Взривът на Кримския мост - най-некадърната операция на руските служби

Търсят алиби, за да атакуват гражданска инфраструктура на Украйна, а в България мълчанието на "евроатлантиците" е потресаващо

Авторът

Авторът

Методи Андреев

През последните 24 часа чисто пропагандно различни кръгове се опитват да ни внушат съществуването на „българска следа“ при взрива на Кримския мост. Но преди да тръгнем по фалшивите дири на тази „българска следа“, да се върнем назад в историята и да видим, дали е имало подобни инциденти в близкото минало на Путинова Русия. 

Хората може да са забравили, но е редно да припомним за Първата чеченска война. Септември 1999 година беше черен месец за Русия. От 4-и септември до 16-и септември бяха извършени 4 изключително жестоки терористични актове в Москва. На 4 септември кола с експлозиви се взривява в блок с руски войници, загиват 64 човека. На 9 септември 400 килограмова бомба избухва в мазето на девететажна сграда в Москва и убива 94 човека. Четири дни по-късно, на 13 септември осем етажна сграда е изравнена със земята - загиват 124 човека. Последният атентат е на 16 септември – камион избухва пред жилищен блок, а жертвите са 17. Тази поредица от атентати се превръща в легитимен претекст на тогавашния млад президент Путин да започне войната в Чечня. В последствие се оказа, че взривовете са били подготвени и извършени от ФСБ. Разследващите стигат до двама от извършителите, които се оказват агенти на ФСБ, които са арестувани, а по-късно освободени. Да си спомним и за бившия офицер от КГБ и ФСБ  Литвиненко, който проговори за взривовете и участието в тях на руското правителство, но бе показно убит за да млъкне. 

Припомням тази история, защото много от българите сме ги забравили. Но те са и много поучителни, разкриват, че 

Русия не е нормална държавна

 Това е страна, в която политическата целесъобразност стои над цената на живота и инфраструктурата. 

Спирам се на едно елементарно сравнение – в два от атентатите в Москва през 1999 година е използвано превозно средство. Тоест оръдието на престъплението при тях и при Кримския мост е едно и също, това се набива на очи. Но как за по-малко от ден руснаците установиха траекторията на движение на този мистериозен камион, който е изминал доста странен маршрут за да стигне от България до Краснодар. Четири граници е пресякла необезпокоявано, а внушението на Путин е, че от България е тръгнал натоварен с взрива. Това внушение е 

обидно за здравия разум

В Русия може и да вярват на такива празни приказки, но повече от ясно е, че това е поредното терористично мероприятие на руската държава. Хора с влияние и власт могат да осъществят такава операция и да стартират началото й от България. Знаем, че България е пробита за руските специални служби, тоест тя е идеално място. Обвинявайки ни като съпричастни, Русия хвърля камък върху най-слабото звено на НОТО, държавата която се държи не като член на Алианса, а като страничен наблюдател, визирам поведението на президента Радев и неговото правителство – никаква реакция, пълно мълчание за обвиненията срещу нас. Държавата ни е замесена в съучастие в терористичен акт, а управляващите мълчат. Мълчи главнокомандващият, който ръководи специалните служби. 

Камионът камикадзе е бил най-вероятно натоварен с взрив, след като е преминал през Северна Осетия. Целта на всеки терористичен акт е да има максимално поражение на жива сила и инфраструктура. Твърди се че взривът е подготвен от украинските специални служби. Но ако това е тяхно дело, то заслужават двойка. Кримският мост има едно прекрасно слабо място. Аз съм строителен конструктор, проучих проекта на моста, а слабото му място се забелязва веднага. Съоръжението е дълго 23 км, състои се от две платна на две нива – един до друг два паралелни моста. Единият е за камиони и автомобили, а другият е железопътен участък. Само на едно място има отвор от 227 метра  под моста. Носещата конструкция там е дъга, като пътното и жп платното са окачени на нея с окачвачи. Ако някой иска да нанесе максимално поражение на това съоръжение, щеше да взриви камиона точно там. Това е единственото място, където носещата конструкция – дъгата и окачвачите, са над камиона, а ако бъдат разрушени, падат важни участъци от моста и повече от година той ще бъде тотално неизползваем. Под дъгата е единственото място, което е било ефективно това да се случи. Аз, обикновеният строителен инженер видях тази слабост, но не мога да повярвам, че украинските специални служби не са направили този анализ и не знаят къде мостът е най-уязвим. Това показва, че атентатът е извършен от фракции до Путин, биещи се за власт или от самия Путин и обкръжението му. След този атeнтат Русия нападна вчера и гражданска инфраструктура, мотивирайки се, че  украинците нападат тяхната гражданска инфраструктура, въпреки че този мост е незаконен. Атентатът им беше като 

алиби, за да обстрелват с ракети мирни градове и жители на Украйна

Следващата им цел е да ударят енергийната инфраструктура на Украйна, което да създаде криза в ЕС за електричество, а това да доведе до вдигане на цените на електроенергията и  повиши търсенето на природен газ. 

Руската пропаганда ще нахъсва тепърва населението си, че украинците нападат страната и граждански обекти, за да имат основание да продължават мръсната си война. Освен това България също е набедена като враг. 

Ефектът от взрива на моста е минимален за икономиката на Русия и Крим, паднала е само част от платното, което за месец може да бъде възстановено. Всички тези обстоятелства ни дават основание да направим обоснованото предположение, че 

Кремъл сам си е извършил атентата,

съдейки и от историята, но и по твърденията им, че годишно харчат над два милиарда рубли за охрана на този мост. По некадърно извършен атентат няма, достоен е да влезне в учебниците.

В тази ситуация не се учудвам, че президентът Радев мълчи по горещата тема. Не се учудвам, че и гълъбчето му мълчи, но съм истински изумен, че такива титани на евроатлантизма като Бойко, Кирил и Асен, лидерите на ДБ мълчат. Нито един от тях не излезе и не осъди руската атака срещу гражданска инфраструктура и беззащитно население. Това мълчание е просто цинизъм!