Киев освети западни пропагандатори на руския наратив за войната срещу Украйна

Центърът за борба с дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна публикува подборка с изказвания на западни експерти и политици, които говорят за неизбежната победа на Русия и необходимостта украинците да направят отстъпки, съобщава УНИАН.

Списъкът е дълъг и в него влизат "експерти", които представляват както отделни говорители, така и представители на институции (като изследователски центрове и институти). Общото в тяхната риторика е, че всички те пропагандират идеите на Кремъл за "силна" руска армия и "неизбежната" победа на страната-агресор, както и за необходимостта от отстъпки от страна на Украйна.

Центърът смята, че тези разкази се разпространяват от Русия чрез лоялни на нея западни експерти. А примерите са много - вижте някои от тях:

- Френският център за разузнавателни изследвания публикува аналитична справка, в която се пропагандира идеята за "неопитни украински войници" и "професионална руска армия";

- Бившият американски сенатор Ричард Блек говори в интервю за неизбежната победа на Русия, тъй като "Русия не може да си позволи да загуби заради заплахата от разширяването на НАТО";

- Италианският генерал Леонардо Трикарико призовава ЕС да се откаже от "безумната идея за спечелване на войната в Украйна" и да накара Украйна да капитулира, за да не провокира Русия да използва оръжия за масово унищожение;

- Германската организация "Институт Шилер" проведе международна дискусия за заплахата от Трета световна война, като участниците заключиха, че "конфронтацията с Русия е катастрофална за Германия и ЕС" (Институтът вече отговори на обвиненията на центъра SNBO и го нарече "натовски");

- Русия обвинява Запада за риска за световната продоволствена сигурност;

- Русия обвинява Запада за риска за световната продоволствена сигурност;

- Опитът на Русия да смекчи санкциите пък показва тяхната ефективност

Всички тези "експерти" разпространяват разказа на Кремъл по някаква причина. Чрез тях Руската федерация се опитва да наложи на света своята гледна точка.

Идеята за неизбежната руска победа не се споделя от много влиятелни експертни центрове. Така например предишния ден Американският институт за изследване на войната (ISW) публикува доклад, в който описва проблемите на руската армия с оборудването и личния състав, както и шансовете на Украйна за контраофанзива.

Вчера украинските служби предупредиха, че руските окупатори са започнали мащабна информационна и психологическа операция, като разпространяват фалшификати за пленени бойци от завода "Азовстал".

Според бившия командир на полка "Азов" Максим Жорин със защитниците на Мариупол, които са били в "Азовстал" и сега са в плен на Руската федерация, почти няма връзка.