Дацов: Финансовият министър трябва да е ярка политическа фигура, за да носи отговорност

Любомир Дацов, снимка: БГНЕС

Любомир Дацов, снимка: БГНЕС

"Министърът на финансите е втория човек след премиера. Той трябва да е ярка политическа фигура, за да носи отговорност. Но когато има определени пристрастия, които видимо водят до проблеми, тогава всъщност какъв е смисъла ако няма политическо наказание за грешките, които правиш", коментира пред БНТ финансистът Любомир Дацов.

"Бюджетът има структурни проблеми и трябва да се взимат политически решения в средносрочен план. Дали вдигане на данъци, дали ограничаване на някои разходи – това си стои като стратегия на дневен ред. Трябва обаче да го решава редовно правителство и подкрепящите го политически сили", каза Дацов.

Според Любомир Дацов настоящата икономическа ситуация в страната не предполага дефицит, по-голям от 0.5 или 1%.

"Това, че се дискутира 3% дефицит, е политическо решение. Заради огромни допълнителни разходи, приети с актуализацията на бюджета през лятото на 2022 г., които не са подкрепени с необходимите приходи, както и заради забавянето на инфлацията и на данъчните приходи, Министерството на финансите очаква бюджетен дефицит от 6.4%. При подобен показател България ще остане извън еврозоната поне още няколко години", прогнозира той.

"Можем да потвърдим, че има връзка между забавянето на инфлацията и забавянето на приходите в бюджета. За съжаление, забавянето на данъчните приходи е доста по-голямо, отколкото е темпа на нарастване на разходната част. За месец май нарастването на приходите е 8.5%, а всички разходи растат със 17%", обясни финансистът.