Васко Кръпката: Идеологията на ИТН е между "шат на патката главата" и "за крадец не ставаш, сине, ти си будала"

Нямам никакви притеснения Слави да вземе цялата власт, защото от високо се пада най-лошо

Васко Кръпката

Васко Кръпката

За Трифонов в чужбина гласуваха хора на три ракии, които псуват демокрацията, защото ги кара да работят

Нека и ГЕРБ да мине в опозиция като рокендрола, за да видим дали си отстоява идеите, казва пред Faktor.bg известният рокаджия

Интервю на Васил Стефанов

- Васко, сбъднаха ли ти си се най-мрачните прогнози - партията на Слави Трифонов да спечели парламентарните избори? 

- Сбъдват се желанията на президента Румен Радев, както и на онези българи, които все чакат нещо от небето да се случи, както и на онези, които не могат да свършат нищо сами и цял живот чакат на държавата. Много бързо обаче този модел ще се разпадне, защото той е несъстоятелен и не е прогресивен по никакъв начин. Това е възможно най-простият, елементарен и глупав подход, който няма бъдеще. 

- Как си обясняваш пълната изолация, в която ИТН се опитва да се вкара в този парламент и не търси диалог с останалите играчи? 

- За съжаление, този подход се оказва по-успешен засега. През 2001 г. по същия начин хората припознаха един месия от Мадрид за свой спасител. В същото време тези, които се въртяха около него, си наместиха своите далавери. По подобен начин сега въпросният чалга гуру е заобиколен от разни кариеристи, знаейки, че той ще има висок процент на парламентарния вот. Тяхната едничка цел е да се докопат до властта и други намерения нямат. Нещата се наместиха и чалгата отиде там, където ѝ е мястото – при кариеристите, при далаверите. Самата чалгата е една музикална далавера, но ще умре. Гледам на нещата философски. Винаги съм бил опозиция и ще продължавам да спазвам своите убеждения. Предполагам, че наесен ще има големи и истински протести. 

- Слави Трифонов отдавна започна да говори като султан и диктатор. Защо хората избират подобен вид говорене, а не конструктивните идеи? 

- Винаги има по-лош сценарий, защото дъно няма и винаги може да се копае още по-надолу. Точно тези, които са най-недоволни, че единият повтаря само „аз, аз, аз, аз направих това“, си избраха другия, който е още по-диктаторски настроен. Животът винаги е вървял надолу и нагоре. В момента сме поели в посока надолу.

 

- Какво ще кажеш за програмата на ИТН и особено за идеята да пращаме българи в космоса? 

- Нито съм слушал, нито съм чел какво е говорил Слави Трифонов. Неговата програма е някъде между „шат на патката главата“ и „за крадец не ставаш, сине, ти си будала“. Оттам нататък тази персона не ме интересува. Да става президент, министър-председател – какъвто ще. Важното е, че той олекна като музикални послания, защото там е най-опасен. Никога не съм разчитал на държавата и не съм чакал европейски пари, за които сега са се наточили. Надявам се ЕС да контролира все пак тези средства, защото тук народът се лута. Идеята за изпращането на българи в космоса ми звучи по-скоро като „едно Ферари с цвят червен“ – като няма синьо за момченце, нека да е червено...

- Как си обясняваш голямата подкрепа, която получи ИТН от българите в чужбина? 

- Познавам тази част от хората. Мнозинството са ядосани на България, защото тук не им е провървяло, но в същото време псуват и страната, в която живеят, защото и там не са успели да се реализират. Това са едни хора, които нямат реална представа какво се случва у нас и от начина, по който живеем. Те наблягат на негативното отношение към България, не искат и да чуят за положителните неща и на третата ракия започват псуват Германия, Англия, САЩ, та дори и демокрацията, която ги кара да работят от сутрин до вечер, а не да люпят семки и да пият ракия. Каквото е нивото на посланията на тяхната телевизия ("7/8" - б.ред.), такова е и на избирателите им. Такива с лопата можеш да ги ринеш. Това беше последният ход на чалгата – да си привика чалгарите да си гласуват за ИТН, независимо, че нямат никаква програма или поне някакво политическо минало. 

- Какво се случва обаче, ако се разиграе другият сценарий и наесен, при трети парламентарни избори тази година, Слави Трифонов взема цялата власт?

- Още при "сините" времена разни президенти направиха от Слави Трифонов институция и се снимаха с него по кампаниите си. Говорейки за всичко това, не смятам, че Борисов не е чалгаджия. Спомнете си как беше поканил в Министерски съвет някаква сръбска кифла. Нямам никакви притеснения Слави Трифонов да вземе цялата власт, защото от високо се пада най-лошо. Чалгата умря по стадионите, останаха само 1-2 ТВ канала, няма ги заведенията, в които се друсаха кючеци. Освен това, виждаме, че все повече кметове отделят пари от бюджета за култура за рок фестивали, бирфестове, за мото събори и за едни забавления, които са много по-европейски, отколкото анадолските сбирки. В София най-ярките поп фолк клубове фалираха. Например, едно от най-емблематичните за чалгарите заведения „Нерон“ стана „София лайф клуб“, където се слуша джаз. В същото време обаче това е демокрацията. Народът си е избрал Слави Трифонов. 

- Каква е алтернативата срещу чалгата и защо не успя да я измести на тези избори? 

- Алтернатива винаги има, но се получи една негативна кампания и отрицание на абсолютно всичко, което се е случило през последните 32 години. Интересно е, че колкото повече хората се затрупват с екстри, стават по-изнервени. Те решиха изборите с т.нар. протестен вот. Българите мерят с различен аршин. В момента се говори за какви ли не престъпления, но не се обръща внимание на факта, че един издирван престъпник, който се крие от правосъдието, може да си направи партия и да участва на изборите. Не знам дали има друга нормална страна, в която това може да се случи. Нека и ГЕРБ да мине в опозиция като рокендрола, за да видим дали си отстоява идеите.