КНСБ изчисли колко може да стане минималната заплата през 2024 година

Минималната работна заплата може да достигне 1003 лева догодина. Това показват изчисленията на Института за социални и синдикални изследвания и обучение на база на приетото решение от 48-ото Народно събрание за одобряване на автоматичен механизъм за определянето ѝ и очакваният размер на средната брутна заплата.

Според новия текст в Кодекса на труда от началото на 2024 г. минималната работна заплата ще е 50% от средната за страната за последните 12 месеца. За определяне на размера ще се използват предварителните данни за размера на СРЗ за последните 2 тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата. Всяка следваща календарна година размерът на МРЗ ще се определя до 1 септември на текущата, така че НСИ ще има готовност да осигури необходимите данни за СРЗ за страната, обясняват синдикалистите.

За КНСБ това е един максимално опростен автоматичен механизъм, който не отчита всички критерии за измерване на адекватността на МРЗ, както е посочено в Директивата за адекватните минимални заплати в чл. 5. Това означава, че не се гарантира адекватност на МРЗ съобразно необходимите разходи за издръжка на живота, така също не се отчитат промени в покупателната сила на МРЗ като следствие от засилени инфлационни процеси. Освен това социалните партньори не участват пряко в определянето на МРЗ, а имат косвена роля през КТД и влиянието му върху СРЗ.

При тези уточнения ИССИ направи изчисления за възможни три сценария на развитие на динамиката на СРЗ – песимистичен, реалистичен и оптимистичен.