Методи Андреев: Борисов и Трифонов са сиамски близнаци, протестиращите да не позволяват да подменим охранител с шут

Опасно е, че партията на шоумена е трета според социолозите

Методи Андреев

Методи Андреев

Най-голямата грешка на прехода беше липсата на лустрация

Румен Радев е близък с Манолова и Трифонов, не може да бъде перспектива, казва пред Faktor.bg бившият депутат 

Интервю на Васил Василев


- Г-н Андреев, последните изследвания на социолозите показват, че Мая Манолова и Слави Трифонов влизат в бъдещия парламент, това ли е алтернативата, която хората на площада искат и чакат? 

- Аз съм учуден от тези резултати, защото също ходя на протестите, на които виждам много млади и образовани хора, с ниво на добра реализация в живота си. Те протестират срещу мощното задкулисие, срещу мафиотизацията и срещу най-корумпираната страна в ЕС. Виждаме и нерегламентираното влияние на лица и субекти над съдебната система, в частност прокуратурата. Много ми е чудно как всички тези хора виждат решение на влиянието на Делян Пеевски в политиката през проектите на Мая Манолова и Слави Трифонов? Всеки човек има право да се промени, но аз не вярвам, че промяната минава чрез тези лица, зад които застават в момента. Мая Манолова е по-лесна за коментар, защото има всенародно известни прегрешения в политиката. По-интересна е формацията на Слави Трифонов, която, за разлика от тази на Манолова няма само над 3%, а събира над 10 на сто и става трета политическа сила. 

- Как си обяснявате, защо хората са съгласни да гласуват за Слави Трифонов? 

- Хората протестират против Бойко Борисов, но са съгласни да гласуват за сиамския му близнак по отношение на биографията му – Слави Трифонов. Изключително негативно влияние събра влиянието на Ахмед Доган върху актуалната политическа ситуация. През 2009 г. Слави Трифонов казва, че откровеното му мнение за Сокола е: „Ахмед Доган е изключително мъдър човек“. Бойко Борисов също признава, че Доган е добър политик. Виждате за какво „странно“ съвпадение в биографиите на двамата сме свидетели през годините. Освен това, Бойко Борисов се е въртял около босовете на СИК, а Слави Трифонов сам признава, че е бил близък с босовете на ВИС. Противопоставянето между двамата дали не е по тази червена линия, която минава през историята на прехода? Т.е., противопоставяне на един кръг на Държавна сигурност срещу друг. Нито Бойко Борисов, нито Слави Трифонов заклеймиха системата на ДС, а напротив, те си имат приятели в нея. Водещият мълчи като риба каква му е оценката за ДС. Досега той не е казал дума за лустрация. Ако Трифонов е тръгнал да става политик, знае ли реално какви са проблемите в страната, кой реално е завладял страната и каква е ролята на Путинова Русия? Знае ли Слави Трифонов за хората, които стоят зад корупционната вакханалия на последните управления на Борисов? Наясно ли е водещият как Кремъл се меси във вътрешната политика на България и в икономиката ѝ? Аз такива неща не съм чул. Затова не знам как млади хора, които правилно казват „мутри – вън“, са готови да подкрепят човек, който казва как Васил и Георги Илиеви, Димата Руснака и Поли Пантев са му били приятели. Нека да не забравяме и историческия рожден ден на Вежди Рашидов, на който в ресторант „България“ се бяха събрали хора от „Мултигруп“, които се черпеха, когато гражданите нямаха какво да ядат през 1996 г. Самият Слави си признава, че по време на управлението на Иван Костов изпада в немилост и го спасява „Мултигруп“, като му дава помещение да развива шоуменската дейност. Освен това, нека да обясни каква е връзката на фирмата му „7/8“, офшорките и братя Маргини! Нека да припомня за по-младите хора на площада, че братята Илиеви се занимаваха с незаконен внос на гориво по време на югоембаргото, както и с наркотици. Не мога да разбера как може да си горд с подобно приятелство? Днешната ситуация е само отражение на битката през целия преход – между ВИС и СИК. Нормално е, ако Слави Трифонов е бил близък с осовите линии на ВИС, да е близък и с Доган. Старите групи около Ахмед Доган се концентрират към ДПС. Да не забравяме – както Осман Октай поясни, основният финансов център на ВИС е Мултигруп, а Васил Божков – на СИК. Това трябва да знаят хората на площада, че не става дума за промяна, а за подмяна. Ще продължа да подкрепям протестите, но отивам с едно наум.

- От какво трябва да се пазят протестиращите? 

- От това, че партията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Навремето СДС беше подпомагано при създаването си от Андрей Луканов. Тогава той осигури хартия за вестник „Демокрация“. Когато Слави Трифонов започна „Няма такава държава“, беше отразен доста сериозно от две медии и беше доста странно, защото тези вестници бяха от ареала на Делян Пеевски. Хората трябва да си припомнят тези факти, за да не се окаже, че протестират не за промяна, а за поредната подмяна. Но в биографиите на Слави Трифонов и на Бойко Борисов се оглежда лицето на грозния ни преход.  

- Каква е ролята на т.нар. „отровно трио“, това ли са водачите на народния гняв?

- Аз не бих казал, че са водачи, а медиатори. Протестите започнаха спонтанно и първите, които излязоха, бяха от „Правосъдие за всеки“. Не казвам, че в президентството не може да има престъпници, но прокуратурата показа повече сила. Това даде основание да започнат протести срещу мафията. Българска мафия съществува, а който я отрича – е част от нея. Мафията е толкова видна и стана символ на политическото ръководство. В нея има всякакъв политически цвят, а зад тях е Путинова Русия. По време на управлението на Иван Костов бяха изгонени руски политици и граждани. Тогава обвинението беше, че са се опитали да създадат нови политически кръгове, без значение от коя партия, които заплашват националната ни сигурност. Такъв е случаят с „Мултигруп“, която е заделила хиляди, за да свали СДС и хората на Доган да станат балансьори. Това не се случи, но видяхме как руското влияние успя с фалита на КТБ. Банката беше превърната в касичка, която корумпира редица политици и магистрати. Това е и плацдарма на корумпираните политици и магистрати. Затова е важно – всеки, който иска да реши проблема, да го посочи ясно. 

- Фалитът на КТБ струваше 4 млрд. лв. - толкова ли струва България?

- Не, България не струва 4 млрд. лева, но питайте всички, които са въвлечени в руското задкулисно влияние. Днес страната ни се управлява от задкулисието на Путин, което има интерес да налага имперските си интереси. Имаме в момента тържество на мафията. Затова се обединиха леви и десни. Непочтени има навсякъде. Битката е да си върнем България.

- Къде обаче са десните, сякаш са изтласкани от други герои на деня?

- Един човек, който е антикомунист, може да не е десен. Десни хора са тези, които са на митингите. Те са израснали по време на прехода и не помнят социализма. Не помнят ограниченията на социализма и не могат да искат монополите на Доган и Пеевски. Те не искат законите на Борисов, Манолова, Трифонов и Гешев. 

- Защо протестиращите не казват конкретни искания? 

- Напротив, тези хора имат много ясно искане. Бойко Борисов и Румен Радев са членове на БКП, както и Цецка Цачева, и Менда Стоянова. Ако БСП е еманация на Лукановото крило на БСП, то ГЕРБ са еманация на Тодор Живков. Мога да ви кажа защо падна и второто правителство на Борисов – за да се строи Турски поток и Белене. Каква приятна изненада очакват от Слави Трифонов хората, които го подкрепят, или които застават отново зад Бойко Борисов? Затова искам да се обърна към протестиращите – няма нищо лошо да се разшири блокадата, както през 1997 г., но да не бъдете излъгани, както през 1997 г. и 2013 г. Кабинетът за хората вече е паднал и представлява администрация, която прикрива престъпни схеми. Оставката е въпрос на време. Не може да вървиш срещу младите хора. Протестите имат добър резултат и за самите протестиращи. Бойко Борисов развърза кесията за пенсионерите. Важното е, че има желание за промяна. Нищо няма да спре народното недоволство, но в момента правителството е паднало. 

- Кой ще е следващият премиер, мераци има от всички страни? 

- На съм Алена и не мога да кажа, но се надявам тези протести да задвижат асансьора на властта, защото е заседнал вече три мандата. Когато асансьорът в България заседне, започва да прилича на диктатура. Самият Бойко Борисов се притеснява от „каскетаджиите“ в прокуратурата и от доскорошните си приятели. Освен това, задкулисието очаква да се сбъдне прогнозата на Ахмед Доган – за експертно правителство. Йордан Цонев сподели, че е възможен общ експертен кабинет между ГЕРБ и ДПС. Много е интересно обаче за кого ще гласуват симпатизантите на БСП? В левицата се води вътрешна битка. Нинова е против ГЕРБ и иска да е опозиция, но за избора на ВСС гласуваха заедно. Ако в БСП надделее лобито на ГЕРБ, пророкуването на Ахмед Доган може да се превърне в сериозна заплаха на държавата. Тогава ще се оформи скрит диктат на ГЕРБ с помощта на ДПС и БСП. 

- Къде остава ролята на Румен Радев, който опитва да наложи свои позиции, ще успее ли да вземе властта под свой контрол? 

- По моя информация, той е близък с Мая Манолова и Слави Трифонов. Не можем да търсим при всички случаи в него строител на нацията. Това, че говори срещу корупцията, не означава, че е искрен. В неговия съвет има хора, които, меко казано, са скъсали с морала. Положителното при президента е, че признава проблемите на протестите, но не съм убеден, че е решение на проблема. Младите да не се доверяват на Борисов, Манолова и Радев, а да вземат нещата в свои ръце.