Изводи от събранията на републиканците в Айова - провалът на Хейли може да се окаже шанс за Десантис срещу Тръмп

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

 Ерик Браднер, CNN

Доналд Тръмп показа в понеделник вечерта, че все още Републиканската партия е негова. Бившият президент спечели в Айова с безпрецедентна преднина, давайки тласък на опита си да спечели третата поредна президентска номинация от страна на своята партия. Той направи това, въпреки че пропусна първичните дебати и избягваше политиканството на дребно. Губернаторът на Флорида Рон Десантис изпревари бившия губернатор на Южна Каролина Ники Хейли за далечното второ място, въпреки че състезанието за номиниране сега се измества към Ню Хемпшир, където социологическите проучвания показват, че Хейли е в много по-силна позиция на първичния вот през следващата седмица.

Резултатите в Айова показаха колко предани остават републиканците на Тръмп на фона на изключително необичайната му кампания, докато има четири обвинения в съда, включително свързани с усилията да подкопае президентските избори през 2020 г. 

Докато празнуваше историческата си победа в понеделник вечерта в Де Мойн, Тръмп премахна обичайните си прякори и обиди за републиканските си съперници. Той поздрави Десантис, Хейли и биотехнологичния предприемач Вивек Рамасвами за представянето им и описа тримата като „много умни и способни хора“. Но посланието му към основните му опоненти беше за присъединяване. „Просто е толкова важно и искам да го направя голяма част от нашето послание: Ще се обединим. Това също ще се случи скоро“, каза Тръмп. Полето на републиканците се стесни допълнително: Рамасвами, който завърши четвърти, прекрати кампанията си и веднага подкрепи бившия президент. 

Тъй като бившият президент надхвърли 50% от гласовете в Айова и нито Десантис или Хейли се разделиха и постигнаха окончателно второ място, републиканците не бяха по-близо до първичната надпревара един срещу друг срещу Тръмп. Говорейки пред поддръжници, след като Тръмп направи победна обиколка засега, Хейли и Десантис обещаха да продължат кампаниите си. „Получихме билета си от Айова“, каза губернаторът на Флорида. Той трябва да посети Южна Каролина, родния щат на Хейли днес, преди да продължи към Ню Хемпшир. Междувременно Хейли е на едноцифрено ниво от Тръмп в Ню Хемпшир, показват социологически проучвания. Тя се надява да се възползва от по-умерен първичен електорат там - и да го използва като стартова площадка, за да разчисти ефективно полето и да се позиционира като единствената алтернатива на Тръмп в партията. „Мога спокойно да кажа, че тази вечер Айова направи първичните избори на републиканците в състезание от двама“, каза тя пред своите поддръжници. 

Проучванията показаха широчината на подкрепата за Тръмп в ключовите избирателни райони на Републиканската партия. Петдесет и три процента от евангелистите подкрепиха Тръмп, Десантис - с 27%, а 13% гласуваха за Хейли – цифри, които подчертават защо Тръмп е големият фаворит в Южна Каролина, където евангелистите съставляват огромен дял от първичния електорат на партията, въпреки че е родният щат на Хейли. Завършилите колеж се разделят донякъде поравно - между Тръмп, Хейли и Десантис. Но Тръмп доминира сред тези без висше образование с 67% подкрепа. 

Един избирателен район, с който Хейли доминираше, бяха онези, които се идентифицираха като умерени или либерални. Тя спечели подкрепа от 63% от тази група - брой, който би предвещавал мач за общи избори с президента Джо Байдън. Но също така отразява колко далеч трябва да стигне Хейли, за да си пробие път към първичния електорат на републиканците. Проучването установи, че Хейли се справя добре с онези, които вярват, че Байдън справедливо е спечелил изборите през 2020 г., и тези, които казват, че качеството, което има най-голямо значение за тях, е да имат правилния темперамент. Междувременно Десантис показа повече сила сред основните избиратели на Републиканската партия. От тези, чийто вот беше базиран на това кой кандидат споделя техните ценности. Тръмп водеше с 43%, но 31% на Десантис беше доста пред 13% на Хейли. И все пак, с малко признаци на слабост от бившия президент, не е ясно къде Десантис има възможности да спечели.

Тъй като надпреварата се измества към по-благоприятна територия за Хейли, тя използва речта си вечер в Айова, за да твърди, че е противоотровата за реванша между Байдън и Тръмп. Тя твърди, че мнозинството от американците не одобряват както настоящия, така и бившия президент и заяви, че нейната кампания е „последната най-добра надежда за спиране на кошмара Тръмп-Байдън“. Докато поздравяваше Тръмп за победата му, каза, че "бившият президент и Байдън имат повече общо, отколкото си мислите“. „И на Тръмп, и на Байдън им липсва визия за бъдещето на страната ни, защото и двамата са погълнати от миналото, от разследвания, от вендети, от оплаквания. Америка заслужава по-добро“, каза още тя.

След като беше обявен за завършил на второ място във фракциите, Десантис каза на поддръжниците си, че е оцелял, след като „всичко, освен кухненската мивка“ е било хвърлено по него в Айова, докато обеща да продължи кампанията си. Въпреки това, той навлиза в това, което може да се окаже трудно, като социологическите проучвания го показват далеч зад Тръмп и Хейли в Ню Хемпшир. Очаква се Тръмп да доминира в събранията на Републиканската партия в Невада. Надеждите на Десантис може до голяма степен да зависят от външни фактори. Предстоящите изпитания на Тръмп могат да се превърнат във възпламенителна точка, която променя траекторията на надпреварата. Хейли, изправена пред засилен контрол през последните месеци, може да се спъне в Ню Хемпшир. Решението на Десантис да посети Южна Каролина първо във вторник, преди да пътува до Ню Хемпшир, показва важността на щата. Това е мястото, където Хейли е служила като губернатор, но основните гласоподаватели биха могли да се съгласят по-тясно с политиката на Десантис. Разстройването на Хейли на нейния "домашен терен" на първичните избори на 24-ти февруари може да тласне Десантис към "Супер вторник" на 5-и март.