Путин ли ще свали кожата на Готвача си или Пригожин неговата?

Лидерът на „Вагнер“ спечели огромна популярност, създаде си ореол на „герой“ от войната, който трябва да поиска сметка от „предателите“ с пагони, ако трябва и от самия върховен главнокомандващ

Евгений Пригожин, Владимир Путин, ЧВК Вагнер, Бахмут, Украйна, война, Русия

Евгений Пригожин, Владимир Путин, ЧВК Вагнер, Бахмут, Украйна, война, Русия

Светослав Пинтев 

Евгений  Пригожин, по известен като Готвача на Путин, трябва да донесе някаква победа на Кремъл, защото иначе ще му смъкнат кожата. Собственикът на ЧВК „Вагнер“ се движи 

по ръба на гроба си

 Такова мнение изрази руският политолог Дмитрий Орешкин преди около седмица. 
Това вероятно е и причината Пригожин преди време да предложи на украинското разузнаване да му дадат Бахмут, ако той издаде позициите на частите на министерството на отбраната на Русия, за да бъдат унищожени, каквато информация изтече.  Може би чак сега имаме
 
Сделка

И Готвача в келнерски стил поднесе победа при Бахмут, каквато  обеща на Путин около 17 пъти, все едно му поднася черен хайвер с водка. 
Дали руският президент ще преглътне гаврата заедно с победата, след като собственият му готвач обясни преди това на целия свят с яростно видео, че „Дядото“ е завършен тъпак? 
Малко е съмнително. 
„Дядото“ е прякор на Владимир Путин, използван от руските елити от много години.
 Никой няма да се учуди, ако Пригожин 

получи така желаните снаряди, но в главата

 Е, ще кажат, че са го убили украинците, ще го погребат като герой. Но той добре знае за тези планове и вече каза, че може да тръгне към Москва. 
„Нашите войници биват убивани, докато щастливият дядо си мисли, че му е добре. Ако се докаже, че е прав - Бог да даде здраве на всички. Но какво трябва да направи държавата? Какво да правят нашите деца и внуци? Какво ще е бъдещето на Русия? И как да спечелим тази война? Ами ако неочаквано, а аз само правя предположения, ами ако се окаже, че този дядо е пълен тъпак?“, каза Пригожин на  9 май, като показваше труповете на убитите си наемници и още прясната им кръв.  После усети, че това ще му струва кожата.  И трябва да си я запази, защото му е единствена. 
"На 20 май 2023 г., на обед, Бахмут бе превзет напълно", каза Пригожин във видео, разпространено от неговата пресслужба в  Телеграм. Той заяви, че неговите сили ще се изтеглят от Бахмут от 25 май за 

почивка и тренировки

"Това не е вярно. Нашите части продължават да се бият в Бахмут", каза за Ройтерс Сергей Череватий, говорител на Източната група на Въоръжените сили на Украйна. 
„Пригожин иска да избяга от Бахмут, тъй като Вагнер всъщност е разбит. Боевете продължават, ние държим редица сгради в Бахмут ... Ние всъщност разбихме много мощна групировка. Близо е до унищожение. Чувате, че той казва, че ще изтегли войските си, защото е превзел Бахмут. На това се казва." Обещах ви и го направих", и след това правете каквото искате, но важното е да ме пуснете да си ходя. С подвита опашка, защото загуби най-добрите си кадри“,  твърди Череватий.
В България Копейкин започна да говори за гражданска война по националните медии. Разбира се, никой не му каза копче. Или е объркал родината. 
 Пригожин всъщност се гови за 

реалностите в постпутинска Русия

Готвят се и останалите корпорации, генерали и обикновени милиардери. Частна армия вече си имат „Газпром“, две дузини губернатори, даже личният отговорник за охраната на Путин ген. Виктор Золотов, същият онзи идиот, който преди време покани Алексей Навални на дуел, защото го уличи, че купува зеле за ръководената от него „Росгвардия“ на цени няколко пъти по високи от пазарните цени на дребно. Частна армия има даже  Министерството на отбраната. Шойгу я кръстил „Ветеран“. Няма такъв цирк.

Последната битка на Пригожин

Юлия Латинина, журналист и военен наблюдател, предположи в едно от интервютата си, че цялата тази разгорещена кавга за амунициите е просто тромава примамка, създадена от руското командване.
Тя е убедена, че ръководството на Русия превръща Пригожин в „кандидат-спойлер“ за предстоящите президентски избори и очаква той да привлече гласовете на разярените патриоти.
„Когато военните са на загуба, обикновено започва търсене на предатели“, казва журналистът.
„Тези хора трябва да бъдат ръководени от някой, когото могат да контролират. Цялото това нещо е дело на стратезите на Путин, най-вероятно на Кириенко (първият заместник-председател на президентската администрация на Русия).“
Звучи интересно, но не и след публичното унижение на Путин.
Лидерът на ЧВК „Вагнер“ спечели огромна популярност сред разсърдените „патриоти“, създаде си ореол на „герой“ от войната, който трябва да се върне и да поиска сметка от „предателите“ с пагони, ако трябва и от самия върховен главнокомандващ. 
 Пригожин по-скоро е готов да продаде скъпо кожата си, а най-добре да свали тази на Путин и да я надене.