De Profundis: Ние ли не случихме на Евросъюз или ние го развалихме

Да помним завета на Бисмарк: : „Нито един договор с Русия не струва дори хартията, на която е написан“

Все тези срамни европейски интереси

Все тези срамни европейски интереси

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

ЕС като цяло удължава санкциите срещу Русия заради напълно незаконното според международните договори анексиране на украинския полуостров Крим. Това е правилна постъпка. 
Изобщо не са правилни обаче идеите на германския канцлер Меркел, която продължава да настоява за развитие на отношенията с Русия. 
Да, тя добре знае и сочи някои от причините за съществуващите сега лоши отношения – наглото анексиране на Крим и опита за силово изкореняване на опозицията в самата Русия. Обаче – да, тя също толкова добре знае, но май тенденциозно пропуска да посочи и някои други особено важни неща – например фактът, че Русия води широко обхватна хибридна война срещу целия демократичен свят. Тази война е основана на лъжи и фалшификации, манипулиране на общественото мнение и намеса в демократичния изборен процес. И най-важното – Русия, пряко или косвено, е замесена физически в редица терористични действия по целия свят, не само в Азия и Африка, но включително в Европа – Великобритания, Чехия, България и дори в самата Германия. 
Защо канцлерът Меркел премълчава тези неща? Ами просто е – ако тя пряко свърже Русия с тероризма, това е все едно да каже А. Оттам нататък обаче задължително трябва да каже и Б – тероризмът през последните 20 години води открита война срещу свободния свят и е негов враг номер 1. От това пък следва В - демократичния свят не се огъва пред тероризма, включително не развива отношения с терористични държави, а прави всичко възможно да унищожи корена на злото или поне да ограничи периметъра му на действие. 
Логиката, политическата, философската, елементарната човешка логика дори, сочи, че такова трябва да бъде отношението и към Русия – каквото е към Иран, Северна Корея, Сирия и другите режими. Но на канцлера Меркел това по някаква неизвестна за мен причина, не се нрави. Тя иска друго – сътрудничеството с Кремъл да продължи, като заявява: „И все пак ние се нуждаем от диалог с Русия. Нашите страни са тясно свързани от историческа, социална и икономическа гледна точка“.
Диалог въпреки всичко - така смята за правилно канцлерът Меркел, но не обяснява защо и как си позволява, Германия, заради поддържането на подобни съмнителни национални връзки и интереси, да 

набутва целия ЕС в собствената си игра

 за извличане на печалби от продължаване на отношенията с Кремъл. 
Диалог въпреки всичко с една безкрайно агресивна държава, в международните отношения е глупава позиция. Това е все едно да водиш диалог с бабаита, който прелита на червено и блъска трошката ти, а после налита с щангата да те бие, задето си потрошил скъпата му лимузина. Какъв ти тук диалог? Все едно да си говориш с бесен орангутан.  
Всъщност в общия стратегически план на Европа интересът на практически всички бивши източно-европейски държави, дори на моменти да изглежда по друг начин,  е да се откъснат максимално от руското влияние. Сигурен съм, че ако можеха, хората от Литва, Латвия и Естония щяха да навият родината си като килим и да я преместят на друго място, някъде около Ирландия, да речем, само и само да са по-далеч от Русия. 
А Меркел ще ми развива диалог, вместо да спре „Северен поток“ 2 в името на всички европейци, както и заради преките интереси на евро-атлантическата общност от сдържане на Москва – защото дистанцирането от Русия, оставянето тя да се пържи в собствен сос, е сериозен път към това сдържане. Както и други мерки – силно ограничаване достъпа на руски граждани изобщо до европейските държави, до европейския бизнес, до европейските банки и капитали, изключване на Русия от системата SWIFT, спиране продажбата на нови технологии на руски фирми…..много начини има.

Но дали пък Меркел в своя защита няма да се позове на отколешния съвет на първия германски канцлер, знаменития Ото фон Бисмарк - никога да не се замислят по-сериозни действия срещу Русия, съвет, от който, казват някои, Хитлер не се възползва и затова загуби. А други пък добавят, че българският цар Борис, защото е последвал съвета на Бисмарк в своята политика, затова е спечелил. 
Нито едното, нито другото е вярно, обаче да не влизаме точно в тези дебри сега. Но има други

две изключително важни неща,

които трябва да се кажат. 

Първо, онова, което споменах като възможни мерки от страна на свободния свят за сдържане на руската агресия, не са мерки срещу Русия, а мерки в защита на самия свободен свят. 
Разликата е съществена. Тя е като разликата между това да нахлуеш насила в чужд дом и това да кажеш на някой, който иска да нахлуе в твоя – не те пускам. И да вземеш наистина сериозни мерки да се предпазиш от него. Помислете!

Второто важно нещо е, че споменатият съвет на Бисмарк всъщност съдържа уточнение и в цялост гласи следното: „Никога не замисляйте нищо против Русия, защото на вашата хитрост те ще отвърнат със своята непредсказуема глупост“. Това е друго нещо, нали, непредсказуемата глупост е наистина феномен, с който нормалните хора по-добре да си нямат работа. А уточнението всъщност някак поставя не нещата сами по себе си, а самия канцлер Меркел на нейното истинско място. 
Но може пък да не е чела Бисмарк жената, а просто съглашателската политика с Русия да ѝ идва отвътре. Защото тя сочи още нещо като причина за поддържане на диалога с Кремъл: „Знаем, че сме свързани помежду си в рамките на международното сътрудничество. Тази пандемия ни го показа и същото се отнася за борбата с глобалното затопляне, което засяга всички нас, а Русия играе важна роля в тези усилия“. 
Не, бе хер Меркел, не играе. На Кремъл изобщо не му пука за някакво си международно сътрудничество, освен ако това не стане повод някой да му даде едни пари, които да се откраднат. Още по-малко на Кремъл му пука за глобалното затопляне, първо, защото икономиката и технологиите на руснаците са изостанали, а те нямат пари да се борят за намаляване на вредните емисии и второ – защото наистина не им пука за друго, освен за това как 

кремълската клика да задържи властта

 Доказва го включително отношението на руската върхушка към пандемията. Те превърнаха темата за Ковид и ваксините в част от хибридната си политическа игра на международния терен, вместо наистина да хвърлят усилия да предпазят гражданите си от коварната болест – и в момента резултатът от това ясно се вижда. 
А и по този повод предшественикът на Меркел, железният канцлер Бисмарк, казва две изключително важни неща, стига да има кой да го чуе. Първо: „Не вярвайте на руснаците, защото те самите не вярват на себе си“. И второ, особено актуално: „Нито един договор с Русия не струва дори хартията, на която е написан“. 
Доказателства ли искате? Ами питайте Украйна, тя ще ви ги даде. А може да попитате и обгазените с бойни отровни вещества сирийски граждани, все същото е.
Но забележете - тези изключително точни думи по отношение на Русия са казани от Бисмарк през втората половина на 19 век, когато царският режим, въпреки цялата си глупост и безумие, и във вътрешен, и в международен план, поне опитва да държи много по-прилично поведение от болшевиките и техните днешни наследници – путинистите. 

Така  че за толкова време и събития през годините - как не им увряха дебелите глави на някои европейски политици? Или имат идеологически съображения и предразсъдъци? Или просто не им пука? Или са платени по един или друг начин от Кремъл? Или са глупави, та не разбират? 
Чудя се само – ние ли не случихме на Евросъюз или ние го развалихме.