Кадиров като котката на Шрьодингер* или какво стои зад слуховете за смъртта му

Борбата на клановете в руската власт излиза на ново ниво, при което държавата окончателно се превръща във фикция

Рамзан Кадиров

Рамзан Кадиров

Максим Розумний**, Униан

Сутринта на 17 септември в руските медии започнаха да се появяват публикации с позоваване на "източници", в които се казваше, че Рамзан Кадиров е починал. Имаше и слухове, че е в кома. Но в Telegram-канала на чеченския лидер в отговор беше публикувано видео, представено като негова разходка под дъжда на фона на хвойнови дървета и треви. В постинга той

реагира на "лъжата в интернет",

 без да споменава подробности. По-късно обаче чеченският опозиционер Абубакар Янгулбаев съобщи, че Кадиров е починал…
Ако слуховете за смъртта на Кадиров скоро се потвърдят, то тази ситуация ще стане звено от поредица събития, в които трудно може да не бъде забелязана  определена логика. Смъртта (реална или инсценирана) на Пригожин, арестът на Гиркин, налагането на цензура на военните кореспонденти заедно с хипотетичната смърт на Кадиров оформят закономерност, която трудно може да бъде наречена по друг начин освен 

"разправа с враговете"

Това е напълно в стила на мафиотската върхушка на Руската федерация.
Само че работата е там, че всички тези хора не са врагове на Путин. Всички те са врагове на Шойгу и оглавявания от него клан от военни (плюс, вероятно, военно-промишления комплекс (ВПК)).
Ако информацията за смъртта на Кадиров е истина, ако Шойгу се разправя с враговете си пред очите на всички, то или е получил за това санкция от "първия", или действа без такава санкция. И в двата случая борбата на клановете в руската власт излиза на ново ниво, при което държавата окончателно се превръща във фикция.
Всъщност в дадения случай не става дума толкова за офанзива, колкото за 

Реванш

 Първоначално ФСБ  (Федералната служба за сигурност на Русия – б.р.) откровено изпързаля армейците с планирането на "специалната военна операция", като ги превърна в посмешище. После същата тази ФСБ направи така, че Шойгу и Герасимов да изглеждат като нищожества в очите на руското общество – като използва Пригожин, Гиркин и други. Те  привлякоха на своя страна дори Суровикин и някои други армейски генерали…
Затова на Шойгу не му оставаше нищо друго, освен да започне да действа. Твърдо. Включително чрез ГРУ. А Кадиров... Е, него руските военни винаги са го мразели. 

Какво означава това за Украйна?

 Най-малкото, удължаване на войната за неопределено време. Шойгу и Герасимов имат нужда подкрепата за армията в руското общество да се запази, а това е възможно само на фона на "героични" военни действия. Плюс това им е необходимо да се забрави позорът от първите месеци на войната. Плюс това военните действия означават голямо  бюджетно финансиране (което най-вероятно и не са успели да поделят помежду си Шойгу и Пригожин).
Продължителната война, разбира се, е лош вариант. Но всеки месец война задълбочава икономическата, политическата и социалната пропаст, в която пропада Русия. А това, че Шойгу открито се разправя с вътрешните си противници, и освен това открито се прегръща с одиозния ръководител на Северна Корея, само потвърждава диагнозата. Русия обезумя.

* Котката на Шрьодингер е персонаж от парадоксален мисловен експеримент, предложен от австрийския физик Ервин Шрьодингер. С него ученият оспорва положение от квантовата механика, допускащо котката да е едновременно жива и мъртва.
**Максим Розумний е доктор на политическите науки.
Превод: Faktor.bg