Кашкавалени охлювчета

Ако обичате леките печива - това е една подходяща рецепта за вас

снимка: vkusi.me

снимка: vkusi.me

Необходими продукти:

1 ч.ч кисело мляко
3 ч.ч. брашно
2 яйца 
1 бакпулвер
1.ч.л. сода (изравнена)
2 с.л. олио
3 с.л. маргарин
Сирене/кашкавал

Начин на приготвяне:

В съда, в който ще месите сложете киселото мляко, прибавете содата и изчакайте да шупне. Към трите чаши брашно прибавете бакпулвера като го разбърквате добре. Чукнете яйцата към млякото, като от едното яйце отделяте жълтъка (с него се намазват соленките преди да се поставят във фурната). Разбъркайте добре млякото с яйцата, след което започвате бавно да прибавяте брашното, като бъркате докато се получи меко тесто. Ако е необходимо премествате с още малко брашно така, че да може да се точи.

 
Разделете тестото на няколко топки. От всяка разточете средно дебела кора – около 0.5 мм.

След това нарежете тестото на равностранни триъгълници (може да изрежете с подходяща чаша кръгове, с диаметър около 6-7 см). Върху оформените триъгълници (или кръгчета) намажете по малко маргарин, след което сложете парченце кашкавал (или бучка сиренце). Триъгълните навийте на охлювчета (а кръгчета сгънете на полумесец, като притиснете краищата с дръжката на лъжичка). 

Готовите кашкавалени охлювчета подредете в плитка тава, като предварително сте сложили хартия за печене. Преди да ги сложите за печене, загрейте фурната на 200 градуса. С жълтъка намажете всяка кашкавалено охлювче и поръсете със ситно настърган кашкавал. 

Печете 20-25 минути на 175 градуса, докато порозовеят и хванат хрупкава коричка.

Кашкавалените охлювчета са подходящи за лека закуска, но можете да похапнете от тях по всяко време на деня.