За окончателно премахване на руската азбука от българската клавиатура

Русоробите са готови да предадат дори и собствената си писменост, само и само да бъдат верни ибрикчии на Кремъл!

Д-р Светослав Нахум

Трябва да се отстоява българският език спрямо десетилетните опити за русификация. Тази тема е дълбоко позната на всички IT – експерти и лингвисти. В случая пиша за по-широката публика, към която се числя и аз самият. Ще опитам накратко да обясня на хората 

в какво се състои проблемът

Чисто техническият аспект е следният: Българската азбука се състои от 30 букви. Към момента, обаче, в българската клавиатурна подредба по БДС 5237:1978 (действащ от 1 януари 1978 г.) са включени и две допълнителни букви от чужда азбука (руската), а именно Э и Ы, заели мястото на Ѣ и Ѫ от машинописната подредба в действие преди правописната реформа от 27.02.1945 г. Днес все още продължава да действа 42-годишният стандарт БДС 5237:1978 и всички български компютърни клавиатури се изработват според него.

А истинската, оригиналната българска клавиатура е създадена през 1907 за машинопис и е съобразена с българския език, и 

съдържа само български букви

Тоест, буквите, „изхвърлени” от българската и руската азбука при установяването на комунистическите режими, не могат да бъдат приравнявани със специализираните символи на математиката, физиката или други точни науки; те не са символи, а именно букви; макар и маргинално, различни движения и инициативи за тяхното възраждане са факт; същевременно, липсва знание за тяхната същност и множество български граждани мислят, че наличието на Ѣ и Ѫ в един текст го превръща в старобългарски; на сайта на българското Народно събрание се намира и досега текстът на Търновската конституция, във вид, който би събудил смях у всеки културен българин: буквите Ѣ, Ѫ и Ѭ там са заместени с Е, Ъ и Я, но всички краесловни ерове са запазени! Именно подобни грешки биха били избегнати посредством даване на официален статут на тези букви, тясно свързани със съвременната ни история.
Все повече стават поддръжниците на тази хубава инициатива – публични личности, писатели, интелектуалци, инженери и др.
Проблемът отново идва от т. нар. 

„русофили“, които всъщност са русороби

 Те надават кански писъци как по този начин руският език щял бил да бъде пренебрегнат! Ето какво заявява един от русофилстващите опоненти на идеята: „Пиша и като журналист с близо 40 годишен стаж. Председател съм на Комисията по информационна и издателска дейност на Съюза на българските журналисти. Отсега знам, познавайки добре колегите си, че Министерството на транспорта ще отнесе твърде неприятни негативи на фона на проблемите, които има да решава в близко бъдеще. Писателските съюзи ще реагират по същия начин. Да не забравяме, че ще има и силен международен отзвук, тъй като по същество изхвърляме руския език от клавиатурата.“
Нали схващате, драги приятели със съзнание независимо и свободно, извън матрицата на рубладжийския нагон? Видите ли, любимият им руски език ще бъде изхвърлен от българската клавиатура и съответно щяло да има „международен отзвук“. Този отзвук пак ли ще е поредна гавра с нас, както току-що стана за 24 май със скандалната изложба в Руския културно-информационен център, или гъбаркането за „македонската земя“, или за „руските“ и „словенски“ братя Кирил и Методий?
В обобщение, целият вой идва от русофилската глутница, която 

платено работи за русификация на България

 сега, а преди работеше за съветизацията на България.

Да, готови са да предадат дори и азбуката си русоробите, само и само да бъдат верни ибрикчии на Кремъл!

Аз призовавам всички родолюбиви българи да подкрепят инициативата за изхвърляне на руските букви от българската клавиатура.
Ето и сайта на инициативата и отвореното писмо.

Благодаря ви, и нека по-скоро скъсаме и захвърлим поредната руска каторжническа верига, нека подчертаем българското слово, което имперска Москва за нищо на света не иска да признае!