Проф. Александър Джеров: Ще е трагично, ако Мая Манолова стане кмет на София

Проф. Александър Джеров: Ще е трагично, ако Мая Манолова стане кмет на София

Проф. Александър Джеров

Проф. Александър Джеров

С поведението си Волен Сидеров петни името на страната ни

Направили сме достатъчно за Северна Македония, време е да сме по-резки и да си защитим историята, казва пред Faktor.bg юристът 

Интервю на Васил Василев

- Проф. Джеров, трябва ли България да отстъпи от историята си и да подкрепи Северна Македония за кандидатстването ѝ в ЕС? 

- Аз не знам някога Македония да е била държава. Като се замислите, тя винаги е била част от България. Това става ясно дори от сегашните, както и от предишните ѝ ръководители. Македонците са си изработили един език, който на практика е развален български, за да бъдат по-различни от нас. Става дума по-скоро за диалект, какъвто е например шопският. В Македония продължават да се говорят твърде неверни неща за историята ни. Цар Симеон е ръководил българска държава, която се е простирала на три морета. И това, за разлика от македонските „историци“, не е измислица, а има документи, описани по времето на неговото управление. Паметниците в центъра на Скопие е един стремеж да се покаже, че Македония е била велика държава, а България я няма. Това, което се говори за Гоце Делчев, е престъпление. За създаването на Македония няма вина само Сталин, а и известният пияница Георги Димитров, който е министър-председател по това време. Той помага на Сталин да се измисли невярна история. Аз съжалявам, че страната ни, включително и това управление не поставя рязко нещата на масата. Сега е моментът да поставим истината на базата на преговорите, когато Северна Македония се нуждае от подкрепата ни за ЕС. България твърде много е помагала на македонците. Направили сме твърде много отстъпки. Ако имаше повече разум в ръководителите на Северна Македония, щяха да изчистят историческите лъжи. 

- Каква ще бъде ролята на Слави Трифонов в политиката? 

- Трябва да се преценят всички факти и всички мисли, за да бъдем по-конкретни. Когато се казва нещо, то трябва да тежи, а не след това да се чудим защо сме го казали. Аз не бих се доверил много на изказаните становища от Слави Трифонов до момента. 

- Защо БСП не излъчиха свой кандидат в София, от какво се срамуват наследниците на БКП? 

- Не може един кмет да управлява без мнозинството в общината. Не може само да говориш, а да не познаваш фактите. Градоначалникът не може да вземе сам решение в съответното място. Един кандидат-кмет трябва да говори с факти, а не да се излага. Не виждам мая Манолова като кмет на София. Това би било трагедия за столицата ни. Доколкото я познавам, тя няма необходимата практика и знания. Манолова има и малко по-тежък характер. Когато човек разсъждава с чувства, не може да е добър управленец. Да управляваш София е нещо, като да си лидер на Министерския съвет. Чудя се на многото кандидати, които се появяват и не знаят какво да правят. По телевизията говорят неща, на които само можеш да се чудиш. Отговорността, която искат да поемат, трябва да е свързана със знания. 

- Как ще коментирате факта, че само Иван Гешев ще е кандидат за главен прокурор? 

- В случая имаме един кандидат за главен-прокурор, а не няколко, за да се прецени кой има по-добри качества. Този стол е взривоопасен и тежък. Когато седне на него толкова години, ще трябва да даде много от себе си. Не познавам конкретния кандидат, но щеше да ми бъде по-приятно, ако имахме няколко предложения, за да се избере най-добрият. Прокуратурата има нужда от раздвижване. Да избяга от монопола, който се наложи след 9-ти септември. Прокуратурата трябва да стане действена и да върши работи. Много кандидати за съдебната зала се разхождат свободно по улиците и не се предприема нищо. Те трябва да си намерят начина по законов път. 

- Като бивш депутат, какво мислите за скандала с Волен Сидеров в БНТ, това ли трябва да е поведението  на народния представител? 

- Въобще не трябва да се говори за поведението на Волен Сидеров. Това е извън всички норми и не говоря само за възпитание. Когато човек стане народен представител, представя народа и трябва да мисли за своето държание. При този човек имаме редица проявления. Да бъдеш народен представител, не значи, че може да правиш каквото си искаш. На първо място трябва да си отговорен, да имаш морал и възпитание. Когато не се спазват тези правила, се слага петно върху България. Всеки депутат трябва да запази честта на българския народ.