Мецола: Конфликтът в Газа не бива да отвлича вниманието ни от Украйна

"Това е точно това, което Путин би искал"

Роберта Мецола, снимка: архив

Роберта Мецола, снимка: архив

Пристигайки на срещата на върха, председателят на ЕП Роберта Мецола предупреди, че ситуацията в Близкия изток не бива да отвлича вниманието от Украйна, съобщи „Гардиън“.

"Този Европейски съвет се провежда на фона на война и геополитическа нестабилност, а единството и съгласуваността на Европейския съюз ще бъдат подложени на изпитание повече от всякога", каза тя.

По думите ѝ, за Европейския парламент целите са ясни:

„Хамас" трябва да бъде спрян. Трябва да се освободят безусловно всички заложници. Същевременно - те не се изключват взаимно - трябва да се даде възможност за хуманитарна помощ, за да се облекчат най-тежките последици, които наблюдаваме върху невинните цивилни в Газа. Ето защо в резолюцията на Европейския парламент от миналата седмица ние призовахме за хуманитарна пауза.“ - заяви председателят на ЕП.

"Това не бива да отвлича вниманието ни от Украйна. Това е точно това, което Путин би искал. Трябва да продължим да помагаме на Украйна във военно и финансово отношение." - категорична е тя. 

Дългосрочният бюджет на ЕС трябва да бъде променен, за да отразява сегашните предизвикателства, подчерта Мецола, като добави, че "часовникът тиктака" по отношение на реформите в миграционната политика и е необходима много повече работа по връщането на мигранти. /БГНЕС