Реквием за една матрьошка*

Ще бъде ли обявена Русия за спонсор на тероризма

Франк Докич и Добротин Неврокопски

За все повече хора и държави по света – Украйна, Беларус, Полша, Грузия, Литва, Латвия, Естония, Нидерландия, Малайзия, Чехия, става ясно, че Русия представлява все по-голяма заплаха за демокрацията и свободата в света. Русия се явява заплаха в информационната, военната и даже в социалната област. 

Русия ще бъде обявена за спонсор на тероризма

Тя е заплаха не само за чужди народи, но дори и за своя собствен. Окупацията на Крим, конфликта в Приднестровието, войната с Грузия, отровителството във Великобритания и България, подпомагането на антиправителствени бунтове във Франция и САЩ, дезинформация и лъжи в социалните мрежи, хакерски атаки насочени към държавни и социални учреждения в Германия, САЩ, България, Полша – това е руският тероризъм. Не по-маловажен е въпросът за физическото отстраняване на противници на Кремъл – било то на територията на Русия, или в суверенни държави. Изглежда че демократичният свят постепенно узрява за идеята да обяви Русия за „държава-спонсор на тероризма.“
В продължение на година и половина американската страна събира и анализира проявите на руски тероризъм из целият свят. В резултат на това се появи 120-страничният доклад „За укрепване на Америка и противодействие на глобалните заплахи**.“ Този доклад обаче беше внесен за разглеждане и гласуване едва тези дни, тъй като се появи нещо, което преля чашата на американското недоволство и търпение – информация, че Русия е плащала на талибански групировки да убиват американски военни в Афганистан. Смайването в САЩ беше невероятно, тъй като организацията „Талибан“ е призната за терористична от ООН вече 17 години. 
Държавният секретар на САЩ Помпео беше подложен на разкъсваща критика в Комисията по външни работи, във връзка с признанието на Доналд Тръмп, че не са предявени обвинения към Путин и Русия по този повод. Помпео каза в отговор: „Аз не мисля, че у който и да е руски лидер, включително и Владимир Путин, има каквито и да е съмнения относно очаквания отговор от страна на САЩ при убийство на американци. Аз мога да Ви уверя, че тези 300 руснаци, които в Сирия предприеха действия, заплашващи САЩ и които повече не са с нас на тази планета, също го разбраха.“
Държавният секретар не уточнява кой инцидент има предвид, но вероятно става дума за войници от ЧВК „Вагнер“, загинали в резултат на американски авиоудари през февруари 2018 година близо до град Хашам. След приемането на закона Държавният Департамент ще има срок от 90 дни, за да обяви приема ли определението „държава-спонсор на тероризма“ относно Русия. Ситуацията е изключително тревожна за Кремъл и там напълно разбират катастрофата, която ги грози - именно затова хвърлят огромен дезинформационен ресурс и харчат невероятни финансови средства за лансирането на много и най-различни версии за отклоняване на вниманието и размиване на отговорността, която Кремъл носи за участието си във всички операции. Но какъв в крайна сметка ще е ефектът за Русия от едно такова признаване като „държава-спонсор на тероризма“?

Ефектът от удара срещу Русия

Първо, ще нанесе убийствен удар по всички финансови операции на Русия извършвани в американски долари. Ще бъде силно затруднено финансирането и рефинансирането на руските банки, финансовите пазари за Русия ще бъдат практически затворени. Огромен брой банки и застрахователни компании, високотехнологични и търговски компании ще напуснат Русия или ще откажат да работят с руски фирми. Ще бъде наложено ембарго върху всякакви доставки на въглеводороди от Русия. 
Второ, всички граждани на държавата ще станат обект на особено внимание от страна на специалните служби на приемащата страна. По отношение на тези граждани могат да бъдат прилагани извънредни мерки – от отказ за влизане в страната без всякакво обяснение до арест за изясняване на самоличността и причините за влизане в страната. 
Трето, такова признание дава възможност всеки гражданин на Русия да бъде арестуван във всяка точка на света, като особено уязвими ще бъдат руските висши чиновници, които представляват интерес за специалните служби.
Приемането на този закон ще има огромен отзвук в света – ще бъде разгледано поведението на много политици като Салвини и Марин льо Пен, които ще бъдат разследвани още по-сериозно за връзки с Русия.

Но нас ни интересува най-вече отражението на един такъв закон в България. Какво е фактическото положение у нас в момента?
В България руското влияние е толкова силно, че държавата е изложена на риск всички структури и институции да бъдат овладени от лоялни на Кремъл сили. Това влияние се осъществява чрез политически партии, бизнесмени на местно и национално ниво, граждански движения, държавни служители. Основна сила на руското влияние в България е корупцията, пропагандата, дезинформацията по електронните медии, социалните мрежи и интернет. Нека си припомним „мисълта“ на бившия външен министър на България Ивайло Калфин: “Който не обича Русия, не обича България.“

Ползата за България

Приемането на този закон в САЩ би било шок за проруските и евразийски сили в България. Тези сили ще бъдат принудени да се справят със следните негативни за тях ефекти.
Първо, финансирането на руската агентура рязко ще намалее. Много от руските агенти на влияние на ниско и средно ниво ще бъдат в невъзможност да изпълняват задълженията си, а тези на високо ниво ще бъдат принудени да вземат решения, тъй като няма да искат да бъдат обвинени в сътрудничество с терористи.
Второ, огромна част от медиите и сайтовете, които сега са под руски контрол ще загубят своето финансиране.
Трето, парализираните български правоохранителни, правораздавателни и специални служби ще получат уникален шанс да бъдат прочистени от корумпирани и зависими служители, работещи срещу българските национални интереси.
Четвърто, но не и по значение, ще бъде прекратена всякаква възможност за продължаване на настояването за реализацията на руските енергийни проекти в България и на най-корупционния от тях и уникален със своята антибългарска насоченост – АЕЦ „Белене“
Ясно съзнаваме, че този закон би бил в огромна полза за България, но искрено са надяваме, че самите ние сме осъзнали пагубното влияние на руската подмолна политика в България и сме готови да работим за една нормална, преуспяваща и европейска България.

Както е казал свети епископ Софроний Врачански: „Затова отворете очите умът си, о, българи, чеда мои любезни, и разсъдете и разберете и разгледайте разумно и с вашия си ум помислете и вижте какво вършите…“

__________
*Авторите на статията са наясно, че матрьошките са създадени по образец на японските кукли символизиращи седемте бога на щастието и в този смисъл те в никакъв случай не са руско народно творчество.
**Авторите съзнават, че под ударите на този закон попадат и деятели на Китайската комунистическа партия, но разглеждат само руската страна поради факта, че именно тя има огромно влияние върху настоящето ни днес, като това влияние може да е пагубно за България утре.

Faktor.bg публикува анализа с любезното разрешение на авторите. Текстът е публикуван и от сайта ivo.bg.