Кремъл изфабрикува "нова цел" на "специалната военна операция" в Украйна

Дмитрий Песков

Дмитрий Песков

"Като цяло защитата на Донецката и Луганската народни републики е основната цел на специалната военна операция". Това заяви в характерното за Москва манипулативно говорене гласът на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руската държавна информационна агенция РИА.

След повече от три месеци руските официални лица продължават да наричат инвазията в независима и суверенна държава "специална военна операция", целяща "демилитаризация" или "денацификация" на Украйна, позовавайки се на лъжливи тези и несъстоятелни твърдение за съществуването на нацисти в украинското правителство. Москва умело използва този фалшив наратив, за да оправдава своята кървава инвазия, мародерствата и терора в Украйна.

Истината за Донецк и Луганск е, че това са две отцепнически и нелегитимно образувания в региона на Донбас (Източна Украйна), които са подкрепяни и признати само от Русия. И съвсем не е случайно, че именно там режимът на Путин съсредоточава военните си усилия, за да могат да овладеят Донбас, след като силите ѝ бяха принудени да се изтеглят от други части на страната, а митът за непобедимата руска армия беше направен на пух и прах.