България в здрача. "Костя Копейкин" и другите на служба на Кремъл

Русия е задействала сложен инструментариум, включващ дипломация, военна сила, икономически лостове, информационно-пропагандни и дезинформационни кампании, а също така и кибератаки

Генадий Габриелян, Радио „Свобода“

В средата на ноември софийският в Park Hotel Moskva се проведе „международна конференция“ с тема: „Европа-Русия: пред нови геополитически предизвикателства“.
Както заяви даващата тон на събранието Елеонора Митрофанова, посланик на РФ в България: страната-домакин била „предприела рекорден брой неприятелски дейстивя срещу Русия“.
И изглежда сега Кремъл е решил да превърне България в държава, която управлява под наем.

"Елеонора нон грата" и нейната борба против НАТО 

Посоланик Митрофанова за кой ли път обясни на събралите се, че „пълното подчинение на евроатлантическата солидарност препятства икономическото развитие на Бългаиря“. Събралите се нямаха намерение да и възразяват, доколкото нямаха никакво отношение към управлението на икономиката на страната.
Либералната българска преса твърде рязко реагира на скромната среща в столичния хотел. Според медиеите, българските путинофили „узаконяват нацистккия режим в Москва“.
Макар че имената на българските участници – агенти на руско влияние – бяха засекретени, те едва ли биха удивили някого: ние отново се показваме като слаба и зависима страна, а нашите служби и институции не могат да се противопоставят на още една хибридна атака“.

Минус 70. Как се охладиха отношенията България – Русия

В средата на октомври имаше безпрецедентна DDOS-атака срещу основните държавни портали на България, включително президентския, а на сайта на прокуратурата беше публикувана грозна псувня на майка срещу самия главен прокурор.
Отговорността пое руската хакерска група KillNet: "За предателството на Русия и доставката на оръжия за Украйна правителството на България е осъдено на мрежов крах и позор“ гласеше съобщението, публикувано в Telegram-канала на KillNet.
Това обяснява и рязко засиленият натиск на Русия към България: оказа се, че тя е станала фактически един от най-големите косвени доставчици на оръжия за Украйна чрез трети страни, включително Полша и Румъния, без официално да обявява това. 
Както отбелязва анализаторът на DW Кристофър Неринг, изглежда Русия сега е готова да направи всичко, за да получи важна за войната информация и се опитва да проникне в системите на НАТО именно чрез България.
Сензация за пресата създаде и депутатът от ДБ Йордан Иванов. Той разказа, че когато пристигнали при държавния глава Румен Радев за консултации, той видял в креслото в президентския офис руския посланик Елеонора Митрофанова.
"Искаме ли да бъдем горда европейска нация или малък руски сателит?“, попита риторично тогава Иванов.
След като на втория ден на войната в България бяха спрени телевизия RT, а след това и "Спутник", българското ръководство беше наречено във ФБ на руското посолство „евроатлантически послушковци". Последвалите публични изказвания на посланик Митрофанова, че целият български народ не подкрепя действията на своето правителство против Русия предизвикаха крайно остра реакция на тогавашния премиер Кирил Петков и доведоха до принудено извинение, но не и прекратяване на същата риторика.
Чуха се гласове, разбира се не от всички, че "Елеонора нон грата", както започнаха да я наричат, да бъде изгонена от България. 
Тя обаче се появи сред гостите на тържествата за обединението на Княжество България и Източна Румелия, скоро след това беше наградена от Епархийския съвет на Старозагорска митрополия по повод освещаването на манастира „Рождество Христово“.
Така че, символичното появяване на тази гостенка в креслото на държавния глава едва ли е неочаквано.
В обстановка на парламентарна неопределеност – вече четири пъти предсрочни избори така и не доведоха до редовно правителство – президентът Румен Радев, натовски генерал и отдавнашен симпатизант на Кремъл, направи немалко, за да удържи България от реална помощ за Украйна.
Сега той е сериозно критикуван заради това, че подкрепи решението на служебния кабинет да разреши износа на продукцията на българското подразделение на "Лукойл" в замяна на обещанието за плащане на данъци в страната.
Макар че този износ е забранен от ЕК в рамките на антикремълските санкции, България настоява въпросът да бъде „обсъден“ отново.
„Президентът Радев се готви спокойно да работи в полза на Путин под лозунга на защита на националните интереси, доколкото "Лукойл" осигурява милиарди в бюджета, които отиват за финансиране на войната на Путин“, пише макроикономистът Евгени Кънев.

Ще има ли и в България „чужди агенти“?

Усилията на Русия носят определени резултати. Четвъртата по големина партия в парламента, националистическата и откровено прокремълска партия „Възраждане“ внесе законпроект за „чуждите агенти“, копиран до най-малките подробности от руския. 
За интелектуалното и идейно ниво на лидера на партията Костадин Костадинов, когото заради бурните прояви на любов към Москва наричат Костя Копейкин, свидетелства неговото публично изявление, че се гордее с прозвището си, доколкото смята гоголевския герой капитан Костя Копейкин" за "руския Робин Худ", а себе си, съответно, за българския.
Но пробилата в българския парламент на антиваксърската вълна партия „Възраждане“ не спря дотук. Тя води и друга важна кампания – против присъединяването на България към Еврозоната през 2024 година. Но се наложи президентът Румен Радев да отклони тяхното искане за референдум: то не съответства на действащата Конституция.

Врагове, които не можеш да различиш от приятелите

Ако говорим за механизмите на руската пропаганда в България, то трябва да отбележим, че тя излиза от правителствени и близки до тях кръгове в Москва, като след това се подхваща от местните представители, внедрени на различни нива – от социалните мрежи до висшите ешалони на властта. В мнозинството случаи те използват изпробвани пропагандистки стратегии, което затруднява идентификацията им. И въпреки това, те могат да бъдат разпознати по редица теми, които последователно разработват:

"плурализъм": може да се подкрепят и Украйна, и Русия, те не са жертва и агресор, а просто двете страни в конфликта

"уотабаутизъм" (от английското what about): преди да обвиняват Русия САЩ да видят първо себе си

страх пред възможността от употреба на ядрено оръжие: подчертава се, че последствията ще засегнат не само украинците

култивиране на образа на НАТО като враг и агресор – като се игнорира факта, че страните се стремят към членство в НАТО, за да получат защита.

Както смятат аналитиците, най-важната задача на руската пропаганда е да вбие клин между народа и политиците с евроатлантическа ориентация, твърдейки, че те не изразяват неговата воля, защото зависят от Запада.
Сред пропагандните опорки има и такава: ако искаш да си независим в България, подкрепяш Путин, ако си лоялен към западните партньори, значи си зависим и не умееш да мислиш самостоятелно.

За пръв път от много дълго време българските власти признават този проблем. 
Както признава съпредседателят на партията „Демократична България“  Христо Иванов, "тайното влияние на Русия се усеща навсякъде в нашите служби за сигурност, макар че те трябва да са имунната система на държавата.
В отчета на ДАНС за 2021 година Руската федерация е единствената страна, която е специално цитирана, за да бъде анализиран мащабът на руската шпионска дейност в България и потенциалната заплаха, която тя представлява.
Както се отбелязва в доклада, Русия е задействала сложен инструментариум, включващ дипломация, военна сила, икономически лостове, информационно-пропагандни и дезинформационни кампании, а също така и кибератаки. 
През миналата година беше пресечена дейността на група български военни, които целенасочено и съзнателно са се поставили на служба на Руската федерация.
А през март 2022 година, няколко седмици след началото на войната срещу Украйна, по обвинение в шпионаж беше арестуван генералът от запаса Валентин Цанков – учил в Москва, служил в разузнаването на Генералния щаб, израснал до началник-отдел в МО и дори станал военно аташе в Лондон и Вашингтоне. Според обвинителното заключение, Цанков е предавал секретни документи на политическия секретар на руското посолство в София.

Но става дума не само за българските привърженици на Кремъл, а и за работещите в страната руснаци. От есента на 2019 година броят на изгонените от България за шпионаж „дипломати“, заедно с едновременно екстрадираните през миналата година 70 души, доближава сто. Това е рекорд за Европа. 
Мнозина наблюдатели обаче са настроени скептично, да не кажем нещо повече.
"Русия продължава да има в България извънредно силно лоби, с помощта на което тя провежда желаната политика или, най-малкото, поддържа хаоса. Цялостна политическа формация, ясно ориентирана към защита на интересите на България, а не на Москва, е просто невъзможно да бъде открита, да не говорим лично за президента Румен Радев и неговите служебни правителства, които правят всичко възможно, за да служат на руснаците“, пише Пламен Асенов.
„Има два фактора: глобалният руски интерес, който се заключава в това, че България да се намира във постоянен хаос и да бъде лесно управлявана от Русия и безкрайните ешелони на руските прислужници в България, които, независимо дали за пари, поради политически интереси, от страх или по всички причини взети заедно, служат на Кремъл. Тези два фактора представляват идеалното съчетание, затова не очаквайте особени промени към добро в близко бъдеще“, прогнозира той.
Превод: Faktor.bg