Иван Таков: Проблемът при избора на председател на СОС са подходът и политиките, а не личността

Съветниците от групата на МК "БСП за България" внесоха първия си доклад, с който възлагат на кмета създаванеjf на Столично общинско предприятие "Чистота"

Иван Таков

Иван Таков

Проблемът при избора на председател на СОС са подходът и политиките, а не личността. Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков по повод блокираната работа на Столичния общински съвет заради невъзможността да бъде избран председател вече на две заседания. Той добави, че групата на БСП има предложение за поста още от първата сесия и това е Диана Тонова.

"Тук името Борис Бонев не е толкова важно, колкото са подходът и политиките при избора на председател на СОС, коментира Иван Таков. - Необходими са разговори между политическите групи за приоритетите. Защото, ако нямаме разбиране, че комуналните услуги трябва да са в патримониума на Столична община, ако нямаме съгласие, че са необходими повече средства за образователната и здравната инфраструктура, значи нямаме разбиране и съгласие по нищо. В тази ситуация няма как да подкрепим предложенията на другите политически групи за председател на СОС. И съответно отново ще бъдем конструктивна опозиция".

Иван Таков добави, че в тази ситуация най-лесният вариант е ПП-ДБ-СС и ГЕРБ да се разберат така, както го направиха на национално ниво, и да изберат председател на СОС. "Сега от едната страна чуваме "ние не искаме подкрепа от ГЕРБ", "ние не искаме да управляваме с ГЕРБ", а от другата отказват да гласуват. Ами да, но на национално ниво управляват заедно. С какво са по-различни в общината, коментира лидерът на столичните социалисти. - От седмица слушам, че БСП била ключът и катинарът за решаване на проблема. Това не е вярно. В СОС има две политически групи, които постоянно се провъзгласяват за евроатлантически и с еднакви ценности. Защо те не могат да намерят сечение и да изберат председател?! А нас ни сочат за ключ, сигурно защото сме им най-лесното и удобно оправдание".

Иван Таков поясни, че невъзможността да бъде избран председател на СОС няма да доведе до нови избори за общински съвет в София. "Законът казва, че липсата на заседание на СОС за период от 3 месеца води до нови избори. В момента ние заседаваме всяка седмица. Дано това да доведе до появата най-накрая на малко мъдрост и политическа зрялост, за да изберем председател на СОС", коментира председателят на БСП - София.

Той отново подчерта, че проблемите в града продължават да се трупат, а в Столичния общински съвет няма разговор по тях. "Нашите важни приоритети в работата ни за София и за хората са съвсем ясни, заяви Иван Таков. - И вече действаме по тях. След заседанието на СОС вчера внесохме и първия наш доклад. Той е подписан от съветниците от цялата ни група. Чрез него възлагаме на кмета на Столична община да изготви правен и финансов анализ и финансово-икономически и технологичен модел за създаване на Столично общинско предприятие "Чистота". Това е един от приоритетите, които заявихме в предизборната ни кампания. Подобни работещи модели на общински предприятия има и в други общини в страната - в Пловдив, Кюстендил, Троян, Харманли, Лом... Има ги и в големи европейски градове като Виена, Мюнхен, Атина, Белград. А едно от основните предимства от създаването на подобно общинско предприятие в София е, че средствата от такса битови отпадъци ще бъдат разходвани прозрачно за дейностите по ръчно и машинно метене и миене на улици, за сметосъбиране и сметоизвозване и за поддържане на чистотата на обществените пространства".