Кирил Петков: Никакви ракети няма да се дават на никой

Кирил Петков

Кирил Петков

"Никакви ракети няма да се дават на никой, подкрепата ни за Украйна ще продължи както досега, България ще говори в един глас с всички от ЕС. Време е българската прокуратура да си застане на мястото и на страната на хората", заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в района на Стара Загора, където е на инспекция на газовата връзка с Гърция, съобщи БГНЕС.

Петков коментира снощния арест на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, войната в Украйна и посещението на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин у нас днес и в събота.

"МВР са свободни да направят нещата, които по закон трябва да направят. Това е единственият начин. Недосегаемите вече не са над закона", заяви министър-председателят.

"Разпитваха ме за доклада на Министерство на финансите за одитната агенция, която регулира еврофондовете. Разпитваха ме и за разговора ми с Лаура Кьовеши", съобщи Петков, който в изявление още сутринта информира, че е дал показания по повод арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и пр-ът на Борисов Севдалина Арнаудова.

Запитан дали от страната ни ще се иска въоръжение за Украйна, Петков отговори:

"Никой не отива на никаква война. България напълно подкрепя Украйна - изпращаме хуманитарна помощ, медикаменти, посрещаме бежанци и работим координирано с НАТО по източния фланг. Никой не е говорил с мен от американска страна да искат оръжие", заяви Петков.

"Нито ПВО, нито специални ракети - това са фалшиви новини, опитват се да наслагват страх в хората. България няма да ходи на война", категоричен бе Петков.

По думите му, странна е опорката, че арестът на Борисов има цел да отклони вниманието от целта на посещението на Лойд Остин у нас.

"Посещението на Лойд Остин показва уважение", каза Петков.

Той съобщи, че има потвърждение от Европейската комисия, че процесът по Плана за възстановяване е технически завършени и скоро ще има дата кога ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще дойде в България, за да подпишат плана.