Кремълски фейк: Шойгу унищожи украинската армия още преди половин година

Още от първия ден на войната в Украйна руското министерство на отбраната публикува ежедневни сводки за унищожената украинска техника. Често обаче една сводка опровергава друга, а всички заедно - противоречат на законите на аритметиката, пише "Новая Газета Европа", цитирана от "Сега". Например - руската армия вече е унищожила 9915 танкове и бронирани машини, а Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ разполагат с 8165 /заедно с доставените вече от съюзниците/. 

Как Русия побеждава в сводките

Според заявленията  на министерството на отбраната в началото на март 2022 г. и на първия зам.началник на Генщаба на руската армия Сергей Рудской от 25 март, към този момент руската армия вече е постигнала впечатляващи успехи:

- 90% от украинските военни летища са изведени от строя

- на практика напълно са унищожени украинските въздушни сили и системата за ПВО

- над 90% от зенитно-ракетните комплекси със среден и голям обсег са ликвидирани

- взривени са базите за съхраняване на 70% от всички запаси на военна техника на противника

Към края на март Русия вече бе окупирала над 1/4 от територията на Украйна. Западната военна помощ само се обсъждаше. На този фон загубата на съществена част от въоръжението на ВСУ би трябвало да доведе до бърза победа на руската армия. Но нещо тръгна не по план. За следващите месеци Украйна успя да освободи Киевска, Житомирска, Черниговска и Сумска области, да си върне голяма част от Харковска област и да проведе успешно контранастъпление в Херсонска област. С какво воюва Украйна през цялото това време?

Ако към 25 март 2022 г. Украйна според руското МО е без флот, с 10% авиация и 1/3 от танковете и друга бронетехника, то към 22 декември 2022 г. ситуацията вече е съвсем абсурдна: ВСУ са на голям минус по всички основни видове въоръжение. Така към 8 декември Русия вече е унищожила 33 комплекса HIMARS, макар че към онзи момент НАТО е доставила само 35 HIMARS и техни аналози. При това няма убедителни доказателства за унищожението на нито един HIMARS.

Сайтът за военен анализ и изследвания Oryx дава множество примери със съмнителни заявления и дезинформация от руска страна. Например към 21 май 2023 г. от  175 "унищожени" от руската армия гаубици М777 документално потвърдени са само 31, от 428 самолета - 66, от 234 вертолета — 29. От над 1000 унищожени още към юни 2022 г. дрона "Байрактар" документално са потвърдение само 17, а  Baykar Tech всъщност е произвел общо около 450.

Могат ли да се оценят реалните загуби 

Украйна не публикува официални данни за унищожената си военна техника. Проектът Oryx оценява общите украински загуби на 3592 единици техника, или почти 10 пъти по-малко, отколкото отчита руското МО. Данните на Oryx са непълни: аналитиците отчитат само доказаните със снимка или видео случаи, затова реалното количество вероятно е много по-голямо. Според военния експерт Кирил Михайлов в базата им данни попадат около 70% от реалното количество унищожена техника. Той смята, че е нормално да има разминаване между данните на независимите анализатори и официалните сводки на страните във въоръжения конфликт, и обяснява това с "оптимизма на командирите". "Ако до една бронирана машина се разбие снаряд, те могат да я отчетат като унищожена, а на практика да е само повредена. Ясно е, че командирите на всички нива имат стимул така да завишават отчетността си, но сводките на руското МО са просто откровена лъжа, която не може да бъде обяснена с подобно разминаване", смята той.

На сводките на руското МО не вярват дори прокремълските военни кореспонденти. А собственикът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин откровено им се подиграва: "Мисля, че барон Мюнхаузен си почива. И съдейки по всичко написано там, скоро ние ще се доберем до извънземните - с известни загуби... Затова смята, че това е просто от областта на дивата фантастика... Ако съберем всички цифри от МО, ние вече ще сме унищожили нашата планета Земя пет пъти", коментира той.

Официалните данни на украинската страна също не съвпадат с оценката на Oryx за руските загуби, но разминаването е в пъти по-малко. 

Руският ленд-лийз

Пленяването на вражеска техника в хода на военните действия е обичайно явление във всяка война, но в настоящата то придоби такъв размах, че получи отделно име - "Руски ленд-лийз". Към есента на 2022 г. Украйна успя да плени повече руско тежко въоръжение, отколкото страната получи от съюзниците. Особено благодатни бяха руските "жестове на добра воля", "прегрупиране" и "оттегляне на по-изгодни позиции": в хода на тези маневри руската армия изоставяше значително количество военна техника, в това число в абсолютно работно състояние или с леки повреди. Сред трофеите се оказа цяла танкова рота, рядка радиолокационна станция и комплект дронове с документация.

Според Oryx, почти 1/3 от тежкото въоръжение, което Русия е загубила в Украйна, се е оказало в ръцете на украинската армия. Специалистите посочват, че причината за това високо ниво на загуби от руска страна са проблемите с обезпечаването и некомпетентността на военнослужещите - често танковете са зарязвани, защото им е свършило горивото, затънали са в калта или водачите им не са се справили с управлението. А понякога "прегрупирането" се оказва толкова набързо, че техниката просто се оставя.