Американски журналист се оказа клиент на българската прокуратура - осветил сайт за проруска дезинформация

Американският журналист Сет Хетена, автор на книгата "Trump/Russia - A Definitive History" и колумнист в различни издания, неочаквано се оказа клиент на българската прокуратура. Причината – осветляването в статията "Zero Hedge, Russia, and the Business of Conspiracies", публикувана на в сайта trump-russia.com на българска връзка в интернет изданието Zero Hedge. То се оказа собственост на регистрираното в България дружество "ABC Media" (АБЦ Медиа - според българския търговски регистър), чийто единствен собственик е Красимир Иванджийски - издател и главен редактор на вестник "Строго секретно".

Според Сет Хетена, който е познавач на руския клептократичен режим и пише много за руската обвързаност на днешния президент на САЩ, Zero Hedge е популярен финансов блог за разпространява на проруска дезинформация и конспиративни теории. Представляващ по своето съдържание комбинация от апокалиптични финансови анализ, актуални събития и коментари, то следват сляпо линията на Кремъл. Като един от най-популярните сайтове в Интернет, той се нарежда в топ 2 000 от всички интернет сайтове в световен мащаб, той привлича повече от милион гледания всеки ден.

Кой стои зад Zero Hedge

Всички публикации в Zero Hedge са написани под псевдонима на Тайлър Дърдън, героят, изигран от Брад Пит във филма Fight Club, а неговият „манифест“ глас: „Анонимността е щит от тиранията на мнозинството“. Разбира се, анонимността е и щит за някой, който има какво да крие.
През 2016 г. бивш служител на Zero Hedge на име Colin Lokey, който е автор на голяма част от публикациите с политическо съдържание в сайта, казва пред Bloomberg идентифицира зад псевдонима Дъндън Дан Иванджийски, финансов анализатор, роден в България, уличен през 2008 в търговия с вътрешна информация, и Тим Блекшал, кредитен стратег от Сан Франциско. Нито Иванджийски, нито Блекшил обаче притежават директно Zero Hedge. Сайтът е собственост на ABC Media Ltd., която според едно съдебно решение е била идентифицирана като българска компания, вписана в българския фирмен регистър. Основана през 2011 г., ABC Media (АБЦ Медия) е регистрирана като ЕОД, на адрес в София, България. Единственият собственик е бащата на Даниел - Красимир Иванджийски.

Кой е Красимир Иванджийски

Роден в България през 1947 г., той е завършил Първата английска езикова гимназия в София, а след това Икономически университет във Варшава.
Като млад специалист Иванджийски работи в българското Министерство на външната търговия, след което започва кариерата си като журналист. Още преди 1990 г. е изпращан като кореспондент в местата, където има политически и военни конфликти. Прекарва повече от 12 години работи в чужбина - Прага, Варшава и Виена, след това в Африка - Хараре и Адис Абеба.

Според Craig Pirrong Красимир Иванджийски притежава перфектната биография на шпионин, като изразява предположение, че Иванджийски-старши е бил съпричастен към ДС. 

През 1994 г., след разпадането на Съветския съюз, Иванджийски започва да издава български таблоид „Строго Секретно“, който се представя за единствения независим вестник в страната и се финансира от  фирмата „Примекс-7“ ООД, също собственост на Иванджийски-старши.

В него той публикува фалшиви истории с конспиративно съдържание, както и сюжети, които нямат нищо общо с България.

Според Сет Хетена зад всичко това стоят много пари.

Очевидно изнесените нелицеприятни факти за Zero Hedge са амбицирали неговият собственик да създаде проблем на журналиста. На 23 декември издателят на "Строго секретно" изпраща до американеца заплашителна жалба от над 10 страници, в която настоява  Хетена да свали материала си и всичко, написано за сайта, което е публикувал в интернет. 

В същото време той предприема и един доста подъл ход -  десет дни по-рано, на 12 декември внася сигнал до главния прокурор на България срещу американския журналист. 

Без съмнение издателят на „Строго секретно“ е искал да сплаши автора на статията за Zero Hedge, доколкото жалбата срещу Хетена съдържа „имитация, че се започва разследване“. И въпреки, че самият Иванджийски не отрича изнесените факти от американския журналист относно регистрацията на домейна на сайта и това, че е издател на „Строго секретно“, твърди, че написаното за него е нарушение на неговите права и смята, че представлява тежко престъпление. 

Фактът обаче, че той е подал сигнал и до главния прокурор, а на 20 декември вече се е произнесла и Главна прокуратура, като е препратила казуса на Софийска районна прокуратура, поставя под въпрос каква ще е развръзката по този казус. 

Превод със съкращения: Faktor.bg