De Profundis: Йо-хо-хо – и от ковчега на Русия бягат триста хиляди

Руските мъже, които сега бягат, за да не им връчат пушки, до сега всъщност воюваха, като мълчаливо или активно подкрепяха кремълския режим и неговите престъпления в Украйна

Авторът

Авторът

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

„Триста хиляди в ковчега на мъртвеца! Йо-хо-хо…..и бутилка ром!“ 
Може и така да се трансформира текста на прочутата пиратска песен, след като Путин се зае да мобилизира поне част от онези руснаци, които досега просто по домашни чехли го подкрепяха в занятието да убива невинни в Украйна. Така, де, бащицата император дава право на поданиците си да станат граждански ангажирани и обществено активни, да подкрепят политиката му вече не само словесно - пред телевизора, с чаша водка в ръка, а искрено и лично - като започнат и те да убиват невинни в Украйна. 

Руснаците обаче се мръщят, това право не го искат много-много. Както, впрочем, не искат и никое друго човешко право - да са свободни, да са умни, да са честни, да знаят много, да работят за собствения си просперитет, да са хомо сапиенс  с морал и прочие. Но такива на тях не им минават, те това вече са го живели и знаят, че накрая винаги идва Онзи, който сурово ги наказва, задето са се опитали да се развият в някакво по-човешко измерение.  
Но и да воюват, за да отнемат на всички околни народи споменатите човешки права, в момента на руснаците също не им се ще. 
На теория им се ще, разбира се, да победят, затова и 80 на сто одобряват „специалната военна операция“ срещу Украйна. Това е доста масово, по същия начин те одобряваха войната срещу Грузия, срещу Чечения, срещу опита за премахване на диктаторския режим и демократизиране на Сирия, както и всички други войни и войнички, водени от великата Руска империя през последните няколко века. Та нали те са най-великите пичове и всички народи трябва да им се подчиняват, да им се кланят и да ги уважават - а какво уважение е то, без преди това да си ги потопил в кръв и победил във война.  
На това имперско величие продължават да държат руснаците и да го искат - но сега искат някой друг да им свърши работата, без да участват масово. Защото онези украинци нали ги знаем - стрелят, мамка им. Дори когато ги нападаш, стрелят, нацистите му с нацисти. И отказват да посрещнат поредните победоносни руски освободители с хляб и сол, както се полага според одобрения от Кремъл армейски устав, а вместо това използват куршуми и ракети. Истински, при това, не руско менте от Първата световна. 
Тези сега им ги подарява гнилият Запад, който ние също трябва да унищожим. Само да имаше кой да го унищожи вместо нас, щото и той стреля най-неуважително, ако му изръмжиш. 
Ето веригата разсъждения, заради които тези дни „обикновените“ руснаци бойкотират малко заповедта на императора за мобилизация. С други думи - бягат. 

Бягат от великата и непобедимата руска армия, бягат от отговорност, 

като си чупят нарочно ръцете, бягат от самата Русия през Финландия, Монголия, Грузия и където още могат, бягат пеша, с коли и с мотори, бягат с камиони и самолети. 
Руснаците бягат! Това е една от най-добрите новини, които сме чували от началото на гнусната руска агресия срещу Украйна. 
Един от важните въпроси в момента за нас, Запада, включително за България, е какво да прави с този неочакван бежански поток - да ги приемаме с отворени обятия, както Берлин побърза да заяви, че ще направи, или да останем твърди като Полша и Балтийските страни, които наскоро затвориха границите си за всички руснаци и нямат намерение да ги отварят за бягащите. 
Чува се, че и България обсъжда вариант да приема бягащите от военна служба руснаци. По този повод Костадин Коджабашев, зам.-министър на външните работи и бивш посланик в Киев, каза: „Руснаците, които искат да избягат у нас, трябва да имат механизъм, по който да го сторят. Затова правителството ще разработи такъв.“ 
Това решение предизвиква много 

въпроси и възражения

На първо място - изобщо не съм сигурен, че трябва да се остави в ръцете на едно служебно правителство, призвано само да подготви и проведе избори, да се занимава с такъв важен въпрос. Да, твърде важен, защото, освен моралните съображения, съдържа и заплахи за националната сигурност и умственото здраве на обществото.  
Какво правим например с онези агенти на руски специални служби, които ще използват хаоса, за да се внедрят в демократичните общества. Можем ли да ги разкрием още на входа и да ги върнем? Или ще чакаме да започнат да правят поразии и чак тогава ще се зачудим - къде бляхме досега?
Освен това - какво правим, когато тия хора дойдат тук и започнат да тровят допълнително българското общество през медиите или в кръчмата, със своите виждания за руската политика „от първа ръка“? Колцина българи ще си дадат сметка, че тяхната „първа ръка“ е внушена от руския телевизор, а фактът, че са избягали, не означава, че са против режима на Путин, а само, че не искат лично да стават пушечно месо за този режим. 

От друга страна - ние, България, не можем да предложим на бягащите руснаци условия за живот и работа, които очакват като от напреднала западна страна. Така че те, които и без това вече ни мразят като част от гнилия Запад, ще ни намразят още по-дълбоко, защото унижаваме широката им руска душа, като им оказваме милостта да ги приберем, а и още по-дълбоко, защото не им осигуряваме всичко, което те искат.  

Четвъртият въпрос е - как съчетаваме грижата за украинските бежанци в България с тази за руските. Слагаме ги заедно в едни и същи места за настаняване? Водим им курс по взаимно уважение или как да проявяват политическа коректност? Или отделяме пътища, кръчми и хотели „само за украинци“, плюс други - „само за руснаци“. 

Петият въпрос - какво правим с руските мъжаги, които тук, останали сами и без особени перспективи, а и без желание да се впишат в българското общество, ще продължат с типичните си руски навици да решават проблемите с 

корупция, насилие, бандитизъм

О, да, забравих, доказано некадърното, глупаво и лъжливо служебно правителство на Румен Радев, прави Програма. И с тази Програма направо ще закове нещата, граждани, нали всички сме сигурни, че точно така ще стане. Та това е кабинетът, който направо закова и самия „Газпром“, като проведе преговори „газ срещу суверенитет…..“
Всички тези въпроси важат не само за България, а и за цяла Европа, срещу която руснаците воюват. Да, същите тези руски мъже, които сега бягат, за да не им връчат пушки, до сега всъщност воюваха, като мълчаливо или активно подкрепяха кремълския режим и неговите престъпления в Украйна. Като се поддаваха на кремълската пропаганда, въпреки че тя е съшита с толкова бели конци, че нейната тъпота и фалш лъщят и в тъмното. Като възхваляваха повече от две десетилетия Путин и неговия режим, въпреки поредицата чудовищни престъпления, които те извършиха през това време. 
Неслучайно споменах специално Германия като европейска държава, която, според мен твърде прибързано, обяви, че приема бягащите руснаци с отворени обятия. Да си спомним как мама Меркел така прие „сирийските“ бежанци, които се оказаха куцо, кьораво и сакато от цял свят и веднага успяха да докарат големи напрежения и излишни проблеми на ЕС. Та и сега ми се струва, че така ще стане - Германия поне ще се опита да наложи и на другите европейски страни да последва нейната политика. С което ще създаде излишни проблеми и напрежения в и без това нелекото ни битие. 
Айде, България, заради откровено проруския характер на нейния президент и служебното правителство, сама се вкарва в капана, но останалите, които не искат? 
При всички случаи смятам, че по темата с масовото прибиране на руски мъже в Европа трябва да се подходи много внимателно. Трябва да се претеглят всички съображения „за“, ако има такива, защото аз поне не се сещам да има, и „против“, поне пет от които изброих - и тогава да се вземе обосновано решение. 
То задължително трябва да включва също няколко други елемента. Първо - на самия вход трябва да се провежда според мен малка анкета, за да станат ясни позициите на тези хора. Онези, които бягат, но все пак смятат, че Крим си е руски, че украинците са нацисти или че Путин е невинен, а просто генералите му са некадърни да водят война, не трябва да получават разрешение за влизане в свободния свят. Второ, за онези, които се допускат тук, трябва да има разписан срок на пребиваване, например 1 година, и той да се подновява, ако войната в Украйна не е свършила. Трето, трябва да има гаранция, че при извършване и на най-дребното престъпление от страна на такъв руски бежанец, дори каране с превишена скорост, той веднага ще бъде екстрадиран в самата Русия. Четвърто, същата мярка трябва да се прилага и ако съответният човек разпространява фалшиви новини или проруска пропаганда. 
Тези и още много механизми за контрол и предотвратяване на проблеми могат да бъдат приложени, за да се гарантира, поне частично, че 

обществата ни няма да бъдат взривени отвътре

 Някой ще каже - няма такава опасност, защото руските бежанци ще са съвсем малка част от гражданите на ЕС, те няма да имат толкова сили, че да предизвикат колапс.
Айде, бе! Я помислете - колко много талант, усилия и пари са нужни за изграждането на един величествен мост, а колко малко на брой и евтини шашки тротил стигат за неговото разрушаване. 
Йо-хо-хо и от ковчега на Русия бягат триста хиляди!