Вълчият глад на „здравите сили“ за власт роди симбиозата Радев-Костадинов

В България наистина се краде здраво и основната причината е постсъветският модел, въведен от Партията

Бойни другари, под знамето на Кремъл

Бойни другари, под знамето на Кремъл

Светослав Пинтев

Когато президентът Румен Радев започне да разменя реплики с кабинета, винаги се сещам за един знаменит диалог в този прелестен дух от страниците на „Златният телец“ на Илф и Петров:
- Вие сте жалка, нищожна личност — заяви Паниковски, като гледаше с отвращение своя събеседник.
- А вие — изрод — забеляза Балаганов. — Сега аз съм началник.
- Кой е началник?
- Аз съм началник. На мене е възложено.
- На вас?
- На мен.
- На тебе?
- Че на кого другиго? Да не би на тебе?
Съвременният вариант е по-мизерен като изпълнение, разбира се.

С камбанен звън и питка град Елин Пелин  посрещна вчера президента Румен Радев като цар-бащица. 
Благодатната и лекуваща сила на камбанния звън, уви, 

не успокои разрушителните нагони

на държавния глава, напротив, усили ги, в думите му започнаха да кънтят страховити нотки. 
Той се впусна от там в нова яростна атака срещу кабинета, като даде да се разбере , че вече мисли не само за нов мандат и по-широки правомощия, а как да заграби изпълнителната власт. Думите му от Елин Пелин, че  ако той управляваше страната, нямаше да се краде, са опасна 

заявка за диктатура по путински модел

  А не е трудно да се досетим кой може да стои зад такива безумни приказки.    
Думите на президента бяха крайно нелепи, да не кажем нагли, защото той беше издигнат от партията, която  открадна ресурса на държавата и си създаде милиардери и милионери от различен калибър – Черепи, черепчета и 

скелетчета в гардероба

и пр. , които до един бяха свързани с КГБ и ДС и техните и планове, та така и до днес. Да пита Решетников, ако не вярва. 
 В България наистина се краде здраво и  основната причината е именно постсъветският модел, наложен от онази част на червената върхушката на БКП и БСП, свързана задължително с икономическата и властови амбиции на чужда държава, която не се колебае да употреби и сила, ако 

тукашните и протежета не папкат и не слушкат 

Вече 30 години властниците си налягат парцалите и папкат, какво да правят, иначе са първи европейци.  Ала Радев очевидно има вълшебна пръчка срещу гигантския обир, извършен от споменатата орда.  Или поне Деси е измислила нещо, което ще взриви подобен порочен модел? 
Анализаторът Калина Андролова сутринта написа един виц, който изглежда 10 пъти по-актуален следобед, след изказването на Радев. Думите й: 
Ето един адаптиран виц, добър за сутрешното кафе.
Президентът Румен Радев чул шум в главата си и попитал: "Кой е там?" Отговорът бил: "Аз съм червей мозъкояд!". "А какво правиш в главата ми?", притеснил се Радев. "Гладувам!", тъжно признал червеят
И понеже стана дума за 

Путин и неговата борба с кражбите…

 „Сто пъти на хората им беше казано: „Работете прозрачно”. Но не! Те крадат стотици милиони”, заяви миналата година руският президент във връзка с корупционен скандал с новия руски космически център „Восточни” .

Ала

кой даде тон за песен?

Изчиcлeниятa нa иĸoнoмиcта и eĸcпepт пo Русия  Aндъpc Acлyнд в ĸнигaта му "Ruѕѕіа"ѕ Сrоnу Саріtаlіѕm: Тhе Раth frоm Маrkеt Есоnоmу tо Кlерtосrасу" coчaт, чe oт 2006 г. нacaм Πyтин и нeгoвото обкръжение ca изнacяли мeждy $15 милиapдa и $25 милиapдa гoдишнo oт cтpaнaтa, или дo $325 милиapдa. Aвтopът смята, чe oĸoлo пoлoвинaтa нaй-вepoятнo пpинaдлeжaт нa pycĸия дъpжaвeн глaвa. А руски експерти смятат, че се касае за трилиони долари.
Та борбата на Путин с кражбите е знаменита. Пред нашия президент са блеснали житата с такъв учител…. 
 „Режимът на Путин е много крехък. Той се крепи на кражби и корупция. В него няма никаква реална идеология. Има само отломки: малко болшевизъм, малко сталинизъм, малко национализъм, малко православие“, каза преди време в интервю за Жана Немцова, дъщеря на застреляния като куче пред Кремъл опозиционен лидер Борис Немцов, писателят Джонатан Лител, носител на наградата "Гонкур". 
"Ако аз управлявах България, нямаше да се краде. 

Откакто ни управлява г-н Борисов, смъртността расте, 

а България се стопи със 600 000. И недостойно е да се присвояват достиженията на българските медици", заяви  Румен Радев. 
Без съмнение, той е вдъхновен от похода на пропутинската партия „Възраждане“ по жълтите павета. Лидерът й Костадин Костадинов още в началото на 2019 г. имаше

план за метеж 

„Ще съберем десетки хиляди души пред парламента. Ще въведем извънредно положение. И тогава са ни необходими 12 месеца, за да предизвикаме нови предсрочни избори и да ги спечелим", заяви тогава на среща със съмишленици в Добрич председателят Костадинов.
Според тогавашните писания на „Възраждане“ извънредното положение било „единственият законен начин за оцеляване на нацията и държавата."  Вече вероятно искат 

военно положение, оглавено от ген. Радев

Т.нар. хунта. 
Десетки хиляди на улиците няма, но и футболните агитки ще свършат работа, ако се вържат. Във „Фейсбук“ „възрожденците“ неистово ги призовават да се присъединят към протеста им.
"Нека Ви напомня, че отдавна снех доверие от този кабинет. От години апелирам да се пресекат корупционните схеми, които днес неудържимо изплуват на повърхността….Днес българите протестират, отстоявайки своите права със законни средства и органите на реда трябва да уважават тези права“, заяви  държавният глава. 

Българи ли? 

Тях изобщо не са ги пуснали да протестират, „Възраждане“ узурпира това право, за да е с Радев и наставниците му в мир и бой.
А помните ли 3-март, когато здравните власти призоваха официално да се отменят събиранията? Президентът Румен Радев хукна към връх Шипка като кошута. Хукна и Костадин Костадинов, председател на „Възраждане“, за да застане редом с него. Каква симбиоза само.  Тя едва ли ще роди ваксина срещу кражби, но говори ясно за вълчия глад на „здравите сили“ за власт.