De Profundis: БСП на власт или да спечелиш загуба за всички

Интересите на Москва са най-малкото общо кратно между интересите на Радев и интересите на Нинова и компания

Авторът

Авторът

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Честито правителство, граждани, с мандат на БСП!
Представяте ли си това наистина да се случи? Аз не си го представям в реалността, но, за ваше удоволствие, мога да го разиграя във въображението си. 
Петков и Василев ще бъдат изолирани. Премиер ще стане някой шльоко от ПП, чието сърце - или поне истински корени - са в лявото мислене и действие. Като казвам „ляво“, имам предвид проруско, не ме разбирайте погрешно. Самата ПП пък, макар отново „на власт“, ще затъва все повече в политическото небитие. Тя и сега е нещо като призрак, чиито очертания едва са се появили в реалния свят, а ако остави Корни да я командва, ще започне да чезне като усмивката на Чешърския котарак.  

Вероятно Корни лично ще заеме отново контролна позиция на вицепремиер, откъдето ще командва парада фактически. Ако премиерът или някой от министрите не слушка, тя, както и досега, ще му се наложи по метода на тръшкането. А ако види, че, въпреки тръшкането, желаното от нея не се превръща в действително, ще прибегне до метода на изнудването. В края на краищата - защо държи мандата, ако не може да го използва пълноценно.

В това правителство ИТН ще се върнат, за да могат - ако се налага - те и техните министри пак 

да изиграят ролята на байчото, 

дето размахва метлата и с нея разгонва партизаните от мандрата. Много приказки междувременно се изприказваха за ИТН, че са хора на ДПС. Не знам дали е така - възможно е, поне в някои отношения. Но в чисто политически план при тях според мен прозира друго - че са хора на президента Румен Радев и работят в негов интерес и под негов контрол. Пак така ще бъде. И в негова полза биха размахали въпросната метла отново.

Другата партия, която евентуално ще влезе в коалицията и ще получи някакви утешителни постове в кабинета, е ДБ. По този повод какво да кажа, освен, че много мъка има на този свят. 
Дори воденето на преговори с комунистите за тъй наречената „градска десница“ е политически нонсенс, какво остава - участие в управление с техен мандат. В края на краищата - не сме държава, разрушена от война, та да имаме нужда от широка коалиция и правителство на националното спасение. Или сме?
Във връзка с цялата драма около мандата на БСП, все пак да попитам - какво правим с отцепниците от ИТН, приобщаваме ли ги в името на по-стабилното парламентарно мнозинство или ги оставяме да се развяват в Парламента по едната си гола съвест. Те имат ли място в тази кошница или нетърпимостта им със Слави и Ко е толкова голяма, та няма да могат да се гушнат отново. 

И последният, но може би най-важен играч в това евентуално бъдещо правителство с мандат на БСП, ще бъде президентът 

Румен Радев

 Какви постове ще поиска и ще получи той, засега остава неясно, обаче няма да са по-малко и по-малки от тези в правителството на Кирил Петков. Тоест, поне вътрешно, външно и военно министерство. 

Някои още се чудят защо Радев все пак връчи мандата на БСП, въпреки неотдавнашната интензивна размяна на иронични и дори саркастични реплики, която имаше с Корнелия Нинова. 
Ами помислете, вместо да „защокате“, граждани! В политиката, както в математиката, е особено важно да се държи под око най-малкото общо кратно. А кое в случая е най-малкото общо кратно между интересите на Радев и интересите на БСП? Познахте - интересите на Москва. Още да обяснявам ли?
Но ето и някои конкретни героични дела, които се очаква евентуалното правителство с мандат на БСП да извърши. 
Веднага ще започнем разговори с „Газпром“ за възстановяване доставките на любимия ни руски газ. В края на краищата, българските потребители също са руски патриоти. И, точно както опитват да ни убедят българските патриоти от „Лукойл“ по отношение на нефта, самите тукашни технологии и тръби не могат - отказват - да работят с друг петрол, освен с руски, нищо, че струва по-скъпо и за него се плаща не само с рубли, а и с големи парчета национален суверенитет и достойнство. 

Втората стъпка - а може би първата - ще бъде 

да се извиним коленопреклонно на руския генерал-губернатор в София Елеонора Митрофанова

 за всички нейни душевни мъки и страдания, които предишното управление на ПП причини с необоснованото изгонване на 70 руски дипломати. В края на краищата, тези хора искаха само София да продължи да си бъде най-големия руски шпионски център на Балканите, тоест, да сме първи в нещо, не последни.  
Този път категорично ще прекратим всякаква военна помощ от България за Украйна - не само явна няма да дадем, но и тайната ще спрем.
Оттук нататък на всеки европейски форум ще продължим да настояваме за прекратяване на санкциите срещу Русия, с „аргумента“, че те нанасят повече вреда на европейската, отколкото на руската икономика. Така ще подкрепим и нашите унгарски братя, които смело се зъбят на Брюксел, но са съвсем сами в битката за подкопаване устоите на ЕС в руска полза.
Когато Корни дойде на власт, ще има политика на сериозна държавна подкрепа за всички медии, политолози, политици и други влиятелни хора, които самоотвержено изповядват в България руската позиция по каквито и да било въпроси. 
Процесите, свързани с приемането на еврото, засилената интеграция в НАТО и прочие, ще бъдат стопирани, за да се преразгледа истинската нужда от тях. Но отсега да ви кажа, че нуждата не е особено голяма. Същото се отнася и до необходимите вътрешни реформи, които в огромна степен не са необходими. 
Както знаем, нашият човек Бойко Рашков вече реформира МВР, в специалните служби ще минем само с малки рокади, като изгоним служителите, работили срещу Русия през годините, а съдебната система, ако съдим по това как лови мухите и ги пуска, си съществува изначално и безкрайно в наша полза. С Гешев пък ще трябва да се договорим - вече се видя, че опитите да бъде помръднат преди изтичане на мандата му, са обречени на провал. 

Другото, което е необходимо, е

 да раздаваме пари на калпак

 Всички леви икономисти, а и личният ни опит от предишни управления, сочат, че щедрото харчене на пари, особено да се раздават те на народонаселението под формата на пенсии, социални помощи, заеми без лихва на млади семейства, детски надбавки и прочие, както и внимателното раздаване на банкови заеми без покритие само на наши хора, е най-добрата лява държавна политика. От нея народонаселението забогатява за кратко, но се радва, преди да започне да те псуват - а ти забогатяваш задълго и изобщо не ти пука, че те псуват. 
Да, не е весела тази картинка, при която Румен Радев и Корнелия Нинова управляват България чрез мандата на БСП. Добрата новина е, че тя няма да се реализира. 
Което е и лошата новина, защото нереализирането означава нови избори. А новите избори, доколкото в страната няма никаква алтернатива, ще доведат до влизане в Парламента на същите или почти същите политически играчи. Оттам нататък е още по-лесно да се прогнозира - пак нови избори с почти същия резултат. И пак нови избори с почти същия резултат. И пак…..Докато накрая ГЕРБ и ДПС вземат, та се жертват, като направят съвместно правителство на националното спасение и любимият на всички „реформатори“ Бойко Борисов се върне на бял кон в управлението. 
Така кръгът ще се затвори и носът ни ще се окаже в г..за ни. 

Да, граждани, още когато започнаха протестите през 2020, предупреждавах, че те на се читави, защото не се прави така - да буташ властта, без да знаеш кой и в името на какво ще я вземе. И беше ясно дори на слепите, че ще се докараме до жалкото състояние, в което се намира днес българската политика, а и цялото българско общество. 

Изглежда обаче на затъпелите от манипулации това така и не им беше ясно, те се втурнаха в акция и, тъй като май са мнозинство - или поне са твърде активни в манипулираната си тъпота - спечелиха. 
Всъщност, спечелиха това, че всички загубихме. 
И предстои да губим още, независимо, че в реалността БСП няма да успее да състави правителство.