Ехото от „Пентагон лийкс“ – поредно снишаване на българските властници пред Кремъл

В угода на Русия армията ни трябва да остане зависима от старите съветски оръжия

Илиана Славова

Много е удобно да се представи като фейк  информацията, че България е разговаряла със съюзниците от НАТО за предоставянето на своите МиГ-29 на Украйна. Научаваме го от изтекли американски документи, но пък можело да са подправени. Само че нашето Министерство на отбраната в официално съобщение по случая признава, че са водени разговори за „триъгълни сделки“, макар и да отрича да е ставало дума за безвъзмездно предоставяне на български изтребители. Същевременно служебният военен министър, патронът му Румен Радев и гравитиращите към тях публични говорители не спират да обясняват, че „триъгълните сделки“ са „сливи за смет“, не са изгодни, вече е късно за тях, възможностите са изчерпани… Последното определено не е вярно, ако се съди по казаното от военни и политически източници, цитирани от „Свободна Европа“. А и ако подобни сделки наистина бяха неизгодни, как така десетина европейски страни прибегнаха до тях? Да напомняме ли, че примерно 

Чехия получава от САЩ 200 млн. долара за модернизация на армията си

 в замяна на предоставената военна помощ на Украйна?      
Ясно е, че Радев и подопечните му заблуждават обществото. Мълчат за предложенията на партньорите, а когато темата не може да бъде избегната, пускат димни завеси. В угода на Кремъл армията ни трябва да остане зависима от старите съветски оръжия. 
В изтеклите американски документи прави впечатление, че за САЩ е „предизвикателство“ възможността България да остане без изтребители, с които да изпълнява мисиите си по Air Policing, докато не бъдат произведени поръчаните от страната ни самолети F-16. Що за предизвикателство е, след като САЩ са в състояние да предоставят заместващи самолети? Трудно е да се гадае по фрагменти от документи с непотвърдена автентичност, но няма как да не си зададем въпроса: Ами ако

съюзниците ни се опасяват да предоставят на нашата армия F-16 

заради поведението ни на ненадежден съюзник?  Американската администрация има достатъчно причини да не вярва на сегашното управление на страната.  
Да не забравяме и публикациите в нидерландската преса, че при разполагането на самолети F-35 у нас за съвместните мисии по еър полисинг,  нидерландски пилот е получил оферта да сподели информация за тези изтребители.
Изтеклите документи на Пентагона са само поредният повод за критична оценка на поведението на страната  ни като част от системата за колективна сигурност.      
В момента обществото умишлено е държано в неведение по жизнено важни теми. И не става дума за издаване на тайни, а за предложенията, които се обсъждат със съюзниците и възможностите, които се отварят.  След като за балтийските страни, Гърция, Полша, Чехия, Словения и Хърватия не е проблем да дават публичност на предложенията и на договореното по триъгълните сделки, не би трябвало и за нас да е проблем. Дори воюваща Украйна огласява основни моменти от разговорите на срещите в Рамщайн, но за радевото управление темата е табу. По теми от критична важност за България нерядко научаваме новините от чуждестранни източници вместо от собствените си институции.  

Днешната власт тласка държавата ни към стратегически провал. 

При откриването на 49-ото Народно събрание Радев изсъска от парламентарната трибуна, че за армията ни не е модернизация „едни стари танкове да заменят други стари танкове“. Явно другите източноевропейски страни не споделят проникновенията му. Полската армия не се притеснява да замени с "Чалънджър 2" старите съветски танкове, предоставени на Украйна. Нашата още дълго ще бъде заложник на завещаната от българо-съветската дружба анахронична техника, ако не се промени управленският подход.
Но най-тежката щета от управлението на Радев е, че с отказа да окажем реална военна помощ на Украйна 

България пропуска възможността да бъде на страната на човечността

 Победата на украинския народ в тази война ще постави началото на нов световен ред и от днешната ни позиция ще зависи мястото на държавата ни в новия свят. Управление като сегашното ни отрежда незавидната роля на снишени пред Кремъл, въпреки че номинално сме от правилната страна на историята.      

Ако не искаме поколения българи да носят този срам, решението е очевидно: България  има спешна нужда от евроатлантическо правителство!