Манипулациите на Кремъл удариха дъното с цял куп нови лъжи

снимка: EUvsDisinfo

снимка: EUvsDisinfo

Русия - Африка: придумване и натиск (SWEET-TALK AND PRESSURE ON AFRICA)

В предишния седмичен обзор на EUvsDisinfo описахме в детайли потока от дезинформация, който Москва изля по повод решението си да се оттегли от Черноморската инициатива за зърното. Нелепите твърдения включваха, че западните страни „изнудвали“ Русия и използвали сделката за търговска изгода; че отклонявали зърното от бедните държави; и че Киев и западните му партньори използвали граждански кораби да внасят контрабандно оръжие в Украйна.

Само за седмица нещата още се влошиха: както по суша (повече и по-далечни ракетни и артилерийски атаки), така и по море (заплахи срещу цивилни кораби). Станахме свидетели и как Кремъл удря ново дъно с лъжи в опит да избяга от отговорност за действията си.

Това, че Москва се стреми да унищожи украинското селско стопанство, беше ясно още миналата пролет, въпреки уверенията на Кремъл в противното. Ако имаше подходящите военни средства, Русия не би се поколебала да унищожи цялата икономика на Украйна и териториите под контрола на Киев. Очевидни са методите, използвани от Кремъл, като преследване, убиване и тероризиране на цивилни чрез безразборен обстрел и ракетни атаки. В руското медийно пространство открито се толерират и даже се насърчават призиви за геноцид и за използване на ядрено оръжие.

Систематичните руски ракетни бомбардировки тази седмица над Одеса, нейното ключово пристанище за износ на селскостопански продукти и центъра на града, включително забележителната катедрала „Преображение Господне“, за пореден път демонстрират безразсъдната жажда за унищожение. Русия продължи да атакува и речния транспорт по маршрутите за износ на зърно по река Дунав близо до граничещия с Румъния град Рени.

Реални снимки, измамни думи

Упоритите, лъжливи отричания на Кремъл са забележителни по две причини. Първо, вярващите православни християни в Русия едва ли могат лесно да преглътнат събитие от типа на ракетния удар по катедралата „Преображение Господне“, едно от чудесата на Одеса. Храмът беше сериозно повреден и Генералният секретар на ООН категорично осъди атаката, а говорителят на Путин Песков излезе със следното опровержение: „Нашите въоръжени сили никога не нанасят удари по обекти на социалната инфраструктура, да не говорим за храмове, църкви и други подобни структури“. Освен нараняваща, тази фалшификация е обидна и има злокобен оттенък на фона на системните руски ракетни атаки над цяла Украйна през последната година и половина.

Кремъл удари ново дъно със своите лъжи - 2

Второ, дори най-праволинейните прокремълски глашатаи като хардлайн-вестника „Комсомольская правда“, се затрудниха да посочат „правилната“ причина, оправдаваща атаката срещу пристанищната инфраструктура в крайдунавския град Рени. Кадрите от разрушени силози за съхранение на зърно бързо се разпространиха по световните медии и снимките ясно показаха истината: реалната цел на атаката е била да се унищожи износът на зърно, а не „да се ограничат доставките на западно оръжие за Украйна“, както измамно внушават апологетите на руското правителство.

Кремъл удари ново дъно със своите лъжи - 3

Манипулиране на информационния пейзаж

След няколко дни в Санкт Петербург ще се проведе масово рекламираната от руска страна среща на върха между Русия и група африкански лидери. На 24 юли беше публикувана статия, подписана от Путин, която подробно представя дневния ред на срещата. Статията е озаглавена „Русия и Африка: обединяване на усилията за мир, напредък и успешно бъдеще“ и беше светкавично разпространена на английски, френски, испански, немски, португалски и арабски език в местни медии в страните от Близкия изток и Африка. Министърът на външните работи Сергей Лавров обиколи Африка няколко пъти за няколко месеца в опит да подсигури присъствието на африканските лидери на срещата, която изглежда е замислена като демонстрация на руската доминация на световната сцена. Предишната такава среща се състоя през 2019 г., но към днешна дата, в навечерието на второто ѝ издание, ангажиментите, поети през 2019 г., не са изпълнени. Няма и кой знае какви очаквания за резултати от новата среща.

Статия за Африка… или за зърното?

Статията на Путин е забележителна. В комуникационно отношение тя е подобна на документа „Концепция за външната политика на Руската федерация“, който Путин подписа на 31 март. Тези статии са пропагандни материали, фокусирани върху един въпрос. Съдържанието им не отразява заглавията, а по-скоро повтаря един и същ фалшив разказ отново и отново. „Концепцията“ служи изцяло за оправдаване на войната срещу Украйна, макар и да не цитира името на тази страна нито веднъж. Путин предпочита да не назовава директно темите, на които са посветени речите му. Той никога не произнася името на Навални, а това на Зеленски споменава рядко.

Близо половината от статията за Африка съдържа оплаквания от „Запада“ и колониалния му манталитет като същевременно се прославят постиженията на Съветския съюз, а Украйна е оставена извън уравнението. След това идва истинският фокус на статията: Черноморската инициатива за зърното. Посланието е, че „Западът греши във всички отношения“ и че „Русия не е виновна, че се оттегли“ от споразумението.

Статията подхвърля няколко произволно подбрани числа, които:

- са погрешни. Материалът изкривява данните от Координационния център на ООН за количествата зърно, изнесени в ЕС.

- пропускат очевидното. Статията мълчи за факта, че Украйна беше най-големият доставчик на зърно за Световната продоволствена програма на ООН. Преди войната Украйна произвеждаше достатъчно храна, за да изхрани 400 милиона души за една година. Можете да прочетете подробностите тук.

- игнорират неудобните факти. Китай е най-голямата страна-получател по Черноморската инициатива за зърното. Запознайте се с данните на ООН тук.

- съдържат откровени лъжи. В статията се твърди, че санкциите на ЕС пречат на Русия да изнася храни. Няма такива санкции. Има даже изрични изключения именно за схемите за хранителни продукти. В материала тук нагледно е систематизирано какво не включват санкциите на ЕС срещу Русия.

В публикация в Telegram говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова даде една доста фриволна интерпретация на термина „най-бедните страни“, до които – както се твърди – стигали едва 3% от зърнените доставки. Постът на Захарова съдържа и откровената лъжа, че „97% от зърното отива при най-богатите“.

Путин като гангстер

В един от пасажите на статията, който звучи малко заплашително, Путин твърди, че „разбира значението на непрекъснатите доставки на храна за социално-икономическото развитие и политическата стабилност на африканските държави“. Той също така твърди, че Русия може да замени износа на Украйна – ситуацията малко прилича на гангстер, който иска да доминира на пазара като се отърве от конкурентите си.

Вижте нашия изчерпателен преглед (на български език) за това какво в действителност се крие зад думите на Путин в тази статия, която всъщност може да се окаже отправна точка за бъдеща руска стратегия за Африка. Международният дискусионен клуб „Валдай“ – мозъчен тръст, управляван от Кремъл – изглежда е бил задействан да публикува материал именно в този дух, при това в същия ден, в който се появи статията на Путин.

Още примери за руска дезинформация:

- Лукашенко предупреждава за полска атака срещу Беларус: Беларуският диктатор отново заяви, че Полша и други страни се готвят да влязат в Украйна и да атакуват Беларус. Това е лъжа, предназначена да замаскира продължаващата брутална война срещу Украйна. Докато беше на посещение в Санкт Петербург, Лукашенко представи подробностите на Путин. Последният обаче с нищо не показа, че се е развълнувал и притеснил и че е взел ситуацията насериозно.

- Намеса в изборите в Испания – всяване на страх: Свързаните с Кремъл тролове се прицелват в изборите не само в САЩ, но и в цяла Европа. Лидерът на „Вагнер“ Евгений Пригожин отдавна се похвали, че го могат. Покрай парламентарните избори в Испания станахме свидетели на трика за клониране на официален уебсайт – в случая, сайта на Община Мадрид. На 22 юли на сайта-клонинг се появи статия с предупреждение за риск от терористични атаки в изборния ден /23 юли/. Фалшивата статия твърди, че се позовава на информация – несъществуваща – от испанското вътрешно министерство, че избирателните секции можело да бъдат атакувани в деня на изборите от ЕТА – терористична организация от миналото. Целта на статията, чиито текст и снимки са в драматичен стил, беше да разколебае избирателите да идат да гласуват. По независима информация URL-адресите към домейна са популяризирани от частни руски потребители на Telegram, живеещи в Испания. От следобеда на 23 юли домейнът вече не беше достъпен. Паралелно с това и други руски хак-тивистки групи извършиха хибридни атаки – включително DDos – срещу техническата инфраструктура на страната, за да генерират недоверие в интегритета на демократичния процес.

превод: Представителство на Европейската комисия в България