Кристина Курчаб-Редлих: Официалната биография на Путин е лъжа, дори рождената му дата е променена, детството му е само насилие

Доказано е - почти всички чудовища са имали трудно детство

Кристина Курчаб-Редлих

Кристина Курчаб-Редлих

Руският президент е социопат, типичен социопат, у него няма никаква емпатия към другите хора и всичко е свързано само с него

Господарят на Кремъл иска да влезе в историята като голям държавник, но вече е спечелил славата на масов убиец, казва пред Гордон полската писателка и журналистка

Интервю на Олеся Бацман за Гордон

 Кристина Курчаб-Редлих е живяла в Русия в продължение на 15 години. Книгата й "Вова, Володя, Владимир. Тайните на путинова Русия" има огромен международен отзвук. В нея тя търси психологическите корени на жестокостта на Путин, като проследява живота му от ранното детство. Истинските факти се оказват съвсем различни от официалната му биография – родителите, мястото и датата на раждане са фалшифицирани. Насилието и лъжата са част от живота му от самото начало.        
През 2005 г. Кристина Курчаб-Редлих е номинирана за Нобелова награда за мир заради журналистическата си работа.  

- Вие сте сред малцината, които са изследвали в детайли тайните на путинова Русия…  Разкрихте сензационна новина:  Путин има съвсем други родители и произход (от официалните – б.р.). Кои са истинските му родители? И защо са се отказали от него? 

-  Откритието за произхода на Путин не е мое. Наистина имаше откритие – най-страшното за Путин – преди първите президентски избори през март 2000 г. Направиха го журналисти от грузинския вестник „Алия“ – те намериха тази жена (истинската майка на Путин) с помощта на чеченци. Забележителният журналист Артьом Боровик, който беше шеф на голям холдинг (издаваше седмичника „Версия“ и имаше телевизионно предаване „Строго секретно“), започна да говори, че най-тайното, за което не може да намери информация,  е детството на Владимир Путин, който тогава беше кандидат за президент.... Но журналисти от в. "Алия" му съобщиха, че са намерили в грузинското село Метехи една жена… Попитали я дали наистина е истинската майка на Путин…  

Всичко това започна още преди изборите. В Метехи се появиха представители на спецслужбите – търсеха следи от пребиваването там на момче с име Володя. Ако е имало някакви негови снимки, значи са изчезнали, а и не са били много. Това е западнало грузинско село. Малко хора са знаели, че някой си Владимир Путин е кандидат за президент, защото там не е имало телевизия. След спецслужбите там се появили и журналистите, взели много интервюта от жителите на селото. И се оказало, че наистина между 1954 г. и 1960  г. там е живял Володя, син на Вера Николаевна Путина, която се омъжила за някой си Георгий Осепашвили. 

Тя произхожда от Пермска област (Русия), от Терехино. Когато завършила Втората световна война тя е била на 19 години. Учила в селскостопански техникум, там се запознала с някакъв младеж. Живеела с него. Следвоенни години. Когато разбрала, че е бременна, се оказало, че той е женен. Разбира се, избягала при майка си, както би направила всяка жена. И там, през 1950 г., на 7 октомври се е родил Володя Путин.

-  Тоест той вече е на 72 г., не на 70?

– Абсолютно. И тя живяла с него още година, а после заминала на учебна практика в Узбекистан. Била много добра ученичка, но се запознала с един войник – Георгий Осепашвили. И много бързо се оженили. Майка му починала и не искал да бъде сам. Разказвал й колко е богат, колко е прекрасно всичко, каква къща има… Тя му повярвала. Буквално за три дни се оженили. И какво става? Отишла с него и видяла „голямата къща“ – къщурка, която дори няма под. Но когато разговарях с нея през октомври 2019 г., тя вече не можеше да посочи причината, поради която е останала с него. Беше забравила думата „любов“. Но, действително, по-късно разбрах, че много силно го е обичала. 
В интернет може да се види филмът на Инеке Смитс „Майката на Путин“. Там ще видите цялата тази история. Георгий Осепашвили отначало приел момчето, всички грузинци го харесвали. Такъв мъничък, светлокос, светлоок… Но когато започнали да се раждат децата на Георгий, той ставал все по-лош и по-лош за момчето. Освен това го биел много жестоко. За това говорели всички жители на Метехи.   
В крайна сметка, когато Вова, завършил трети клас и бил почти на 10 години, майка му го отвела обратно при родителите си, за да живее нормално и да не страда така. Не е и помисляла, че го вижда за последен път. 
Родителите й си казали: "Стига сме превръщали момчето в пакет, който се предава тук и там". И го дали на свои роднини в Ленинград (сега Санкт Петербург), които също са имали фамилия Путини. Това са Мария Ивановна Шеломова и приемният баща на Путин... Били вече възрастни като за малко дете. Тя била на 42 години, а той – над 55. 
Така започва следващата глава от живота му… Защо има разлика в годините на раждане? Защото трябвало да отиде в първи клас. Трите класа, завършени в Грузия, не се признавали. Там говорели на грузински, а не на руски. Мисля, че тогава Володя много лошо е говорел руски, трябвало е да започне всичко отначало. И за по-лесно променили годината на раждане. Той е роден през 1950 г., а не през 1952 г. Майка му не е Мария Ивановна Шеломова, а Вера Ивановна Путина. Истинският му баща е Платон Привалов, вероятно вече е починал. Владимир Спиридонович Путин не е негов баща. Ленинград не е рожденото му място. Роден е или в Терехино, или в Очер. Терехино е твърде малко село, за да има болница, вероятно е роден в градчето Очер. Всичко в официалната му биография е лъжа. Но тази лъжа става за малкия Володя истина, единствената истина. И кое е първото, което започва да разбира? Че животът е основан върху лъжа. Че целият му живот – това е насилието, на което е подлаган от двамата си пастроци. 

- И ленинградският „баща“ ли го е биел? Новото семейство също ли се е отнасяло лошо с него?

 - Не. Мисля, че пастрокът му в Грузия го е биел защото го е мразел, а този в Ленинград защото не е умеел да го възпитава по друг начин. Той е истински кадър на НКВД, сталинист. Възпитавал го е така, както според него било най-добре за момчето. Може дори от любов да го е биел. 
И какво казват връстниците му от същия двор, вече възрастни мъже? Било е на уличката „Басков“ 12. Помнят, че един прекрасен ден Мария Ивановна, леля Маша, довела за ръка малко момче и казала: „Деца, това е синът ми Володя. Не го обиждайте.“  
Всички казват едно и също – как на малкия Володя Путин  му се наложило да живее в двор, пълен с деца, които са там отдавна и много добре знаят, че не е син на Мария Ивановна. Никой не я е виждал бременна. Никой никога не е виждал нито новия му баща, нито новата майка с количка. Никакви снимки на малкото синче, което изглежда е било желано. 
Представете си онзи Володя в двора. В Метехи той се записал на самбо. И защитавал майка си с юмруци.  Научил се е да изтръгва уважение за себе си и за майка си само по този начин. Същото е ставало в Ленинград. Децата сигурно са му казвали: „Ти не си техен син“… И какво направил нашият Володя? Започнал да се учи на джудо. 

- Какво е станало с братята и сестрите му? 

-Те, както и майката, искали да поддържат някаква връзка с Володя. Но тази връзка е била прекъсната. Дядото и бабата на Путин казали на майка му: „Дадохме го в интернат. Не иска да говори с теб.“ Сестра му София се е обаждала много пъти. Казвали ѝ: „Не иска да говори с вас“. Когато вече бил възрастен ѝ казали: „Той работи в КГБ. Няма да се свърже с вас.“  Той не само не е поддържал връзки с това семейство, но се е дистанцирал от тях. В Метехи често идвали служители на ФСБ и казвали на майка му и сестрите му да не се свързват с никакви журналисти. … Когато пътувах до Метехи имах голям късмет, че дъщерите не бяха там, за да ми забранят да разговарям с майката. Но говорихме през метална решетка. Стоях на улицата. Тя ми каза съвсем същото, което винаги е  повтаряла пред всички и което действително е истина. Плака, че той се е дистанцирал от нея. Но каза: „Разбирам го. Продадох го за моите дъщери.“ 

- Той има още две сестри?

- Две сестри и брат, но за него нищо не съм чувала. Двете сестри живеят в Тбилиси.  

- Споменахте Артьом Боровик. През 2000 г., когато отива в Грузия да запише интервю с истинската майка на Путин, самолетът катастрофира и той загива. Загиват още хора на борда. Какво е станало? 

- Това не е било катастрофа. Става дума за провокирана катастрофа. Веднага изчезва компютърът на Боровик, изчезва телефонът му и на цялата документация веднага е поставен гриф „строго секретно“. 

Журналисти успяха да докажат как е станало, че става дума за покушение...

- Излиза, че е убийство.

- Абсолютно, да, това е доказано. 

- В книгата Ви много подробно е анализиран психологическият аспект: какво става в главата на чудовището, откъде идва, откъде е това влечение към насилие и жестокост... Защо Путин крие личния си живот? Или в него има нещо срамно и той не иска хората да знаят?

- Това е наивен въпрос. Защото и Вие, и аз, и всички други, знаят колко убийства има той зад гърба си. Най-шумното е на Литвиненко. Моята книга е посветена на хората, които са загинали – като Аня Политковска, моите познати, с които съм работила и които може да се каже, че са убити с негово съгласие. Политковска, Старовойтова, Литвиненко, Сергей Юшенков и Юрий Щекочихин, които оглавяваха комисията за взривовете през 1999 г. Всички, които бяха свързани с това разследване, бяха убити. 

Литвиненко, който написа книгата "ФСБ взривява Русия", Политковска, която правеше огромно разследване по това дело, и Сергей Юшенков, който оглавяваше комисията – той много ми помогна при написването на книгата. Съвсем точно можем да кажем, че не всички деца с трудно детство стават чудовища. Но почти всички чудовища са имали трудно детство. Както и да гледаме ми се струва, че ако началото на живота на Путин беше друго, може би той не би станал такъв, мисленето му би било различно. 

– Да поговорим за семейния му живот като възрастен. Защо той крие Кабаева, децата си?

- Даже своята Людмила.

- Да.

- Това е нещо друго. Вероятно тук детството му няма нищо общо. Той иска да покаже, че Русия е главната му жена, че живее само за Русия, че личният му живот не е важен. Затова живее за общото голямо дело. От психологическа гледна точка трябва да погледнем това по друг начин: той не уважава истински никой друг човек. Още по-малко жена. Тоест Людмила Александровна, с която той прекара толкова години, е имала много тежък живот с него от самото начало. 

-  Биел ли я е?

- За него това не е било необходимо. Упражнявал е върху нея словесно насилие.  Просто е бил много жесток. Както казваше тя: "Той никога не ме е хвалил. А толкова се стараех..." Това са спомените й от Дрезден. "Толкова са стараех да готвя хубаво... Той никога няма да ме похвали. Старая се да направя месото добре. Той казва, че е жилаво." Изобщо, живели са в Дрезден, на третия етаж, тя има две малки деца, пазарува. И се качва с всичко това на третия етаж. Той никога не ѝ е помагал. Дори съседите им германци са казвали: "Володя, не може така". Тя казва, че никога с нищо не ѝ е помагал, че дори когато е била бременна, когато е работела, той дори не си е представял такава възможност. Доколкото виждам за него жената е никой. Тази новата…

- Алина Кабаева.

- Алина Кабаева. Той никога, освен на първите срещи, когато, струва ми се, е бил влюбен в нея... След това и от нея някак се дистанцира: "Тя не е моя." Ако го попитат за личния живот той отговаря: "Личният ми живот е Русия". Защото иска да влезе в историята като голям държавник. В кабинета му винаги е имало портрет на Петър Първи, защото е искал и иска да влезе в историята като човек, който е обновил империята, който е направил за родината повече от всичко. Искал е да остане в историята като най-големия от XX–XXI в.

- А ще влезе в историята като най-големия престъпник на XX–XXI в.

- Той е социопат, типичен социопат. Човек, у когото няма никаква емпатия към другите хора и всичко е свързано само с него. 

- Докато работехте по книгата какво Ви порази най- много? 

- Разбира се, първите следи от неговите убийства. Много дълго съм работила в Русия, с "Новая газета", с Измайлов, с Аня Политковская... Нейните възможности бяха много по-големи от моите. 
И първото свързано с него убийство е това на Иля Рохлин. Може би помните генерал Рохлин? През 1998 г. той искаше да извърши покушение срещу  Елцин. 

- Да.

– Той стана враг на Елцин – и внезапно го убиват. Казват, че го е убила любимата му жена. Глупост, разбира се. Но намират следи, водещи до три трупа, близо до вилата, където е живеел Рохлин, били току-що заровени. Три трупа. Историците свързват това с покушение, зад което стои Путин. Защо? Вицепремиерът Потанин пише за това много подробно. И седмица след убийството на Рохлин Путин оглавява ФСБ. Тогавашният шеф на ФСБ казва: "Дойдоха при мен през нощта и казаха, че в рамките на 20 минути трябва да предам всичко на Путин, когото изобщо не познавах и не бях чувал за него." Няма да споменавам имена, които не са ви известни, но Литвиненко – това е... Къде още да търсим? Убийството на Политковска вероятно  е дело на Рамзан Кадиров, но да бъде извършено на рождения ден на Путин – това е като подарък. Да вземем Немцов, който беше убит след като публикува голям доклад за путиновата агресия в Крим. Немцов доказа колко военно оборудване е прехвърлено от летище Чкаловский край Москва към Киев, как са убивали на Майдана с руско оръжие, руски гранати. Какво е правил Сурков по заповед на  Путин... Немцов доказа всичко това. И две седмици по-късно той беше мъртъв.

- В момента вече стотици хиляди мирни жители на Украйна тежат на съвестта на путинова Русия.

- Учудвате ли се… Вече забравяме Чечня, където 150 хиляди души бяха убити в рамките на няколко месеца, включително 42 хиляди деца. Тони Блеър, който отначало подкрепяше Путин, го кани през 2002 г. във Великобритания, където подписват много добри договори. Британската кралица го кани след това, когато над Чечня отдавна летят бомби. Той е първият поканен в Бъкингамския дворец след времената  на царете. А след това президентът (на Франция) Жак Ширак му връчва орден на честта и казва, че е най-добрият президент за Русия. Барак Обама започва през 2009 г. (да флиртува)  с Путин. После президентът Макрон, две седмици след като поема поста, кани Путин не в Елисейския дворец, но все пак във Версай. Западът игнорираше престъпленията на Путин, защото Западът иска да поддържа отношения с Русия, която има петрол и ядрена бомба.

- Кристина, днес Западът... Благодарим на Джонсън, благодарим на сегашното ръководство на Великобритания. Америка, президентът Байдън...

- И даже Франция.

- И даже Франция, въпреки всички заигравания на Макрон, даже Германия накрая си отвори очите и нарече нещата с истинските им имена: Путин е престъпник... Да, Путин е престъпник, днешната путинова Русия е агресор, който трябва да бъде наказан и да получи адекватна оценка.

- Ако не беше Байдън, не зная къде щяхме да сме всички ние.

- Разбира се... Какво става сега в Кремъл с неговите подчинени и най-близкото му обкръжение?

- Разбира се, нямам агенти в Кремъл. Но от това, което виждаме, можем да видим две неща. Първото: генералите са били наясно преди войната, че не могат да спечелят, но не са имали никаква възможност да го кажат на Путин, който е обкръжен от лакеи, и който като всеки диктатор, е чувал само това, което му казват. А те му казват само това, което иска да чуе.  Просто заради собствения си страх. Те са живеели в свой мехур и излизайки от този мехур Путин е смятал, че може да спечели войната за три дни, че ще успее да убие Зеленски и че украинците ще ги чакат с цветя. 
Но не бива да забравяме, че около Путин и досега има няколко души, които не допускат до него да достигне истината. И още едно нещо: да не забравяме, че Путин не използва интернет. Ако не беше това, може би щеше да има някаква представа накъде отива, към какво се стреми и че не може да спечели тази война. Но сега всички, които са останали, хора с пари, придобити благодарение на Путин, виждат, че вече не могат да се възползват от благата на Запада, не могат да пътуват на Запад, там те са прокълнати. И може би ще им хрумне, че "би било добре да се избавят от този човек“. И може у генералите, които знаят колко са откраднали и знаят, че не може да спечелят войната с такова оръжие – може би у тях също ще се появи такава мисъл. Но това, разбира се, са само догадки на човек, който гледа какво става там и много се бои какво ще стане през тази година.

Превод: Faktor.bg