Украинците раздвоени: 10% са готови на териториални отстъпки, 39 % искат Украйна в НАТО

Само 10% от украинците са готови на териториални отстъпки на Русия в името на бързото прекратяване на войната. 39% смятат, че само присъединяването към НАТО ще може да гарантира сигурността на Украйна и следователно не може да бъде изоставено. Това показва проучване на Киевския международен институт по социология. 

Проучването е проведено по телефона сред 2000 респонденти от всички области на Украйна (с изключение на Крим, части от Донбас, които са контролирани от Русия, както и тези, които са напуснали страната след 24 февруари 2022). 

Мнозинството от анкетираните - 82%, не смятат териториалните отстъпки за приемливи. На такива се противопоставят масово хората от всички региони на Украйна, включително в източната част (68%) и южната част (83%), както и в териториите, окупирани от Русия след 24 февруари (77%).

Украинските лидери, включително президентът Володимир Зеленски, също обявиха за цел на войната възстановяването на контрола над всички територии, които страната е контролирала преди 2014 г., макар че някои западни лидери смятат, че е нереалистично да се постигне пълно освобождаване на Украйна от руските войски.

Що се отнася до това, дали Украйна трябва да стане пълноправен член на НАТО, там резултатите са по-вариативни. 42% от респондентите смятат, че в настоящата ситуация може да е приемливо да се получат гаранции за сигурност от страни в НАТО като САЩ, Великобритания, Германия, Франция и др. В същото време 19% от анкетираните или не са съгласни с тяхното мнение, или изобщо не са съгласни с някое от тези твърдения.