предвидено още вдовишката добавка да се повиши с 3,5% и да е 30 на сто от пенсията на починалия съпруг.