​Сириецът Махмуд Абаз: Русия е като СССР – търси слаби държави, за да ги контролира

Народът ни не иска да окупира Европа, а търси мирно място за живот

Коранът, с който агресорите плашат, няма абсолютно нищо общо с ислямистите

Братята ни нямат пари за въстание, защото джихадистите от Ирак превзеха първо банките и петролните кладенци, каза пред Faktor.bg професорът по лозарство, който от 50 години е свързан с България

Интервю на Васил Василев

- Г-н Абаз, какви са причините за новото ескалиране на конфликта в Сирия през последните месеци?

- Сирийският народ иска свобода и зачитане на достойнството му. Вижте какво се случва по телевизията (б.а. – докато разговаряме с Абаз, гледаме арабски канал, който показва поредните размирици). В Дамаск започна мирен протест, в който бяха убити 16-17 души, след което започнаха размириците. Никой от протестиращите нямаше интерес да има жертви, но в един момент властта в Сирия започна да се бори срещу демонстрантите и въстаниците. Преди 3-4 години започнаха да нахлуват ислямистите от Ирак в страната, които превзеха два окръга. Самите ислямисти са 4 групи – затворници от Сирия и Ирак, уволнени войници и офицери от двете страни, заблудени младежи, които убиват в името на исляма, и чужденци от цяла Европа. В последната група са хора предимно от Англия и Франция, но има и такива от Афганистан и Пакистан. Всички те са една наемна войска. За третата група от сирийски младежи, които убиват в името на исляма, питам – кой ви дава правото да режете главите на хората? Дядо господ ли, някой нотариално ли ви завери правото да унищожавате мирното население?

- Каква е ролята на Русия във войната в Близкия изток, опитва ли се да отслаби Европа, като я излямизира?

- За съжаление, откакто се помня, бившият Съветски съюз винаги е бил уж на страната на потиснатите народи. Днешна Русия не се различава от СССР с поведението си. Тя търси да привлече към себе си слаба държава, която иска да се освобождава от някого, за да я контролира. В Близкият изток за Русия не остана друга такава страна освен Сирия, където Кремъл има военна база на Средиземно море. Единствените интереси на Русия са свързани с газта и петрола на сирийците, както и да запази макар и малкото останали свои военни позиции в Близкия изток, които отдавна не са силни. Нейната цел е газта да минава през съюзниците й от Иран и да достига до Москва. Що се отнася до ислямизирането на Европа, ще ви кажа, че никой не бяга от хубавото. Мирното население на Сирия не бяга от страната от добро. Ако ви бомбардират отвсякъде, събарят ви домовете, убиват ви на улицата без да им мигне окото, вие ще стоите ли на такова място? Ще живеете ли без ток и вода, които се пускат за по два часа на ден? Сирийците не искат да превземат Европа, а търсят мирно място за живот, където да изучат децата си. В Турция, Ливан и Йордания има общо около 5 млн. бежанци. Другите къде да избягат от войната освен в Европа?

- Защо страните от ЕС се страхуват от притока на вашите сънародници?

- В никакъв случай хората, които пристигат от Сирия в Европа не са опасни. Болшинството, които идват, са с висше образование, а другата част са занаятчии. Гледах наскоро как една унгарска журналистка риташе баща с малко дете. Това са хора, които нямат човешко чувство. Когато човек вижда страданието на хората, независимо какви са – християни, мюсюлмани, будисти, евреи и т.н., трябва да им влиза в положението. Когато българите страдат след земетресения или наводнения, трябва да им се помага, защото на първо място те са хора.

- Вярвате ли на българите и европейците, които казват, че проявяват солидарност към бежанците от Близкия изток?

- Българите са изключително гостоприемен народ, поне болшинството от хората. През 1967 г. бях на стаж в Септември. Няма да забравя как един пазач ме покани на гости, беден човек, но намери пари да сложи на масата салам и сирене. Няма какво да се делим на религии. Болшинството от моите приятели в Сирия са християни. Аз не мога да говоря дали е така за цяла Европа, дали е толерантна, но трябва да има търпимост и уважение към всички религии. Коранът, с който някои агресори плашат, няма абсолютно нищо общо с ислямистите, които са с извратени разбирания. В България също, както и в Сирия, има ненормални хора, които докато си вървиш по улицата, те бият, защото не си от тяхната вяра. В Сирия дори убиват и мюсюлмани, които не вървят по гайдата на ислямистите.

- Каква е причината бежанската вълна предпочита да минава през Македония и Сърбия, а не през нашата граница и дори имигрантите не искат да живеят тук?

- Ако дойдат бежанците в България, трябва да се хранят и да работят. Какво могат да работят тук и как ще издържат семействата си? В момента има толкова гладуващи и безработни хора в България, че за бежанците няма да има никакви работни места. От сирийска страна няма омраза към българите или унгарците, но имигрантите търсят такива държави, където има работа. Те идват с пари, с които могат да преживеят само 2-3 месеца.

- Кога виждате края на войната в родината си и какъв ще бъде изходът от нея?

- Войната в Сирия и Ирак се води между двата лагера – САЩ и Русия. От едната страна е съюзът на Кремъл с Иран и Башар Асад, които искат да продължат военните действия, а от другата – Америка и Европа, които искат да ги спрат. Ако Русия и САЩ обаче решат да се разберат, веднага войната ще бъде прекратена и народът ни ще изгони ислямистите. Сирия е 25 млн. души, 17 млн. от които са бежанци – вътрешни и външни и са принудени насила да напускат родината си.

- Защо, след като мирното население е с 3 пъти повече от джихадистите не си върне държавата?

- Джихадистите са свръхвъоръжени с модерна техника от Ирак. Когато ислямистите нахлуха, превзеха първо банките и взеха парите на хората. Петролните кладенци също са в техните ръце и продават горивото от тях на черния пазар. След това с парите взимат наемници чужденци, които се сражават с тях, плащат им по 5 000 долара заплата на човек и за мирното население не остава нищо. Нашите мъже там нямат средствата да се въоръжат като ислямистите. Те искат оръжие, но Европа и САЩ не им дават, а само обещават. И вместо Западът да се чуди как да се справя с положението с бежанците, да въоръжи мъжете в Сирия, които са против режима на Башар Асад.

- Докато живеехте в Сирия, били ли сте заплашван от радикалните сили на исляма?

- Имал съм случай, при който взривиха комшиите ми. От взривната вълна се изпочупиха всички прозорци и стъклени неща вкъщи, а върху мен падна врата. При втория инцидент тъкмо тръгвах към България със сина ми и извиках такси. Докато колата ни чакаше, отидоха да се сбогувам с комшиите си. В хола си имах фотьойл, на който 5 минути преди това лежах. Връщам се от съседите и видях горещ патрон на мястото, където бях до преди минути. Ако не се бях сбогувал със съседите си, сега сигурно нямаше да съм жив. Нямам представа от кого беше изстрелян.