Мехмед Али Агджа: Истината за атентата срещу папата е свързана с Кремъл, българите бяха пожертвани

Истината  за атентата срещу папата е свързана с Кремъл, българите бяха пожертвани, казва Мехмед Али Агджа, който преди 40 години стреля срещу папа Йоан Павел Втори, в интервю за Нова телевизия. Медията излъчи тази сутрин кратък откъс.

"С времето истината ще излезе наяве.  Ватиканът знае истината, вероятно и американското правителство я знае. Кремъл също знае истината. Има два аспекта-единият е свръхчовешки, една свръхестесвена истина, която Ватикана така и не обясни, истина свързана с пророчеството от Фатима. Има и друга истина, която е свързана с Кремъл.. Това е дълга история…“, каза той.

„Българите , говоря за България, нямат вина за атентата срещу папата.   Имената бяха бойни имена…Не точно Сергей Антонов... Бойни имена, игри на шпионажа. Да го кажем така-българите бяха пожертвани“, заяви той.

В ефира на „Здравей, България” авторката на интервюто Даниела Тренчева сподели, че Али Агджа й разкрива кой му е поръчал атентата и дали действително има българска намеса. През годините има различни версии, които са опровергавани от различни служби.             

„За това не спряхме само с това интервю. Потърсихме хора, които по това време са били в Рим и са се грижили за Сергей Антонов. Които са търсили доказателства, за да опровергаят думите на Али Агджа. Тук е много интересно, защото се оказва, че за всяко едно твърдение, нашите дипломати са търсили документи. Аз не очаквах усилията им да бъдат толкова огромни”, споделя журналистът.

На 13 май 1981 година в сърцето на Ватикана - на площад „Свети Петър“ - се чуват изстрели. Папа Йоан Павел II пада в ръцете на хората, които го придружават, на косъм от смъртта. Датата е известна и като „Денят на апокалипсиса“, а изстрелите срещу Папата изглеждат като опит за смяна на световния ред.