Васко Кръпката: Който празнува 9-и септември, е от тъмната страна на историята и е от лошите

Моите "братушки" са онези, които са отлъчвани от църквата или са пращани по лагерите на заточение

Васко Кръпката

Васко Кръпката

Не вярвам, че синя София ще подкрепи и ще гласува за  Васил Терзиев, не може всичко да бъде превзето от соц. службите

Радев е най-последователният мерзавец в политиката ни, казва пред Faktor.bg музикантът

Интервю на Васко Василев

- Васко, защо 34 г. след падането на тоталитарния режим, днес отново има хора, които поднасят венци и цветя пред соц. паметниците? 

- Ние също отбелязваме тази дата, само че като черна в календара. За мен 9-и септември е от тъмната страна в историята. Тогава СССР обявява война на България и в страната ни пристигат съветските танкове, които са посрещнати от малка група наши сънародници с цветя, организирани от партията. По-голямата част от българите са били отстрани и са гледали, защото тогава комунистическата партия е била съвсем малка като брой. Въпреки това, успява да осъществи преврата си и да избие цялата опозиция - кого със съд, кого - без присъди. Който иска - да си празнува 9-и септември, но по този начин застава от тъмната страна на историята и не е от добрите, а е от лошите. 

- Как си обясняваш походите до Братска могила, например, чувстват ли се задължени да ходят социалистите всяка година на 9-и септември, механично, или са искрени в почитта към болшевиките? 

- Аз не смятам, че руснаците са ни "братушки", защото не вярвам да имат нестинари и да изпълняват музика с гайди и с тамбури, както и да имат хора и ръченици. Нямам нищо общо с тази нация. Моя "братушка" е Алексей Навални, който от другата страна на управлението. В същото време 90% от представителите на руската култура са имали проблеми с властта. Моите "братушки" са онези, които са отлъчвани от църквата или са пращани по лагерите на заточение. Почитта към съветски паметници в никакъв случай не може да е израз на свободомислие, защото през 1944 г. са ни заробили и са ни окупирали. До ден днешен Русия ни има за своя губерния.

- Беше издигнат кандидат за кмет в столицата, който е наследник на бившата Държавна сигурност. Ще успее ли Васил Терзиев да промени традиционната синята София?  

- Държавна сигурност никога не е излизала от властта и е "най-успешната" политическа формация през последните 30 години. Тя продължава да набира скорост отвсякъде, включително и с кандидат за кмет на София, който е дете на тази Държавна сигурност. Аз не вярвам, че синя София ще го подкрепи и ще гласува за него. Бива, бива всичко да се върти около социалистическите служби, но не може винаги всичко да е тяхно. 

- Какви бяха посланията на Румен Радев в Пловдив, които предизвикаха гнева на хората и беше освиркан? 

- Отдавна не следя изявите на президента. Според мен той е най-последователният мерзавец в българската политика. Изобщо не ме интересува какво казва! Рокендрол завинаги!   

    - В Русия се появяват и групи, които опитват да свирят рок, имаш ли някоя, която днес ти харесва? 

- Не, не. Баща ми свиреше на кавал, а майка ми пееше български народни песни от Трънско. От малък съм закърмен с българска народна музика и открих като дете анлийския рокендрол, който след това се превърна в моя "фолклор". Може би в един период от бунтарската интелигенция в София възприехме Владимир Висоцки, който пееше завоалирано срещу системата. Може би съм харесвал негови песни, които бяха забранени в СССР, докато ги слушахме в България. Според мен системата го уби. Сега чувам, че има певци и музиканти, които са срещу властта на Путин, включително и Алла Пугачова, която беше една от най-конюнктурните по времето на Съветския съюз. "Пуси райътс" също са срещу диктатурата. Не им харесвам музиката, а че са против Путин. Аз съм си блус и рокендрол.