Миков се избъзика с депутатите: Функцията на парламентарния шеф е да затваря народни представители в мазето, когато не слушат

Михаил Миков

Михаил Миков

"Днес има шанс да се избере председател, чувството за оцеляване ще тикне към това депутатите. Политическата криза обаче се задълбочава". Това заяви пред БТВ бившият председател на парламента Михаил Миков.  

"Политическото недоверие се задълбочава. Видяхме на последните избори ниската избирателна активност, големия брой гласове, които не подкрепят никого, както и фрагментацията в НС. Вчера имаше тържествено заседание. Вместо да се повдигне настроението, от трибуната се обвиняваха кой повече е откраднал. В същото време всичко това се случваше пред дипломатическия корпус и пред телевизионните зрители. Когато станах председател, разликата ни с ГЕРБ беше много малка, но имаше мнозинство, което далеч надхвърляше резултатите на ГЕРБ. Днес няма дори нагласа за формиране на управляваща коалиция. Тогава ГЕРБ беше на акъла на ПП и тръгна да бойкотира. Мантрата "вие сте първи, то си е ваша работа" е разрушителна. Липсва състезание на политики. Като че ли имаше вчера повторение на встъпителните и заключителните речи от предизборната кампания. Големият въпрос е в чувството за отговорност. Всеки на думи се опитва да покаже загриженост, а в същото време като че ли има страх от зимата. Другият въпрос е как ще се разпределят комисиите, за да започне парламентът работа. Ще има ли временни групи, както през 2005 г. Тогава нямаше премиер и правителство, но парламентът работеше и имаше временни комисии", каза още Миков. Той се пошегува и на въпрос знаят ли депутатите какви са функциите на председателя на парламента: "Може да затваря депутатите в мазето, когато са непослушни".