De Profundis: Фърчилото на Лавров не мина, но руските цели на Балканите остават заплаха

Новият горещ конфликт на Балканите, по руски сценарий наистина няма да ни се размине

Авторът

Авторът

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

На Лавров фърчилото не литна над България, Македония и Черна гора, и не стигна до Сърбия, закъдето фърчеше.  
Ето една от наистина редките добри новини, свързани с Русия, граждани. Отлична оценка получава българската институция, забранила полета на Лавров. И тази оценка идва най-вече от самата руска реакция на събитието. Истински медал за доблест е да накараш този кретен Лавров да беснее в самолета, както се описва ситуацията от свидетели, и да нарича българите „дебили“ и „курви“. 
Да, мужикът Лавров наистина умее да си служи с думите, неслучайно е толкова години шеф на руското Министерство на лъжата. Например седмица преди руската атака в Украйна, той се подигра, че Западът не може да каже датата за нея, защото атака не се планира. Толкова достоверна беше подигравката, че Западът наистина повярва.   
Е, в резултат на безпрецедентната лъжа, носът на самия Лавров порасна и почервеня като щъркелов клюн, но за него такива дребни телесни деформации нямат значение, важното е врагът да бъде заблуден. 
Но да се върнем на

 беснеенето в самолета

 Първо да припомним, че още на 25 февруари, ден след като Ордата на орките нахлу в Украйна и във връзка точно с тази отвратителна атака, България официално затвори небето си за всички руски самолети. Съобщението на МВнР започва така: „България въвежда забрана за излитане/кацане и навлизане на руски самолети във въздушното пространство на страната.“ Следва точка. Голяма точка и още малко уточнения. 
Така че Лавров, първо, няма защо да е учуден, че не е пуснат да прелети отгоре ни. Да, за пореден път можехме да заебем решението си и самите себе си в руска полза. Но този път България, като суверенна държава, удържа на думата си. 

Второ, след като и Лавров, и кагебистките мислители от министерството му са прекрасно запознати с това решение, но все пак тръгват да летят към Белград, значи съзнателна търсят провокация. 
Да, ако бяхме бутнали самолета - по случайност или заради слаби нерви, това щеше да е повод за истински конфликт на Русия с НАТО, а не като сега - само лиготии в Украйна. Така че полетът на Лавров си е ченгеджийско-провокационен, не дипломатически акт. А това, защо той самият участва в него и играе на ръба на бръснача, е съвсем друга тема, свързана дори с основателното съмнение, че руският външен министър наистина е бил в самолета, а не е присъствал само като призрак от списъка на пътниците. 
Но, все пак, да повярваме, че е бил вътре, както ни уверяват. Така стигаме до третото уточнение - обяснението на прекрасните думички, които Лавров изговаря на борда по отношение на България и българите. 
Честно казано, граждани, леко съм озадачен от факта, че той използва точно думите „дебили“ и „курви“. Защо?
Дебил е някой, който схваща трудно, не разбира добре например значението на великата руска култура за цялото човечество или сложната природа на впиянчената руска душа. Но повечето българи всъщност разбират добре тези неща, затова обичат Русия. Ако Лавров не вярва мен, да направи справка с наместника си в софийска губерния, тьотя Митрофанова, тя поне така твърди и настоява, че може да го докаже. 
Ето защо - доказано не сме дебили, а това означава, че Лавров продължава да разиграва провокацията, като съзнателно ни обижда. Или се опитва да ни обиди. Горкият, той дори не знае колко сме дебелокожи, колко обиди можем да изтърпим, преди 

да му покажем пак среден пръст
 
Колкото до втората думичка - „курви“, дори не се сещам откъде сериозен, достолепен мъж като Лавров, може да я знае. Да не би да е покрай Марийка Захарова, която сам император Путин, доколкото четох неотдавна, с любов нарича „пияна курва“. А може и още по-лошо да е положението, например - Лавров да знае думата заради начина, по който дъщерите му си вадят хляба на Запад, знае ли човек.

Но да оставим предположенията настрани, важното е да видим има ли реален смисъл той да нарича така нас, българите. Подозирам, че като ни вика курви, има предвид руското хибридно внушение, че София е изменила на Москва и се е продала на Брюксел и на Вашингтон. 
Обаче - на руски, доколкото поназнайвам този чутовен език, първото и основно значение на думата „блядь“ си е точно курва, за проститутка се използва световната дума. 
Каква е разликата ли? Ами курвата се чука безплатно или срещу чаша водка най-много, докато проститутката наистина се продава за пари, често солидни. Така че и тук светинята на руската външна политика греши - не се чукаме безплатно. 
В същото време обаче съветвам докторите в Империята да прегледат този човек и да кажат дали случайно не страда от Болестта на Турет - неврологично заболяване, съпътствано от двигателни и речеви тикове, включително натрапчиво произнасяне на ругатни и неуместни коментари. 
Щом Моцарт е страдал от Турет, защо и Лавров да не страда, питам аз. 
Но да оставим шегите настрани, в самолета човекът очевидно е бил с толкова наранена душа от отказа да бъде пуснат над България, че реакциите му подлежат на лесни майтапи. Да видим обаче какво казва после, в Москва, вече успокоен. 
Ами казва нови лъжи. Първо, че решението да не го пуснем е „безпрецедентно“. Лъже, има прецедент. Помним, че неотдавна, заради затворените небеса над Свободния свят, Лавров не стигна до Ню Йорк и му се наложи да говори пред ООН по видео връзка. 
Второто, което каза той сега, е, че решението на България, Македония и Черна гора да не го пуснат да стигне до Белград, е „възмутително“. И пак лъже. Както вече стана дума, той прекрасно знае, че въздушното пространство на тези страни е затворено за руски самолети, но го прави провокативно. А вместо ние да се възмутим от наглостта му, той е възмутен, че си следваме политиката. Лош актьор. И нагъл политик, както винаги. И, както винаги, продължава да 

разиграва все нови и нови етапи от поредната руска хибридна операция

  Трето: „Това, което се случи, е лишаване от право на суверенна държава да провежда външна политика. Международната дейност на Сърбия е блокирана, поне за момента, в посока Русия“ - уточни още Лавров на пресконференция. 
Аз отначало помислих, че говори за суверенната държава Русия и малко се захилих на шегата, ама то идело реч за суверенната държава Сърбия. Загрижил се е, човекът, за горките политици в Белград, които няма да видят скъпата му за тях мутра на живо. 
И пак опашата лъжа. Или забравяне на истината. Или хибридна атака - няма значение как ще го наречем. Защото е факт, че само преди седмица Вучич беше в Москва и никой не спря неговия самолет. Този факт обаче няма значение за руския външен министър, той оплаква горката Сърбия и така за пореден път насъсква сръбския народ за поредни безчинства в руска полза. 
Да, задавате ли си въпроса - какво, по дяволите, освен някакво евтино показно упражнение и перчене пред Запада, щеше да прави Лавров на посещението си в Белград, за какво отива той там, след като наистина Вучич току-що се върна от Москва.  
Моят отговор няма да се хареса на никого, но подозирам, че съм прав - според мен Лавров беше тръгнал 

да даде зелена светлина на нов горещ конфликт на Балканите,

 най-вероятно свързан с Босна и Херцеговина, Република Сръбска и самата Сърбия. 
Защо мисля така ли? Ами защото за Русия би било голяма глътка въздух в момента да се отвори втори горещ конфликт насред НАТО-вска територия, конфликт, който да раздвои вниманието на Запада и донякъде поне да го отклони от Украйна. 
А защо сърбите биха се съгласили да участват в подобен рурски сценарий? 
Ами защото за тях идва Видовден и те вече ще трябва да плащат. Доста години получаваха от Русия почти всичко напълно безплатно или на приятелски цени - най-вече оръжия, с които Белград е въоръжен до зъби, петрол, газ, политически услуги. Сега идва време да се наплатят - и то с лихвите. 
Съжалявам, надявам се да не съм прав, но напоследък все по-рядко ми се случва. Това, че ние сега не пуснахме Сергей Лавров да стигне до Белград, може и да позабави леко нещата, но се опасявам, че новият горещ конфликт на Балканите наистина няма да ни се размине. Тоест, фърчилото на Лавров не мина, но руските цели на Балканите остават заплаха за всички ни. 
И - ало, големите мислители и политици на Запад, после да не кажете, че не съм ви предупредил.