Юрий Фелштински: Мечтата на Путин е президенти и премиери на страните от ЕС да са негови агенти

От 2 000 година в Русия вече няма олигарси, има агенти на Кремъл (на Путин) и на Лубянка

Юрий Фелштински

Юрий Фелштински

Корупцията с руски пари се превърна в една от формите на хибридната война на Кремъл против цивилизованото човечество, не по-малко опасна от ядрения шантаж

За президента на Русия всемирната пандемия с коронавирус  е неочакван подарък от съдбата, казва историкът 

Юрий Фельштински е доктор на историческите науки, автор на много изследвания на руската история, съавтор на Александър Литвиненко за книгата "ФСБ взривява Русия" за ролята на Федералната служба за сигурност в терористичните атаки в Москва и Волгодонск през 1999 година. 

Интервю на Kasparov.ru

- Спецоперацията за приемането на поправките в Конституцията плавно се преля в спецоперация по борба с коронавируса. Мотивите на решенията, които вземат властите не са понятни за населението. Какво се случва, според Вас, в Русия сега?

- Нищо хубаво не се случва в Русия. И нищо хубаво няма да се случи. В Русия нищо не се случва, защото там отдавна се е случило всичко. Отдавна - това означава преди 20 години - през 2000 година. 
В Русия властта беше завзета и узурпирана от неголяма група хора, които здраво удържат тази власт оттогава, подчинявайки на совите интереси живота на цялото останало население. Някои смятат тези узурпатори за крадци, други - за бандитска мафия, някои - отрепки от спецслужбите.
Затова не  е много ясно как да наричаме този нов тип власт.
Постепенно, за тези 20 години всички свикнаха и с това, че въобще няма свобода, включително няма свобода на словото, на медиите, на изборите...Всички живеят без това. Мнозина лесно се смириха.
Някои, на които много им се гади, излизат да протестират на улицата. Арестуват ги, бият ги, хвърлят ги в килии, пускат ги. И те отново излизат. А те отново ги арестуват...Но това протестно движение не води наникъде, защото на хората, които са се окопали в Кремъл и на Лубянка им е абсолютно все едно колко народ протестира на улицата - ако ще и цялата страна да е.
Това изобщо не се отразява на начина им на живот. Ето, промениха Конституцията, записаха някакви поправки за Бога, на което всички обърнаха внимание. 
А всъщност важна беше само една: за безсрочното президентство на Путин. Според новата Конституция Русия формално се превръща в диктатура с пожизнен президент начело. Но тъй като никой нищо не може да направи беше безсмислено и да се дискутира тази тема.
Всички само хихикаха, защото на всеки разумен човек му е ясно, че никой не води никаква борба за властта с Путин и, че Путин никога няма да си тръгне от властта. 
А как именно ще бъде оформено това или как ще бъде наречено в крайна сметка няма никакво значение. 
До 2016 година мнението на световната общност имаше значение.
Но през 2016 година на изборите в САЩ победи "човекът на Путин" Доналд Тръмп, който открито и явно се обяви за съюзник на Путин и световната общност се съсредоточи върху борбата с Тръмп, на който, както и на Путин, не му пука от нищо, защото и на него, както и на Путин, нищо не могат да му направят.
Разбира се, може да се възрази, че Тръмп, за разлика от Путин, може да не бъде преизбран. Но това още не е ясно: действително ли може да не бъде преизбран. Може и да не може. 
При отсъствието на натиск от страна на световната общност руското ръководство се държи по-зле и от съветското. На Путин ръцете са абсолютно развързани сега. И точно към това той се придвижваше дълго и упорито, от първия ден, когато стана и.д. президент, от 31 януари 1999 година.

- Ясно е, че предстои трансформация на съществуващия властови модел в Русия. Според Вас, как ще се преразпределят силите? Колко е зависим Путин от силавиците и доколко на силовиците им е нужен Путин? Ще успее ли той да запази положението си на върха на властта?

- В Русия и трансформацията на властта, и на "модела на управление" са се случили вече, и то отдавна...Тоест, всичко, което Вашият въпрос отнася към бъдещето, аз мисля, че вече е "минало свършено". Разбира се, сега Путин се чувства много по-уверено, отколкото през 2 000 година, тъй като през изминалите години хората свикнаха с него, възприемат го като неотделима част от пейзажа.
Но помислете: Сталин - дълго управлява. После Брежнев - и той управлява дълго. И сега Путин - пак дълго. За каква трансформация на модела си говорим. Като умре Путин ще има трансформация. 
Сталин умря, умря Брежнев, и Путин ще умре. Само че никой не знае кога. А какъв е сега моделът на управление в Русия? Много прост: КГБ-ФСБ (държавна сигурност) изиграха всички и направиха президент от Путин.
Само една длъжност, но най главната. Измамникът с честен поглед изигра противника (руския избирател), взе печалбата (на масата беше цяла Русия) и прекрати играта. 
Всички останали игри измамникът играеше по своите правила от типа: а, сега президент ще стане моят подчинен Медведев; или: а, сега пак ще стана президент, но не за осем години, а за дванадесет. 
След тези нови 12 ние започнахме да гадаем какво още ще измисли.
И той просто съобщи на населението, че е решил да остане на власт срлед 2024 година за още 12 години. 
Сега ми обяснете, защо му е на него да променя толкова удобния "модел на управление", при който той винаги печели?

И защо му е да преразпределя силите, когато те сами му носят всичко или той сам си взима със сила. Сила има предостатъчно. Никой друг в Русия няма никаква сила.
Само Кремъл и Лубянка.
На власт в Русия е държавна сигурност. Тази сила, която преживя падението на СССР, е единствената оцеляла съветска структура, от която никой никога не си тръгва, освен в гроба.
Даже на пенсия не може, минават в "действащия резерв".
Всеки участник в тази структура знае, че е длъжен да и е предан до край.
Това не означава, че не може за лични цели да краде, убива, лъже, да стане богат или свръхбогат...Всичко това е допустимо. Но при едно условие: ако е част от всесилната структура ФСБ/КГБ, винт от тази огромна машина. 
И над тази структура няма нищо, нищо по-мощно от тази машина.
На Путин не му се налага да зависи от силовиците. Той самият е силовак. На него не му е необходимо да се опира на тях, той е неотделима част от тях: Дясната ръка или даже главата на този организъм. 
От 2 000 година в Русия вече няма олигарси, има агенти на Кремъл (на Путин) и на Лубянка.
Няма и държавни корпорации.
Има бизнеси завладени от ФСБ, инфилтрирани от ФСБ и контролирани от ФСБ чрез внедрени в тях офицери от действащия резерв на ФСБ и агенти на ФСБ. И, да не преувеличаваме монопола им над Русия: нещичко е останало и за Министерството на отбраната (също инфилтрирано от ФСБ) и ГРУ (самостоятелна структура).

- Ще съумее ли Путин да запази това положение? 

- Как да не го запази, след като няма никакво противопоставяне на случващото се? Как може да загуби властта, след като Русия е единствената страна в света, където политическите партии в парламента също са инфилтрирани от ФСБ и изобщо не участват в борбата за властта?
В Русия е създадена система, при която Кремъл и Лубянка са поставени над партиите и над държавата. По-точно, Кремъл и Лубянка олицетворяват руската държава и държавната власт. 
Повярвайте ми, не преувеличавам.
Назовете ми поне един политически лидер в сегашната Държавна дума и аз с голяма вероятност ще мога да ви кажа от кой отдел на ФСБ е завербуван. Жириновски - проект на КГБ. Подберьозкин — проект на КГБ... И така нататък, и така нататък, и така нататък.

- Коронавирусът и икономическите проблеми нанесоха удар по имиджа на властта. Възможно ли е подчинението на населението да престане да бъде толкова безпрекословно както сега? Какви групи може да се опълчат на властта на президента? Възможно ли е в отговор, режимът да започне ново "затягане на гайките" и, дори, да затворят страната?

- Коронавирусът... Представяте ли си, на този съвършено светъл фон, когато Путин току що беше провъзгласен за пожизнен президент, когато в целия свят глобалистите търпят поражение и властта превземат националистите... Когато Тръмп излезе сух от водата след разследването за връзки с Русия, след като Великобритания напусна ЕС, а на парламентарните избори в ЕС десните взеха доста добри позиции, а в Чехия и Унгария путинските агенти вече са начело на страните си...На този абсолютно безоблачен за Путин небосклон такъв неочакван подарък от съдбата: всемирна пандемия, коронавирус! (Неслучайно "внедриха" Бог в руската Конституция!) 
Но само на Путин ли помага коронавирусът?

Тръмп четири години се би, хитрува, извърта се, измъкваше пари за стената - да затвори границата с Мексико. Коронавирусът дойде и затвори границата за 24 часа, и никой не гъкна. Тръмп настояваше в САЩ да не влизат повече нови имигранти: емиграцията спря заради коноравируса.
Евросъюзът и Канада, по версията на Тръмп, бяха главните му съперници в борбата за "America first". Заради пандемията авиовръзките с Европа спряха, затвориха границата с Канада. В Суматохата никой не обърна внимание, че Тръмп не спря полетите от и до Русия. Само от и до ЕС.
За пръв път откакто е президент рейтингът на Тръмп надхвърли 50%. Ние не можем да си представим какво е "изолационизмът" според Тръмп. А сега се оказахме точно в този изолационизъм. Всеки за себе си. "Америка преди всичко". А между другото в Европа никакъв Хитлер не би успял да затвори границите между страните от ЕС. Коронавирусът успя за няколко дни.
Никакво руско нахлуване не би могло да спре живота, да разруши икономиката, да срути пазарите  — коронавирусът спря, разруши, срути. 
Какви вопли щяха да надават руските богаташи със задгранични паспорти и имоти зад граница, ако Путин беше затворил Русия. Но той я затвори като се позова на коронавируса и всеки са доволни.
Какви гайки да затяга, след като те и така са затегнати до край, а страната, както и останалият свет, да затворени?
Аз мисля, че след края на пандемията, ние ще живеем в друг свят. Този свят, както и след 11 септември 2001 година, ще бъде по-лош от този, който си отиде завинаги. Ние просто още не го знаем.

- Външната политика на режима е поредица от все по-малко успешни спецоперации против Запада. Може ли Путин да се реши на повишаване на градуса на противопоставянето? Защо държавите от ЕС и САЩ не бързат с твърдите мерки против Путин?

- За Путин има само един барометър: териториалният захват. В този смисъл той не се различава нито от Сталин, нито от Хитлер — мерят успеха си в заграбените земи. 
Затова не бих казал, че активните му мероприятия срещу Запада не са успешни. 
Някои дори са много успешни (Крим, Абхазия, Южна Осетия), някои не толкова (Донбас, серията убийства и отравяния, не винаги успешната подкрепа за десните сили в Евпопа и САЩ). Но доколкото за престъпленията не следва наказание, можем да кажем, че и най-провалените операции всъщност са много успешни.
Стратегическите задачи на Путин е да удържи властта в ръцете си в интерес на корпорацията "Лубянка" (тази задача той вече реши) и завземането на територии. Той няма никакви други задачи. 
Има разбира се, задачата да разбие ЕС и НАТО, но и това трябва да се възприема в контекста на плановете по завземането на територии и разширяването на влиянието на Кремъл (при това именно на Кремъл, а не на Русия). Съветският съюз не включи в състава си страните от Варшавския договор или Куба, но те бяха в сферата на съветското влияние.
Идеалът на Путин е: Пети интернационал (с Путин начело), в който влизат всички европейски страни, а техни президенти и премиери са агенти на Путин: Земан — в Чехия, Орбан — в Унгария, Салвини — в Италия, Шрьодер — в Германия и т. н.
За каква реакция на западните лидери можем да говорим, ако на Русия е позволено да подкупва и да купува политическите и икономическите лидери на Европа? 
Едни от тях влизат в съвета на директорите на "международни" корпорации за руски пари, други приемат руски пари като дарения за политическата или обществената си дейност...
Корупцията с руски пари се превърна в една от формите на хибридната война на Кремъл против цивилизованото човечество, не по-малко опасна от ядрения шантаж. 
И ако Путин има намерение да планира поредното нахлуване, то трябва да го направи сега, когато всички са заети с коронавируса или да го отложи за след 2012 година и понататък, с надеждата Тръмп да бъде преизбран.

- Как оценявате устойчивостта на режима? И ако е възможно неговото падение, какво трябва да очакваме? Какъв е възможният сценарии?

- Режимът на всяка империя (каквато е недоразпадналата се съветска империя), винаги е устойчив до момента на крушението, което винаги настъпва неочаквано. Руската федерация ще се разпадне на поредната извивка на спиралата на историята. 
Ако Путин започне европейска война, той ще ускори разпада на РФ. Ако тази война се води като сега — в хибриден формат, Путин няма да постигне някакви чувствителни победи. Той може да вреди на Запада дълго и безнаказано. Путин успешно прави това и ще продължи да го прави. Само че изгодата за Путин е никаква — остава му само удоволствието.
Ако настъпи краят на Руската федерация в тази форма, в която тя съществува сега, вината ще бъде изключително на Кремъл.
Аз мисля, че на този нов исторически етап, ако се случи да сме негови свидетели или участници, не трябва да повтаряме грешките от 1991 година и да се ограничаваме само със събарянето на паметника на Дзержински. 
Мисля, че би било правилно да забраним и разпуснем ФСБ, и всичките и дъщерни служби, и да разрушим сградата на Лубянка като символ на съветската и руската тирания.

Превод:Faktor.bg