Михаил Ходорковски: На 17 март започва акция „На обяд против Путин“

След две години Русия ще има достатъчно въоръжение, за да започне отново война

Михаил Ходорковски

Михаил Ходорковски

Кремъл смята, че може да победи Украйна, че Западът вече се е отказал да и помага

Войната се подкрепя от повече хора, отколкото подкрепят лидера на „Единна Русия“, казва известният опозиционер

Интервю на Константин Егерт, „Дойче веле“

- На 17 март Русия пак ли ще се събуди такава, каквато си беше и преди?

- За мен голямо откровение беше Екатерина Дунцова, журналистката, която опита да се пребори за президентския пост. Аз мислех, че Кремъл все пак е успял да деморализира руското общество така, че никой повече да не се осмели пряко да се противопостави на политиката му. И ето тази забележителна жена показа, че руското общество всъщност не спи. Следващата стъпка беше появата на Борис Надеждин. 
Видимо, той беше игра замислена преди Дунцова, и Кремъл съгласува продължението на тази игра просто по инерция.

- А Дунцова не е ли проект на Кремъл?

- Не, аз прекрасно познавам хората, които взеха участие в този проект. 
Опашките на които стояха (за да се подпишат в подписката за регистрирането на Надеждин като кандидат за президент), много сериозно удариха по плановете на Кремъл. 
Те показаха, първо, че съвсем не цяла Русия е „за“ Владимир Путин. А второ, къде бяха опашките за Путин, който казват, че е събрал 3 милиона подписа за издигането му?
Ясно е, че всички подписи за Путин са чиста фалшификация.
Защото, ако бяха решили да съберат 3 милиона подписа, това щеше да стане видимо. 
Това беше голяма грешка на Кремъл, и не е сигурно, че всичко ще свърши с това.

- Какво още може да се случи?

- Надеждин изначално е проект на Кремъл и Кремъл на нещо разчиташе в работата с него. Но това не означава, че сметките им ще излязат. Помним, че навремето и Алексей Навални специално преди изборите за кмет на Москва през 2013 година го пуснаха от затвора, дадоха му гласове от „единоросите“*.  И как завърши това за властта? 
Нищо добро не излезе от това. Може и този път да съжаляват.
Но ако не, то на 17 март ще имаме акция „На обяд против Путин“ (Предложението е на Алексей Навални, който призова всички, които са против Путин да отидат в избирателните секции в 12 часа на обяд на 17 март, денят на президентските избори в Русия)
Въпросът е колко хора ще излязат и как ще възприемат ситуацията: а, оказва се, че не само аз съм против Путин. 
Към настоящия момент реалната подкрепа за Путин е максимум 30%.
Войната се подкрепя от повече хора, отколкото подкрепят Путин.

- Какви изненади може да има?

- Авторитарните режими се държат на власт не защото ги подкрепя мнозинството от хората, а защото хората мислят, че мнозинството ги подкрепя. 
Когато хората разберат, че против вожда не са само те, но и всички наоколо, в някакъв момент се случва преобръщане.
То може да има и външен спусък, например, някакъв проблем на фронта или, помним, че Борис Елцин приблизително на същата възраст, на която сега е Путин получи сърдечен пристъп. 
Ние, опозицията, можем да опитваме да победим десетки пъти, те ще загубят само веднъж, затова ние ще опитваме.

- Тези, които мислят, че имат някакво електорално бъдеще в Русия разбират, че руският електорат със сигурност няма да е много настроен да предаде окупираните украински земи.

- Именно затова аз съм против президентски модел за Русия. Защото всеки човек в такава огромна и разнородна страна опитвайки се да бъде изразител на общата гледна точка, ще бъде принуден да лъже значителна част от обществото, ако не и цялото общество. 
Именно затова смятам за много по-правилна, откровена и съвременна парламентарната демокрация, в която всеки човек казва:“ „Аз представлявам интересите на ето тази група от обществото“.

- А Вие бихте искали да станете премиер на Русия?

- Не, вече не.

- А кой бихте искали да бъдете в Русия?

- Аз не съм голям фантазьор. Когато ме питат: „Кога най-накрая ще „загуби“ Путин?“, аз отговарям: „Може и още утре“. Но реалистичната оценка е от 5 до 10 години.
До тогава няма да съм достатъчно млад за функциите на ръководител в страна в преход. Смятам, че изпълнителната власт е работа за 40-годишните.

- Нямате ли усещането, че за младежите вие сте непонятни? Когато им говорите за Елцин, за избори, за „гласувай или губиш“ – за тях това е като на санскритски?

- Разбирам и признавам това. Средната възраст на служителите в нормална държавна администрация е 40 години. 
Ако според моето предположение смяната на властта се случи след 5-10 години, то сега трябва да лансираме 30-годишните. 
Ние трябва да им дадем възможността да станат разпознаваеми, за да може, когато се сменя властта, те да бъдат запомнени.

- Тогава с кого ще работите сега? Вие бихте ли могли да се обърнете към жените на мобилизираните, които не протестират против войната, а протестират да им върнат мъжете? Какво бихте могли да им кажете?

- Вие без съмнение правилно се опитвате да върнете близките си у дома. Но сте длъжни да разберете какво означава това: че вместо тях на фронта ще отиде съседът ви. И съседите разбират това и не ви подкрепят.
На властта не и достига живо месо и затова мъжът ви ще остане там. 
За да чуят исканията ви в Кремъл ви е нужна подкрепата и на съседите. А вие ще я получите само в случай, че никой, освен лудите, не се съгласи повече да участва в тази война. 
Войната трябва да бъде спряна.

- Имаше съобщения, че Путин чрез посредници е предал в САЩ и ЕС, че е готов да започне преговори за Украйна, но ако всички окупирани територии останат за Русия. Но пък срещу това Украйна може да стане член на НАТО, и ЕС. Мислите ли, че това може да бъде решение на конфликта?

- Да, знам, че хора, свързани с Роман Абрамович облъчват с тази идея западните столици. 
Аз не вярвам много в това, защото Путин смята, че може да победи Украйна. Смята, че Западът вече се е отказал да помага на Украйна. 
Това, според него, означава че през 2025 година Украйна ще се пречупи и ще капитулира. 
И след това Путин ще може да постави свое правителство в Киев. 
Ако това не стане, то той действително ще бъде принуден да се съгласи на някакви съглашения, тогава такъв разговор ще е възможен.
Но след две години Путин ще има достатъчно въоръжение, за да започне отново война. А тази политическа база, която го подкрепя сега в значителната си част се състои от хора, които спечелиха от войната. Тези хора ще бъдат недоволни от нейното прекратяване. 
Затова подобно решение трябва да бъде свързано с реалната готовност за противопоставяне на Путин след две години.

- Но ако Украйна бъде приета бързо в НАТО, това вече ще бъде война с НАТО. 

- Сега от НАТО  в Русия никой не се страхува. А Путин е твърдо убеден, че ако нападне със сила балтийските страни, НАТО няма да се намеси и в резултат ще се разпадне. Затова доверието към това, че страна, приета в НАТО, ще бъде защитена, няма да е голямо. 
Ще се наложи реално да бъде разположена армия в зоната на разделяне.

- Да си представим, че Путин вече го няма и трябва да бъде решен този проблем? Това означава ли връщане към границите от 1991 година?

- Несъмнено, необходимо е връщане към международно признатите граници. 
Това ще може да се направи незабавно само в случай на кризисно развитие на ситуацията вътре в страната. И едно такова кризисно развитие носи в себе си огромно количество рискове за целия свят.
Ако това развитие бъде повече или по-малко плавно, то плавно ще бъде и връщането към международно признатите граници. 
Такава гледна точка ще намери безусловна подкрепа сред умните хора и в Киев, и в Европа. 
Защото, ако утре някой, който е дошъл на власт и устройва в една или друга степен всички, изведнъж обяви незабавна деокупация, изтегляне на всички войски – до какво ще доведе това?

- До нищо. Даже ако утре Путин обяви, че изтегля войските, нито един човек няма да излезе на улицата да протестира.

- В условията на авторитарен режим – без съмнение. Но ако говорим за повече или по-малко демократично развитие на страната – когато в регионите има различно политическо устройство, но на федерално ниво е проведена демократизация – властта в много по-голяма степен зависи от обществените настроения.
Ясно е, че 600 хиляди бежанци от Крим и още приблизително милион и половина от окупираните територии така ще промени баланса, че властта ще попадне в ръцете на реваншистите.
Но при авторитарен режим - не. Защото не го е грижа какво мислите, ако трябва ще ви хвърли в затвора  и толкова.
Когато властта зависи от системите на взаимното сдържане и баланс и тази система е неустойчива, то това в много сериозна степен променя политическата картина.

Превод: Faktor.bg