Италия сведе глава пред паметта на убития от "Червените бригади" Алдо Моро

Петте му бодигарда са убити на улица Via Fani в Рим на 9 май 1978 г.

Снимки: ANSA

Днес Италия отбелязва една тъжна годишнина, тази от убийството на   отвлеченият бивш италиански премиер Алдо Моро. Това става  на 9 май 1978 г.

Президентът Серджо Матарела преди минути поднесе венец на лобното място на Via Caetani в Рим. Там са събрани лидерите на всички политически сили в страната, а също и ръководителите на републиката.    

Тялото на Моро е открито преди точно 40 години в изоставена кола на тази улица.

Той е отвлечен на 16 март от ултралевите терористи от  „Червените бригади”  като исканията им са срещу освобождаването му да бъдат пуснати от затвора осъдени терористи.

Петте му бодигарда са убити на улица Via Fani в Рим от преоблечени като пилоти членове на  терористичната организация, водена от Марио Морети. Моро е изненадан на път за заседание на Камарата на представителите във връзка с вот на доверие за ново правителство на Джулио Андреоти, което за пръв път в историята би имало подкрепата на комунистическата партия. Точно компромиса на италианските комунисти, които влизат в диалог с християндемократите вбесява "Червените бригади" и те предприемат наказателната си акция. 

Моро е премиер на Италия от 1963 до 1976 г. Той е един от най-дълго служилите следвоенни премиери, оглавявал правителството повече от шест години. Като водач на християндемокрацията е смятан за интелектуалец и балансиран посредник, особено във вътрешния живот на партията.

Когато Моро е отвлечен, правителството незабавно заема твърдата позиция с „Държавата не трябва да се огъва” пред исканията на терористите.

Докато е в плен, Моро изпраща писма до ръководството на християндемократическата партия и на папа Павел VI. Тези писма, някои много критични към Андреоти, са пазени в тайна в продължение на повече от десетилетие и са публикувани едва в началото на 90-те години. В тях Моро обвинява лидерите на собствената си партия и предрича: "Моята кръв ще падне върху вас". Така и става.  

Пише, че сред основните цели на държавата трябва да е спасяването на живота на отделните хора и че правителството следва да се подчини на исканията на похитителите.

Повечето от християндемократическите лидери, познаващи Моро, твърдят, че писмата му не изразяват неговите истински желания, тъй като са писани по принуда и следователно отказват всякакви преговори. Това рязко контрастира с исканията на семейството на Моро. В обръщението си към терористите папа Павел VІ иска от тях да освободят Моро „без условия”.

Не постигнали целите си, „Червените бригади” ликвидират Моро с цел терор и сплашване на обществеността. В това време те достигат зенита си, като през следващата 1978 г. извършват рекорден брой акции - 2150.