Астрологът Силва Дончева: На политическата сцена у нас е възможно да се появи нов, силен, непредвидим играч

В отношенията с Русия може да се очакват изненади

Силва Дончева

Силва Дончева

В президентската надпревара в САЩ се очаква появата на жена, която може да „застраши“ избора на Тръмп 

През 2020 г. най-уязвими ще са костите, ставите, кожата, съединителната тъкан, казва пред Faktor.bg астроложката


Интервю на Филипина Бондокова

- Г-жо Дончева, появиха се страховити предупреждения, едно от които е, че с настъпването на 2020 г. започва един период, в който вече „нищо няма да е същото“. Другото е, че съвпадът на Сатурн с Плутон ще ни напомни за кризисни години – 1914-1915, 1946-1947 и 1982-1983. Като историк  моля да ни напомните каква е аналогията с миналото, а като астролог - идват ли страшни времена?

- Да, още на 12 януари 2020 г. се очаква съвпад на Сатурн и Плутон, който винаги умъртвява старото и дава път на новото. Както е видно от предишните съвпади, събитията са колосални: 1914 - двете световни войни, 1947 - Студената война и непримиримото противопоставяне на две крайни идеологии. 1982 - Перестройката и всичко, което преживяхме като промяна след това до ден днешен. Сега идва 12 януари 2020 г. Съвпадът е в съзвездие Стрелец и знака Козирог. Това означа напълно нова световна политика, която ще ограничи съществуващия в момента неолиберализъм или по-лошо - ще го институционализира в държавните политики като вид диктатура. Това означава стесняване, ограничения, завишен контрол на администрациите, сепаратизъм между държавите, протекционизъм в икономиката, всеки ще се концентрира в себе си и ще отстоява своите интереси. С една дума, стоките, парите и хората ще се движат по-затруднено. Това може да означава и тенденции към определени вариации на затягане на политиките, на нещо като видове диктатура, която следи всичко в една мрежова система на паяка. Възможно е след разтичането и свободията на света в предишния период да има отново създаване на лагери и различни ограничителни завеси и строги правила. Козирог е символ на прекомерно вторачване в детайла, буквоядство, тесногръдие и машинен ред. Има и още един съвпад на 21 декември. Той е между Юпитер и Сатурн. Той е в съзвездие Козирог и знака на Водолей. Той ще е малко като контрапункт на първия съвпад между Сатурн и Плутон през януари. Ще има рязко разширение на виртуалните комуникации, за сметка на реалните. Очакваме невероятни нови технологии и глобализация по този по-невидим начин в сферата на икономиката, финансите, медицината, образованието, транспорта (все по-въздушен или ултра модернизиран и роботизиран). С една дума, гответе се за реална и тежка промяна.

- В годината „2020“ наблюдаваме удвояване на числото „20“, т.е. получава се четворка, а в нумерологията четворката е „тежко“ число. Има ли нещо знаково в това повторение на „2“ и „0“?

- Числото на високосната 2020 е 4, което също е символ на кръст, на големи противопоставяния, кризи и промени. Трябва да внимаваме какво сеем и какво сеят другите, защото това ще жънем в следващите десетилетия.

- Ще бъде ли Европа същата след Брекзит? Вие предсказахте в предишни интервюта сътресенията, които ще се случат. Стабилност или европейски „апокалипсис“? 

- Разбира се, след Брекзит Европа няма да е същата, възможни са нови „Екзити“ от Европейския съюз в следващите години. С оглед на тенденцията към вътрешно консолидиране на държавите и сепаратизъм това ще е тенденция. Явно ще трябва да се обединяваме на друг принцип в бъдеще, защото Европа ще се ПРЕобедини по нов начин, но сега е в тежка криза. Европейската идея няма да загине, но ще се промени.

- Дaтcĸaтa инвecтициoннa бaнĸa Ѕахо Ваnk пyблиĸyвa cвoитe „пpoгнoзи“ зa 2020 гoдинa. Според тях Унгapия нaпycĸa EC, пeтpoлът стига 90 долара, EЦБ вдигa лиxвитe. Очаква ли ни политическа и финансова криза?

- Кризата едва ли ще е през 2020г., по-скоро през следващите месеци промяната и напрежението ще нарастват. Много по-опасни за икономиката са 2022 и 2023 г. Тогава нещата могат наистина да излязат от контрол и новото ще се прояви с пълна мощ.

- Предстоят президентски избори в САЩ. Доналд Тръмп вече обяви, че се кандидатира за втори мандат. Според политически анализатори, „млaдитe cвaлят Tpъмп“. Това ca милeниaлитe – xopa нa възpacт дo 40 гoдини, които ca пo-либepaлнo нacтpoeни, ĸaĸтo и чacт от „Πoĸoлeниe Z“ (poдeнитe cлeд 1995 гoдинa). Говори се, че в надпреварата ще се включи сeнaтopката oт Macaчyзeтc Eлизaбeт Уopън. Ще има ли Америка нов президент?

- Изборите в САЩ са трудно прогнозируеми, тъй като не се знае кандидатът на демократите. В Демократическата партия има свирепа битка, която ще продължи до лятото. Възможно е дори Хилари Клинтън да е отново техен кандидат, но и Елизабет Уорън също. Тръмп наистина може да е застрашен от жена. Мъжките кандидатури на Блумбърг или Байдън са по-благоприятни за него. Засега обаче той е абсолютен фаворит и всички шансове са на негова страна. От друга страна, съвпадите в Козирог са по-консервативни и нещата ще са в тази по-концентрирана политика. Хората искат повече ред, който вероятно ще получат, но по един твърд и не дай Боже брутален начин - електронен контрол.

- България е в двоен Козирог. Започва съвпад на Сатурн и Плутон именно в този зодиакален знак. Ще има ли резки промени в страната ни и какво да очакваме?

- За България 2020 ще е сложна. Трябва внимателно да се следи международната политика, политиките на новите времена. Възможно е да се появи нов силен, непредвидим играч на политическата сцена и това да посочи нов път. Очаква се в световен мащаб смяна на елитите или на начина на управление. Ще е нужно сериозно приспособяване и за българските политици. За да оцелеят, те трябва да изразят категорично на преден план националните интереси на България, както ще го правят останалите държави в Европа и света. В България годината ще е изпълнена с протести, кризи и неочаквани обрати. Трябва да се внимава за отношенията с Русия, за да няма изненади, както и в сферата на енергетиката. Нещата ще са бързи, неочаквани и непредвидими. Възможна е криза в правителството и заради коалиционните отношения.

- Как ще се отразят тези промени на обикновените хора?
 
- Тъй като съвпадът между Сатурн и Плутон на 12 януари 2020 г. е на фона на лунно затъмнение на 10 януари 2020 г. в знака на Рак, това в един допълнителен щрих към тези съдбоносни събития. Луната като символ на народа, на майките, на майчинството, на дома, на семейството, дори и на храната е за съжаление в затъмнение и притисната в опозиция от четири небесни тела едновременно: Слънцето, Меркурий, Сатурн и Плутон. А и Меркурий ще е груб и изгорял, в невидимост, което означава консервативен, негъвкав, несъобразителен и дори глупав. Това е указание, че предстои цикъл, в който ще се обръща повече внимание на работата, на професионалното развитие за сметка на традиционното семейство. От друга страна, ще има и много повече бюрокрация и администриране в тези толкова деликатни сфери като майчинството, дома и семейството. Нещата ще са доста сухи, подредени и под контрол, което ще има и добри, но и доста негативни черти, защото емоциите няма да работят силно. Ще има предпоставки за формализъм и чиновническо отношение към семейните въпроси, към майчинството. Може да пострада грижовността, идваща от родителите, и да се засили ролята на държавата, което ще бъде голямо изпитание за обикновените хора.

- Здрава ли ще бъде 2020 г.?

- . Като цяло 2020 е сложна година, ще има затъмнения, ретроградно движение на Венера и Марс, 5 съвпада на тежките планети: Юпитер, Сатурн и Плутон. Това са указания за още повече сътресения от обичайното. Особено опасен е месец октомври 2020, когато ретро Марс ще е в опозиция на Слънцето. Това е ситуация на противопоставяне, дрънкане на оръжия, разваляне и създаване на нови договори, включително във военната сфера. Хората ще са нервни, избухливи и войнствени, ще има повече инциденти, ще се разделят и развеждат. Венера ще пообърка отношенията между хората също. Тя ще премине през юни от Вечерница в Зорница и ще започне нова фаза. Това също ще е свързано с конфликти в личен и обществен план Поради всички тези причини, включително и заради съвпадите на Юпитер и Плутон, които също чертаят нови посоки, също ще се отразят на поведението и здравето на хората. Добре е да се щадят нервите и енергията и да се изчаква за реализирането на новите планове. Най-уязвими ще са костите, ставите, кожата, съединителната тъкан. Ще има предразположения към повече втвърдявания, неоформации, образования, склеротични и некротични процеси, инциденти. Уязвими ще са и половата, отделителната и чревната системи. Затова е добре да има повече спокойствие, разум, много молитви и дълбока вяра в Бог. Така влиянията се омекотяват и препятствията стават по-леки. 

- Как ще реагира природата на извънредните небесни разположенияния на планетите през 2020 г.?

- Годината е с много затъмнения, което предвещава и повече природни изненади и катаклизми, особено в държавите, където затъмненията ще са наблюдавани.
Затоплянето ще продължи с още по-голяма сила, ще има повече бурни ветрове, от типа на тайфуни, торнадо, бури. 
Ще се засили сеизмичната и вулканичната активност. По определение не е удачно да се наблюдават затъмненията, защото Слънцето е извор на живот и радост и наблюдението на негово затъмнение от Луната е символ на нещастие и неустойчиви емоции и страх. Притокът на живот намалява и вещае скръб. 
Още по-зле е при Лунно затъмненение. Тогава материализмът и грубите земни страсти и сили вземат още по голямо надмощие. Наблюдавайки тези грандиозни небесни явления, ние усилваме вибрациите им към себе си и ги прихващаме по-силно. Затова са застрашени районите, над които има видимост към тях. Когато наблюдаваме затъмнение на светилата, трябва да се молим усърдно, ако ли не, не е на добре, страда аурата на човек, която се омаломощава и може да снижи енергията. Гравитационните сили също често в тези цикли усилват сеизмичните и вулканични явления.

- През април за пръв път лидерът на БСП ще бъде избран пряко, от редовите членове на партията, а не от Националния съвет. По този начин Корнелия Нинова се надява да заобиколи вътрешнопартийната опозиция и да се бетонира за втори мандат. Ще успее ли?

- Корнелия Нинова наистина ще има сериозна битка, от която трудно ще излезе победител. Много е важно и кои ще са нейните конкуренти. Силата при нея е в слабостта на собствената й партия и в липса на изявени лидери. Това й дава добри шансове. Ако успее, мандатът обаче ще е много тежък, защото и тя е от типа стари лидери в света и новите тенденции ще предизвикат сътресения и неизбежно нови хора. Така и дори спечелен, мандатът може да е кратък.
Важно е и да се каже, че за да има по-детайлна прогноза, е необходимо да се знаят имената на всички кандидати, както и часовете им на раждане. Иначе прогнозата е по-обща. 

- Какво вещаят звездите за всяка една от зодиите?

Овен
Родените между 21 март и 10 април ще имат година, в която трябва да пазят статуквото и да пазят това, което са завоювали през 2019г. Родените след 10 април са в по-тежка ситуация. Могат да имат огромни проблеми и затова е подходящо да внимават на всяка крачка.

Телец
Родените в първа декада до 30 април ще срещат изненади на всяка крачка, ще трябва да правят важни избори през 2020г. Родените след 11 май ще са във възход и трябва да работят здраво за успеха си. Останалите хора под знака на Телец, ще са в по неутрално положение. 

Близнаци
Повечето от представителите на Близнаци ще имат една динамична и по-скоро успешна година. Ретро Венера ще обхване целия знак, затова годината е сложна и не особено любовна, най-вече след рождените дни. Особено внимание за родените между 7 и 12 юни. Те могат да преживят проблеми през 2020 г., ще имат илюзии и заблуди. 

Рак
За родените под знака на Рак годината ще е трудна. Всичко ще е сложно и с конфликти. Добре е да не се изпълват с много надежди. Най-неприятно ще е положението за родените между 12-13 и 23 юли. Те ще са в големи противоречия. 

Лъв
Родените в първа декада на Лъв между 22 юли и 1 август ще имат пълна с изненади и обрати година, не винаги позитивни. Да внимават в любовта и с парите. Останалите представители на Лъв ще са в значително по-добро положение и могат да се развиват успешно. Да пазят постиженията си, без да се изхвърлят. 

Дева
Родените под този знак са в доста голяма активност, ще постигат желанията и амбициите, ще имат финансови успехи, ще вървят нагоре в кариерата или обучението си. Изключение са родените между 6 и 12 септември. Те могат да имат някои заблуждения и конфликти с обкръжението си. Да внимават в личните си отношения.

Везни
Това е най-изстрадалият знак в последните години. За съжаление и тази година ще е трудно. Знакът попада на пътя на ретро Марс, като кулминацията е около 14 октомври. Затова най-засегната ще е трета декада от 11 октомври нататък. Тези Везни са в много сложна ситуация и могат да очакват сериозни противоречия. Останалите хора, родени под Везни, са по-добре, но трябва да избягват конфликтите в личен план и със съдружници и да преследват упорито целите си.

Скорпион
Родените в началото на знака и до 1-2 ноември ще имат някои изненадващи моменти и опасност от приятелски огън. Във финансов план също ще имат противоречия и понякога загуби. Много успешни ще са родените след 11 ноември. Те ще успяват във всичко, ще вървят напред, ще учат, пътуват и ще се развиват. Останалите представители на знака ще са в по-скоро неутрална позиция. 

Стрелец
Родените под този знак трябва да продължават упорито да развиват новите си проекти от миналата 2019г. Трябва да са инициативни и динамични. Внимание обаче за родените между 6 и 12 декември. Те ще се чувстват доста по-объркани. Могат да имат някои самозаблуди и усещане за самота. Трябва да внимават във връзките и съдружията си.

Козирог
Родените под този знак се делят на две. В много сложна ситуация са родените след 11 януари. При тях ще има доста трудности и напрежение. Трябва да се обърне внимание на здравето. Възможни са и усложнения в професионален план. Останалите хора, родени под този знак, са в по-добра и стабилна ситуация. Те могат да започнат нещо ново и да тръгнат напред. Ще са с добра интуиция.

Водолей
Родените под първа декада на Водолей до 1 февруари ще имат доста изненади в работата си, както ще са налице и финансови опасности. Отношенията с приятелите също ще са сложни и често изненадващи. Останалите представители на зодията са в по-спокойни води и е подходящо да пазят статуквото. Не е време за промени. 

Риби
Родените в последна декада след 11 март ще са доста успешни. Те ще имат стабилност и издигане в работата, добри връзки и запознанства. В по-сложна ситуация са родените между 6 и 11 март. Те трябва да пазят здравето и психиката си. Ще има усещане за самота. Родените в първата половина до 6 март са в по-равновесно и спокойно положение от изминалата 2019г.