De Profundis: Европейци плюят на европейската солидарност, Русия с нови „полезни идиоти“

В момента да се наливат каквито и да е пари в руската икономика е отвратителна подкрепа за агресора, която го кара да ехидничи по повод ефективността на западните санкции

Авторът

Авторът

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Германия и Италия безцеремонно плюха на европейската солидарност. 
Плюха на България, Полша, Литва и другите европейски страни, които спряха доставките на руски газ. Спряха ги, защото правилно смятат, че вече сключени договори не може ей така да се променят, само щом на някой пореден престъпник в Кремъл му хрумне да го прави. И още, защото - обективно - това е подкрепа за нападнатата, грабена и изнасилвана от руските орки Украйна. 
Ама те всъщност си били плащали газа с евро, не с рубли, а какво става оттам нататък - за Рим и Берлин не било интересно. Е, да, явно за тях е важно само печалбите да продължат. За чия сметка? Абе, да си гледат работата всички останали, освен нас. Човешкият морал изобщо, демократичните принципи и съюзническата солидарност в ЕС също да си гледат работата.  

Кого се опитват да заблудят тия типове и чии съвести искат да приспят като ми пеят тъпата песничка как плащали газа в евро - своите и на собствените си народи ли, моята съвест ли, тази на всички европейци ли? 

Лицемери гнусни!

Прекрасно знаят те, че в момента да се наливат каквито и да е пари в руската икономика е отвратителна подкрепа за агресора, която го кара да ехидничи по повод ефективността на западните санкции. А още по-отвратително е да се заобикалят и собствените ни европейски правила чрез евтини силогизми. 
Знаят го висшите европейски лицемери, защото сами го използват като аргумент точно в този момент, макар по друг повод - докато се опитват да убедят Унгария ефективно да се включи в планирания общоевропейски отказ от руския петрол. 
Леле, че ме е яд на левичарите в Берлин и уж десните в Рим! Сега тук, в София, Копейкин може да ме погледне в очите и да каже - ами вашите хора какво правят, бе, а, купуват газа в  рубли, както им заповяда Путин. Пък нас ни накараха да се откажем. 
Разбирате ли, граждани, в каква каша ме вкараха ей така, дистанционно, без дори да си дават сметка, тия псевдоевропейски плазмодии. Никога няма да го забравя и вечно ще им го напомням. Не, че от това на тях ще им се стъжни, де. Нито заплатите им ще намалеят. Нито ще бъдат разследвани за политическа корупция от Европол, както би следвало да се направи в този случай. 
Но това е само едната прегоряла европейска манджа, за съжаление - има и още. 
Италия - що не пък Италия, която, след времето на Римската империя, е загубила всички войни, в които е участвала - се хвали, че има изработен план за мирен край на войната в Украйна. 

И какво включва този план? В най-общи линии, веднага да настъпи примирие в Украйна, Русия да остане във всички завоювани територии, а Киев да седне на масата и да отстъпи въпросните територии на Москва. Щото Кремъл толкова много ги иска, че, щом ги получи, ще сложи моментално край на войната. И няма да погледне повече например към Молдова и Приднестровието. Или дори към Финландия, която още не е в НАТО и не се знае дали като страна-кандидат ще бъде защитена от вездесъщия член 5, който предвижда взаимна защита на всички страни от Алианса, ако една бъде нападната.
Но има и още неописано продължение на италианския план, което звучи така - а ние, за благодарност, че сме такива умни миролюбци и нямаме нищо общо с каквато и да било мафия, веднага ще получим щедри строителни поръчки, свързани с възстановяването на Украйна. От Русия пък, но - ш-ш-ш-ш-т, пак за благодарност, че след три месеца агресия, още играем на нейна страна, ще получим огромни количества газ и нефт на толкова ниски цени, каквито дори България не получава от руските си „братя“. 
Направо 

отровен италиански план,

 граждани! 
Великият европейски банкер Драги е надминал себе си. Само дето Зеленски и хората му вече няколко пъти в прав текст казват на италианците да си гледат работата, защото Украйна няма да отстъпи нищо от своята територия. 
И аз бих им го казал на италианците - да не ми се правят на умници, а да седнат да четат руска история и да видят как Кремъл през вековете се отплаща на такива доброволни васали като тях, дето смятат, че ще изкарат печалба от руската простотия. И също бих им препоръчал да седят кротко в ъгъла и, в рамките на ЕС, внимателно да слушат нас, патилите от Московската сатрапия източно-европейци, когато става дума какво да се очаква и как да се реагира на московските попълзновения. 
Щото иначе западняците много обичат да се правят, че разбират от неща, които изобщо не разбират. 
Ето и жив пример. Онзи ден оставка подаде Борис Бондарев, съветник на Постоянното представителство на Русия към ООН в Женева, най-високопоставеният засега руски дипломат, който осъжда руската агресия. 
Бондарев заяви, че никога не се е срамувал толкова от страната си, както след 24 февруари и атаката срещу Украйна. Написа в декларация, че през последните 20 години нивата на непрофесионализъм и лъжа в руското Външно нарастват, а през последните години те придобиват катастрофални размери. „Днес нашето министерство не се занимава с дипломация, то сее лъжи, разпалва омраза и война“ - пише Бондарев и споменава Сергей Лавров като персонален пример за деградацията на руската външна политика. 
Още много хубави и истински неща казва в изявлението си  Бондарев. Заради това Хилел Нойер, канадски адвокат, шеф на UN Watch, независима неправителствена организация за защита на човешките права, го нарича „герой“ и предлага той веднага да бъде изпратен в Давос, за да говори там пред западните лидери. Един вид - да им се представи, а те да го харесат.

Въпросният Нойер - ако приемем, че е искрен, а не таен руски лобист - всъщност е пример за лапнишараните на Запад, които увисват на московската кукичка. Да, казвам го заради огромното съмнение, зародило се сред мен, че оставката на Бондарев вероятно е най-новата циркаджийска постановка, която ни се разиграва. Дето се вика - сега всички леваци на Запад ще възприемат другаря Бондарев като „герой“, а утре, щом опутим Путин, може да го сложим начело на Кремъл и Давос да се зарадва. 
Да, знам, мнозина веднага ще кажат - ама ти си прочут черногледец, затова не приемаш искреността на Бондарев. Но не е обикновено черногледство, а натрупване на въпроси и обстоятелства, които водят до възникване на обосновано съмнение.
Първо, в декларацията си Бондарев не казва абсолютно нищо ново по отношение на Русия, руската политика и прочие. Дава някои общи оценки за нея - но няма нужда човек да е голям дипломат, за да ги даде, тях напоследък ги пише във всички вестници на Запад, а аз и някои други на Изток ги дъвчем от години. 
Второ, тези свои 20 години „служба“, които споменава, са наистина в най-черните времена на руската външна политика, когато Русия извърши чудовищни деяния - но той скромно казва, че през това време бил виждал само „различни обрати“. 
Моля? Атака срещу независима Грузия, превземане на украинския Крим, управление на сепаратизма в Донбас и сваляне на малайзийския самолет над Украйна от проруските сили - това са просто „различни обрати“?  
Трето, да, явно според закоравелия дипломат Бондарев, това наистина са само „обрати“, просто такава му е оценката на човека за събитията. Е, как тогава милозливият Запад да не му признае правото толкова дълго да мълчи и да работи за гнусната руска политика срещу същия този Запад, а чак сега да се сети и да се противопостави. 
Четвърто, във връзка с войната също - да се сети и противопостави, но пак не веднага, а три месеца, след като Русия стартира мръсната „военна операция“ в Украйна, забележете. Леле, голямо дипломатическо мислене и чудене е паднало - какво да направи, как точно да го направи човекът. 
Пето, Бондарев никъде не споменава, че 

престъпна в Русия е самата система,

 а не само и просто водещите политически фигури в момента. 
Шесто, не споменава ролята и участието на престъпни организации като КГБ/ФСБ и ГРУ в руската политика, включително нищо не казва за евентуалните си лични връзки с тях. Това „евентуални“ само като словесна фигура, но съм сигурен, че ако той е пропуснал да работи със службите, те не са пропуснали да работят с него. 
Седмо, Бондарев не звучи като искрено разкаял се руснак, руски политик, руски дипломат. Той не казва - Крим, Донецк и Луганск трябва да се върнат незабавно на Украйна и това го заявявам като специалист по международно право и принципите на ООН. Не споменава нито дума за другите чужди територии, които Кремъл напълно незаконно, но здраво, е захапал като булдог и не иска да пусне.
Осмо, Бондарев не звучи и като искрено разкаял се човек. Той не казва - не искам парите, получени от участие в мръсната руска политика, така че ще даря всичко, които имам, на Украйна, за да я подпомогна в борбата срещу руската агресия. Не казва - искам само да се скрия някъде, да размишлявам и честно да опиша всичко, което знам за престъпната руска политика, включително личната си вина за нея. 
Нищо такова не казва новият „герой“ на Запада. Дано не съм прав, искрено ще му се извиня, ако не съм - но, колкото повече мисля, толкова повече този човек ми прилича на участник в поредната постановка за търсене на лапнишарани на Запад. От гледна точка на Кремъл, „полезните идиоти“ са неизчерпаемо количество.