Русия сътвори поредната фейк новина: Кремъл "даде гаранция за сигурност" на Байдън при изненадващата му визита в Киев

В комедийното предаване на Олга Скабеева по руската телевизия един от гостите изрече поредната фейк новина в национален ефир - че руснаците „дали гаранции за сигурност“  на американския президент, като екскортират с руски самолети Байдън, който вчера направи изненадваща и историческа визита в украинската столица.

Припомняме, че американският президент пристигна в столицата на Украйна при пълна дискретност, за да се срещне с Володимир Зеленски и политическото ръководство в Киев. Байдън потегли за Киев от границата с Полша и то с влак - пътуване, което се пази в пълна тайна. 

Съвсем очаквано американския президест е уверил за пореден път украинците, че САЩ и западните страни ще продължат подкрепата си, за да може Украйна да спечели войната срещу Руската терористична федерация.

По руските пропагандни канали обаче продължават още да живеят с илюзията, че е останал някой, който се впечатлява от заплахите на военнопрестъпния режим на Владимир Путин. Но Западът едва ли си прави илюзии, че от Русия винаги могат да се очакват изненади, защото Путин е непредсказуем лидер, който не би се спрял да вменява на Европа, САЩ и НАТО вина за тази вина и да търси всякакви възможности за реванш срещу тях.

„Можехме да унищожим Байдън. Но ако го бяхме направили, кой ще го наследи? Камала Харис? Смятам единствено, че Байдън трябваше да отиде там с хеликоптер, както пътува по принцип, а наши [руски] изтребители трябваше да го ескортират до Киев. Щеше да е по-впечатляващо“, каза руският генерал-лейтенант Евгений Бужински с видимо ироничен тон.

Зад всичко това лъсва несъстоятелността на твърдение като това, че Русия щяла да се погрижи за сигурността на Джо Байдън. Повече от ясно бе, че визитата на американския президент хвърли в шок руската пропаганда, която май бе проспала тази американска инициатива. Прокремълските активисти бяха поставени в шах и то буквално само часове преди очакваната реч, която вероятно Путин ще произнесе във връзка с така наречената специална военна операция в Украйна. В същото време подобни изявления преследват и конкретно пропагандно въздействие върху руското общество, поддържайки наратива за "лошата" Америка, която е най-големият враг на Русия. Но и излъчва определено известно безсилие и притеснение на Русия, която е изправена пред сериозни проблеми не само на фронта в Украйна, но и вътре в страната.