Министри от 15 страни ще обсъждат в Париж намаляване на ядрената зависимост от Русия

Министърът на енергийния преход на Франция Агнес Пание-Рюнаше ще се срещне в Париж с колегите си от 14 страни от Европейския съюз и Обединеното кралство, за да обсъдят начини за намаляване на ядрената зависимост от Русия, съобщава AFP, позовавайки се на надежден източник.

Според агенцията срещата ще се проведе в рамките на Алианса на европейските държави за атомна енергия, създаден през март по инициатива на Париж. Освен Пание-Рюнаше в него ще участват енергийните министри на Белгия, България, Унгария, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Хърватия, Чешката република, Швеция и Естония. Представителят на Великобритания е поканен като "специален гост", а този на Италия - като наблюдател. Министрите ще обсъдят възможните начини за "укрепване на независимостта на Европа от Русия, особено по въпроса за ядреното гориво“, което, както отбелязва източникът на агенцията, "не може да стане за една нощ, тъй като някои страни имат руски електроцентрали на своя територия, и това увеличава зависимостта от гориво от Руската федерация“.

За да се "сложи край на тази ситуация“, Франция е готова активно да използва своя производствен капацитет, особено по отношение на "производството на ядрено гориво".

Вестник Le Figaro на свой ред припомни, че миналата година ЕС е внесъл ядрено гориво от Русия на стойност един милиард евро.