Стойчо Стойчев: Номерът на Нинова няма да мине, Мая Манолова не е мъж с пагони, за да спечели в София

Радев и Трифонов нямат бъдеще в политиката, Борисов вероятно ще е следващият президент

Стойчо Стойчев

Стойчо Стойчев

„Дондуков“ 2 е институция, на която се полага венец, а не се започва тепърва политическа кариера

В политиката Слави ще бъде  печалният образ на Андрешко, коментира политологът пред Faktor.bg

Интервю на Васил Василев

- Доц. Стойчев, ще се промени ли политическата карта в България, ако Мая Манолова спечели изборите в София? 

- Това е много малко вероятен вариант, защото София си има своите проблеми, но Мая Манолова не демонстрира капацитет да ги разреши. Това съмнение се подсилва от общинските съветници, които няма да има. Няма как да се случи – Манолова да решава проблемите на столицата с мнозинството на ГЕРБ. Очевидно възниква въпросът – как ще управлява София Мая Манолова – с мнозинството на ГЕРБ и на други партии? Защо тогава столичани трябва да гласуват за нея, при положение, че няма да им реши проблемите? Някои хора я възприемат като първа стъпка за свалянето на ГЕРБ от власт и за предсрочни избори. Това от своя страна е проблем за жителите на София заложници на борба, която не е тяхна. На национално ниво нека Борисов и Манолова да се състезават, но защо столичани трябва да се залагат на карат за нечии интереси? Затова разчитам на прагматизма на хората. Не трябва да си специалист, за да разбереш, че трябва да гласуваш за градоначалник, който решава проблемите на града, а не за този, който иска да сваля националното правителство. 

- Възможно ли е да се повтори сценарият с Румен Радев и столичани да изберат човек, подкрепен от БСП? 

- Трудно би могъл да се повтори сценарият „Румен Радев“ по три причини. На първо място – Мая Манолова не е мъж и не е генерал. Това е важно, защото избирателите гласуват за силни фигури, които им решават проблемите. Дори самата женска част от електората няма да подкрепи Мая Манолова. У нас има стереотип – мъж или генерал, който стои с твърди позиции. На второ място – имаме две дами, едната от които е от Кюстендил. На тези избори имаме две дами, за които ще гласуват само софиянци. Едно е БСП в държавата, съвсем различни са избирателите в столицата. Левицата в София е слаба. Така че, подкрепата на БСП в София е много по-слаба на тези избори в столицата, отколкото при избора на Румен Радев. На трето място – Румен Радев беше подкрепян само от БСП и всички знаехме, че е неин кандидат. При Мая Манолова има опит за еманципация и отдалеченост от социалистическата партия, от формацията на Меглена Кунева и т.н. Тази политическа амалгама по-скоро ще демотивира хората, отколкото да ги привлече да отидат до урните и да пуснат „червена“ бюлетина. Освен това, хората очакват от бъдещия кмет да решава действителни проблеми, докато президентът може да си позволи да налага политически модели. Той няма реалната власт, каквато има градоначалникът. От президентите очакваме да са лаладжии, по народно казано, да громят корупцията и да казват високопарни фрази, но от кметовете се изисква да харчат парите ни по най-целесъобразния и прозрачен начин.  

- Георги Първанов издигна кандидатурата на настоящия президент. Може ли намесата му да окаже влияние отново на този вот? 

- Левият електорат си приема Първанов като „наш човек“, но нали разбирате, че социалистите не са особено доволни, че Мая Манолова е подкрепена от Меглена Кунева. ДБГ в никакъв случай не са харесвани от левицата. 

- Румен Радев отиде в Смолян, за да подкрепи „червен“ кандидат-кмет, на това ли ще разчита БСП, на рейтинга на „Дондуков“ 2? 

- Идеята за безпристрастност на президентската институция е фикция. Няма как да имаме държавен глава, който да е независим и в същото време е избран с партийна подкрепа. Затова винаги съм бил привърженик на парламентарната монархия, защото има наследственост и го няма фактора на партийност. Имаме примери в Холандия, в Швеция, Норвегия и Великобритания. У нас не може да търсим обединител на нацията, защото той винаги ще мисли партийно и партизански. Росен Плевнелиев също имаше позиции – срещу Русия, отстояваше ги принципно и ги аргументираше. 

- Има ли бъдеще в политиката  Румен Радев след мандата си? 

- Президентският пост е венецът на политическата кариера. С него се приключва, а не се започва. Опитите на Петър Стоянов и на Георги Първанов да продължат с политиката са печални. Единственият начин е да се приеме нова конституция и да станем президентска държава, но това са фантазии. Ако Румен Радев размишлява трезво, няма да се включи в по-нататъшни политически инициативи. Единственият му ход е да се опита да повтори мандата си. Ако се поддава на амбициите на други хора, визирам съпругата му г-жа Радева, която има различна интерпретация на мястото на мъжа си в политическия живот, не съм оптимист, че може да се впише в политическия живот. Президентството е мястото, където хората се пенсионират в политиката. Много повече виждам Бойко Борисов на този пост. 

- Ще успее ли Слави Трифонов да спечели избирателите? 

- Не съм оптимист за Слави Трифонов. Той разчита на състрадание, на симпатия и на печален образ на Андрешко. В България такъв тип политици не се харесват, а силни лидери с готови решения и решителност. Освен това, забавянето му след референдума през 2016 г., също не е маловажно. Той показа колебание под каква форма да се включи в политиката. Българските граждани не припознават подобна колебливост и слабост.