Олена Коцева: Екокатастрофата от взривяването на Каховската ВЕЦ ще достигне България след 20 дни, водата носи неизбухнали снаряди и трупове

Ще бъде провален туристическият сезон по нашето Черноморие, за какви лодки и платноходки говорим тогава?

Олена Коцева

Олена Коцева

Видеоматериали показват как живеещите на левия бряг плачат и крещят за помощ, но са изолирани напълно от руските окупатори

 Руснаците трябва да бъдат спрени, не спазват никакви закони, Путин взривява язовири както Сталин през Втората световна, казва пред Faktor.bg лидерът на „Мати Украйна“

Интервю на Илиана Славова

- Г-жо Коцева, с протеста, който днес „Мати Украйна“ организира пред руското посолство, отправяте послание, че и България може да бъде засегната от бедствието, породено от взривяването на Каховската ВЕЦ. Какви са рисковете? 

- Това е техногенна и екологична катастрофа – цялата тази вода, която продължава да изтича от Каховското водохранилище, преминава през населени места, които вече са наводнени – в много от тях само покривите се виждат над водата. Водата отмива гробища, смесва се с фекални води, с химикали, плуват трупове. Има много удавени животни – от зоологическите градини,  също и селскостопански животни, защото са наводнени много села. И всичко това отива в Черно море.
Ние всички ще бъдем изправени пред тази катастрофа, замърсяването ще достигне бреговете на  България след 20-ина дни. 
Водата носи мини и снаряди, които не са се взривили, защото там се водеха много тежки боеве – това е Херсон, това е Николаевска област… Всичко това пътува в момента и то може да дойде и до България. 
Не говоря само за това, че ще бъде провален туристическият сезон, говоря за безопасността на хората. 
В момента всички сме засегнати, не само Каховка, ние също сме на Черно море. Какъв туристически сезон, какви лодки и платноходки? Може да възникнат много проблеми, здравословни, не дай си Боже!
Затова правим този протест, за да можем да кажем – всички, които подкрепяме бедстващите хора, които сме против геноцида над украинския народ – това е геноцид и срещу нас, българите, защото ние сме от другата страна на Черно море.     

- Как се справят хората в наводнените райони?

- Представете си как хората остават абсолютно без нищо защото от техните домове буквално за един ден останаха само покривите над водата. И нивото на водата продължава да се покачва. Днепър е огромна река, тя преминава по цялата дължина на Украйна. Същевременно водата в наводнените райони не става за пиене, има фекално замърсяване. 
И цялата тази екокатастрофа! Тъй като се водят много тежки боеве, по фронтовата линия има много загинали, старите гробища също ще бъдат отмити и всичко плува към Черно море. Но най-страшни са мините, снарядите, които не са се взривили – много са, защото тези територии са минирани от руснаците. 
Украинските военни спасяват хората, също и животните, които са оцелели. Не са оставени да измрат така, както руснаците оставят украинското население на левия бряг ва Днепър да измира. Те не са се погрижили и за своите военни.  
Окупаторите контролират левия бряг. Десният е много по-висок от левия и там, въпреки всичко, хората от застрашените региони са евакуирани, отведени са на безопасни места.  

- Какви са шансовете за спасяване на хората от левия бряг?  

- Хората се давят на левия бряг, защото руснаците не ги спасяват и не позволяват  да бъдат спасени, вече има умрели. В социалните мрежи се качват видеоматериали, на които се вижда как живеещите на левия бряг плачат и крещят за помощ, но са изолирани напълно от окупаторите.  
В медиите излязоха публикации за случаи, в които украинските войници са изпращали вода на хора, които са стояли на левия бряг – майки с деца по покривите. И са ги спасили в крайна сметка. 
Но като цяло руските военни възпрепятстват евакуацията и ако не се намесят международни организации, може да загинат още много хора.   
Опасявам се, че след това ще бъде обвинена и Украйна за това, че го е допуснала. Но Украйна няма възможност да окаже съдействие или помощ на хората, които в момента бедстват на левия бряг, но са изолирани от руските окупатори
Какво ще се случи… Страшно е дори да си го представи човек.  

- Появиха се множество предупреждения, че поради взривяването на Каховското водохранилище има риск и за Запорожката АЕЦ. 
 
- Запорожката атомна централа и Енергодар са застрашени. Това което предстои, ако централата спре, е страшно. Охлаждащата ѝ система е директно зависима от този водоем, който е взривен и източен. 
Никой не може да предположи и да си представи какво може да се случи, ако окупаторите не  бъдат спрени. Те трябва да бъдат спрени. 
Руснаците вече са показали, че не спазват никакви задължения, не спазват никакви закони. 
Трябва да се намесят международни организации веднага, защото Украйна, освен че трябва да се справи с този проблем, е воюваща страна – тя е отбраняваща се страна.
Това, че руснаците  взривиха Каховската ВЕЦ с цел да спрат военното настъпление на украинските войски, е ясно за всички. 
Същото е направил Сталин по време на Втората световна война през 1941 г., когато е била взривена  Днепровската ВЕЦ (ДнепроГЭС – б.р.) – това не е спряло германците, но загиват много цивилни. Тогава повече от 100 хиляди души са убити, удавени във водите на Днепър и във водохранилището на централата. 

- Как оценявате реакцията на международните организации, на ООН?

На 6 юни, когато Русия взриви Каховската ВЕЦ, ООН не само замълча, но и на същата дата там са празнували ден на руския език. Вчера прочетох, че ООН ще окаже максимално бързо необходимата помощ на Украйна, на пострадалите региони.

- Как може България да помогне за справянето с това бедствие?

- В България в Министерството на отбраната има много стари и никому ненужни лодки, които са някакъв резерв, обаче когато са излезли от употреба, ги бракуват и ги изхвърлят. Независимо, че са бракувани, повечето от тях може да се използват. Апелираме да се проверят и да се дадат максимално бързо на бедстващите райони в Украйна.    
Дори ако са на по-поносима цена може да ги закупим.   
Писах на министъра на отбраната Тодор Тагарев – отговорил е, прави му чест. Много е малко времето откакто пое поста и не може толкова бързо да реагира, но се ангажира да провери за лодки, които вече са бракувани, но са годни.
Вече имаме две лодки от дарител. Човекът, който ги донесе, казва, че стоят отдавна, но са здрави – те са за океанско плаване.

- От какво друго има нужда?

- Освен от надуваеми лодки, има голяма нужда от термоодеяла, спасителни жилетки и сухи храни за кучета и котки.  
Купили сме храна за кучета и котки, а и хората донасят.  
Голяма е нуждата от термоодеяла – от термофолио. Доброволците ни обикалят и изкупуват такива одеяла. 
Толкова много мокри хора, мокри животни… На кадри от видеоматериалите се вижда как треперят. Дори не могат да се изправят на краката си след дългия престой във водата. Тези одеяла са най-бързият начин да се затоплят телата на пострадалите – било на животните, било на хората. Украинците спасяват и животните. Дори руснаци спасяват.  
Нашиете партньори, с които работим повече от година, в понеделник заминават точно за региони, пострадали от наводненията. Набавят си каски и бронежилетки, защото там районът е опасен. Руските обстрели са постоянни, непрекъснато се обстрелват  евакуационните центрове, където се спасяват мирните граждани.
Едното от момчетата ми пише – намерих си каска, сега търся бронежилетка, защото този регион не е от безопасните. Тези момчета са на по 21-22 години. Те отиват да спасяват хора в бедстващите райони, рискуват живота си.