Шефът на СДВР очаква скорошна развръзка по убийството на Нотариуса

Убит е професионално с три изстрела – единият е в тила

Любомир Николов

Любомир Николов

Мартин Божанов-Нотариуса е бил със сменени лични данни в продължение на 2 години, като лични документи с фалшивите имена и ЕГН не са му издавани. Това заяви пред bTV директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов. По думите му извършителят на убийството е действал професионално.

"Имам вътрешно усещане, че скоро неуморният труд на колегите от сектор убийства ще се възнагради с успех", посочи Николов.

Според него няма основание да се смята, че Божанов е убит заради извършваните от него имотни измами, които той прекратил около 2010 г.

"Мотиви спрямо това лице със спорна репутация има много. Но действително имаме основен мотив, по който работим и мисля, че той ще се окаже коректен. По-скоро е финансов мотив." - смята директорът на СДВР. 

Той уточни, че срещу Божанов са произведени три издстрела, от едно лице: 
"Изстрелите са произведени от 10-12 метра.Убийството е станало веднага след паркиране на лекия автомобил на парко място, което обикновено е използвал, и в момента на убийството е получил точен професионален изстрел в задната част на тила."

„Свидетели (на убийството) установяваме и към настоящия момент. От това, което установихме в първоначалните огледи е, че е имало доста лица, преминавайки в близост, но за жалост те не са могли да го видят и не са подали своевременен сигнал, за да можем да създадем организация и да установим извършителя по горещи следи.“ – коментира Николов.

Телефоните на Божанов са предадени за експертиза, скоро се очакват резултати.

"Два телефона сме дали за изследване, които са били в негово владение в близките 6 месеца – заговори се, че е имал повече и различни номера. В хода на претърсване на жилището и автомобила установихме само 2 телефона, които той е използвал последните 6 месеца. Предстои да бъдат отключени и да бъде анализарано всичко, включително телефонните разговори в тях." - уточни шефът на СДВР.

"Странното е, че по никакъв начин той не е сигнализирал за притеснения. Маршрутът му е бил обичаен. Поведението му е било доста спокойно въз основа, на което ние не можем да кажем, че той е имал някакви притеснения за живота си." - каза още той.