Мартин Димитров: Икономиката ни трябва да заработи на 80% през май, ако искаме 2021 г. да е добра за България

По ирония на съдбата – страната, от която тръгна заразата, е на път да спечели най-много от вируса

Правителството трябва всеки месец да дава конкретен отчет за какво харчи пари

Схемата 60/40 не е достатъчно прозрачна, има фирми, до които средствата няма да стигнат, коментира пред Faktor.bg икономистът от Демократична България

Интервю на Васил Василев

- Г-н Димитров, какви ще бъдат икономическите последствия за страната ни след кризата с коронавируса? 

- Аз предлагам всички да се фокусираме върху това, какво може да се свърши, а не да има едно общо минорно настроение, защото самосъжалението никога не е помагало. Винаги съм вярвал в действието. Вече мина един месец от обявяването на кризисното положение и искам отчетност от правителството – да се каже къде са 2,5 млрд. лв. от еврофондовете, които трябваше да бъдат пренасочени към кризата? Чакам обаче много конкретни отговори. Да се каже до колко души е стигнала например мярката 60/40, както и по какви критерии се прилага, защото има откъслечни данни. Да бъдат изнесени цифри колко български граждани са били финансирани от Българската банка за развитие след онзи скандален кредит от 75  млн. лв. Има ли и други подобни случаи след това, колко са кредитите за малкия бизнес и да не се окаже накрая, че за него средства няма да се отпуснат? Т.е., искам всеки месец да има граждански натиск и с помощта на медиите правителството, освен да описва разходите, да казва конкретно какво е свършило и какви са резултатите. Ясно е, че ситуацията е тежка и не знаем всичко това кога ще приключи. Направиха се много прогнози. Аз очаквам през лятото нещата да преминат към по-благоприятен сценарий. Целта ни при този бум на безработицата трябва да бъде максимална част от икономиката ни да заработи по електронен или дистанционен начин с всички безопасни мерки още през май месец. Страни като Франция, Австрия, Полша и Германия вече предприемат мерки за възстановяване на икономиките си. Ние трябва да направим същото, разбира се, без да застрашаваме живота на хората. 

- Какво ще се случи в страната, ако тази година брутният вътрешен продукт няма да има ръст и дори е на минус, както някои анализатори прогнозират? 

- Тази година ръст на брутния вътрешен продукт е трудно постижим. Ясно е, че ще има икономически спад. Въпросът е той да бъде овладян. Има обаче фактори, които са благоприятни, каквито например са цените на петрола. Регулаторните органи в България трябва да проверят защо у нас стойността на горивата не пада достатъчно, спрямо световния пазар. Ако тя спадне пропорционално на цените на петрола и на газа, ще е много важен фактор за конкурентността на икономиката ни и ще спаси много работни места, защото ще се намалят и сметките за ток и парно на хората. Очаквам истинското съживяване на икономиката ни да започне през последното тримесечие на годината. Имаме всички шансове да направим така, че 2021 г. да е силна за България, ако не се правят глупости. Искам да дам на хората оптимизъм. Страшно няма. В тези времена много трябва да внимаваме да не се взимат големи кредити и да контролираме правителството си. 

- Можем ли да разчитаме на помощ от Обединена Европа или всяка страна ще се оправя сама? 

- Европейската комисия има специална роля, която да помогне за електронно управление и електронните услуги. Трябва да се възстанови движението на стоки, тъй като в момента то е много по-ефективно от Китай, отколкото вътре в Европа, защото продуктите идват директно със самолети. Хубаво е да има конкуренция, но Европейската комисия и всички в ЕС трябва да си свършат работата. Европейският съюз в момента най-много ни помага, като даде възможност 2,5 млрд. лв. от фондовете да бъдат пренасочени за справяне с кризата, за здравни и икономически мерки. Това са страшно много пари, ако се харчат разумно. Освен това, ЕК създаде няколко фонда за подкрепа на малкия и среден бизнес. Само че там, за да се кандидатства, трябва изключително добре подготвена администрация. Доколко нашата е подготвена, също да бъде част от отчета на кабинета. 

- Ще успее ли мярката 60/40 да спаси по-голямата част от фирмите?

- Точно заради това искам отчет на правителството – да каже мярката 60/40 до колко души е стигнала и до колко е ефективна, защото моето впечатление е, че тя е ниска. От разговорите ми със собственици на фирми в цялата страна получавам оплаквания от тази мярка. При някои от тях по неясни причини 60/40 не се прилага. Да се каже, дали при всички, при които има 20% спад на приходите са били признати за участие. Всичко това е много важно да се разбере.

- Може ли да се разчита на Българската банка за развитие след скандала с кредита от 75 млн. лв., който отпусна на  фирма, която има 2 хил. лв. оборот?  

- След скандала, който се случи с отпуснатия кредит от 75 млн. лв., а и преди това, винаги съм настоявал, че парите трябва да минават през търговските банки, защото при тях има ясни критерии, които изпълняват. Докато видяхме как ББР отпусна огромен кредит, чиято ефективност е съмнителна, вместо да даде по 5 000 лв. на 15 000 фирми. Затова призовавам средствата, които се отпускат, да минават през търговските банки. 

- Европа започна да изхвърля стоки от Китай, това ще успее ли да спре или да задържи икономическата инвазия на азиатската страна в световен мащаб?

- Нека да не бъдем наивни. Китай, за разлика от Русия, успя да се развие технологично и да постигне върхове в това отношение. Огромна част от производството на Китай вече е на най-високо ниво. Държавата съумя доста по-бързо да възстанови икономиката си, изпреварвайки ЕС и САЩ. Това изоставане става все по-заплашително. Затова трябва и европейската, и американската икономики да подобрят своята работа. Не трябва да се допуска изоставането спрямо Китай да стане прекалено голямо, а много да внимаваме, за да не се окаже, че по ирония на съдбата, страната, от която тръгна заразата, накрая ще спечели най-много от нея. Икономиката на Китай вече работи на 80% заради това, че конкурентите от САЩ и от ЕС се възстановяват много по-бавно. Що се отнася до Русия, например, там на първо място имат проблем с демокрацията и не знаем какво реално се случва. Ние нямаме представа колко са реалните случаи на заболели и от Covid-19 и на починалите с тази диагноза. 

- Каква е вашата рецепта за по-бързото отърсване от икономическата пандемия? 

- Трябва да се стремим през май-юни 80% от икономиката ни да заработи, а през септември да достигнем 90% ефективност. Това трябва да ни бъдат целите, които може да се постигнат с умни методи и дистанционна работа, спазване на разстояние между работниците и безопасен режим на срока. Това трябва да са целите ни, за да не допускаме разрастване на проблемите.