Христо Ристосков: Не чета изказванията на Радев, води се най-гнусната антиамериканска кампания, каквато не е имало и по Татово време

Партийните субсидии са измислени за хора, които са неспособни да правят бизнес

Христо Ристосков

Христо Ристосков

Докато Корнелия Нинова чества Великата отечествена война на 9-и май, а не Деня на Европа, не може да се надява да спечели избори

САЩ са най-големият инвеститор у нас, никоя руска или китайска фирма не може да осигури заплатите, които компаниите им предлагат, казва пред Faktor.bg бившият футболен съдия и член на Атлантическия съвет в България

Интервю на Васил Василев

- Г-н Христосков, защо в политиката се получи като при футбола и имаше отлив на избиратели, както и стадионите останаха празни? 

- Самият модел е объркан и хората не ходят да гласуват и да гледат мачове. Връзката между двете е, че избирателите и феновете вече не виждат алтернатива и няма кого да подкрепят, тъй като статуквото е едно и също. Генезисът на политическата ни класа е Октомврийската революция. Във футбола по същия начин хората няма какво да видят, не им се предлага нищо ново и класно и логично стадионите останаха празни. Очевидно моделът се е изчерпал и трябва нов – и в политиката, и във футбола. И управляващите, и опозицията не искат да въведат електронното гласуване, защото знаят, че младите хора от чужбина ще формират нова политическа класа. Моето лично мнение е, че именно в тях е бъдещето и на тях трябва да им се дава шанс за развитие. 

- На изборите имаше млади хора. Коалиция „Път на младите“ се яви на вота, но остана с по-малко от два процента. Защо хората не ги подкрепиха?  

- Те използваха регистрацията на НДСВ, която също спада към Октомврийската революция. Не мислете, че Царя го докара някой друг в България. Именно хората от Октомврийската революция ни го натресоха. Не може да спечелиш доверието на хората, дори и при най-добри намерения, когато се идентифицираш с подобни формации. Аз гласувах за „Демократична България“ и минахме през иглени уши. Имам много забележки и към дясната коалиция. Ако си мисли, че трябва да остане партия на градската десница и да представлява само хората, които ядат с ножове и вилици и не се обърнат към обикновените хора, ще загубят проценти и избори и ще се претопят. 

- Някои наши евродепутати още от изборната нощ тръгнаха да реформират ЕС. Какво очаквате от представителите ни ЕП? 

- В Европейския съюз има някаква държавна администрация, на която ѝ се подобриха заплатите. Хората не виждат алтернатива, защото все пак имат някакъв стандарт на живот, който идва от факта, че сме в ЕС. Там обаче нека да не забравяме, че има и такива като Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, които изръсиха куп глупости как те щели да променят Европейския съюз. Единственото, което могат да сменят костюмите си сутринта и да отидат на работа с нови прически. ЕС може да бъде променен от президента на САЩ, независимо дали това е Доналд Тръмп, или следващият, който дойде на власт. Тази загнила структура не може да продължава да функционира по този начин. Знаете ли кога в САЩ народът ще позволи разни мошеници да си строят къщи за гости с техните пари? Откъде накъде ще плащам къщи за гости в Сандански на някой си? Това, което се случва в ЕС, си е чист комунизъм – народът да работи, а разните велможи да живеят охолно.  Европейският съюз не е замислен лошо, но трябва да бъде реформиран, но не по начин, по който ми говорят Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. В свое интервю бившият шеф на ЦРУ Джеймс Улси разказа за разговор с Ангела Меркел. Тя го е попитала защо американските служби следят ЕС. Той ѝ отговорил, че ще спрат със следенето, когато и в ЕС се прекрати практиката да се дават подкупи.  

- Защо както и при футбола, след края на мача, в случая на изборите, всички изведнъж се оказаха победители? 

- Действително всички се биеха в гърдите, че са победители, но накрая се видя, че гласуваха около 30%. Не си мислете, че тези проценти през есента на местните избори ще се качат с повече от 5 на сто. Корнелия Нинова също е сред победителите. Не може обаче да отиваш на евроизбори и да честваш Великата отечествена война. 9-и май е Ден на Европа, а не болшевишки празник. Младите вече не се интересуват от Втората световна война, например. Ако звънна на сина ми в Австрия и го питам нещо за този период, ще ми каже „ти си луд“. Посланията, които отправи БСП на тези избори и листата, която предложи, ѝ изядоха главата. 

- Как ще коментирате посланията на Румен Радев в Санкт Петербург, че трябва да се сближаваме с Русия, да я допуснем да строи АЕЦ „Белене“, да преговаряме за газта? 

- В момента се води най-гнусната антиамериканска кампания с всички сили и средства, каквато не е имало и по времето на Тодор Живков. Преди 30 години бяхме затворени като в кошара. 15 години след смъртта на Роналд Рейгън трябва да си спомним кой ни поднесе свободата на тепсия, защото някои хора много бързо забравиха, че преди 1989 г. не знаехме на кой свят се намираме. Не се припомня и защо днес всеки един млад човек може да отиде на Запад да се развива без разрешително от ДС или БКП. Що се отнася до отношенията ни с Русия и доставките на газ, то във всеки учебник по търговия пише, че трябва да имаш минимум два източника, от където да внасяш стоки. Разбира се, че ще купуваме от този, който ни дава по-евтин и качествен газ. Аз нямам кой знае какви симпатии към г-н Радев и не му чета изказванията, защото просто няма смисъл. А и както забелязвам, никой по-сериозен западен държавник или политик не го е канил. Предполагам, че за това има някаква причина. САЩ са най-големият инвеститор в България. Не е трудно да се направи сравнение, като погледнем какви заплати дават у нас щатските компании. Коя руска или китайска фирма може да осигури подобни възнаграждения? Друг е въпросът, че китайците в България не са направили нищо. Така, че Красимир Каракачанов да спре да обяснява колко са скъпи самолетите Ф-16, защото не е по-умен от Доналд Тръмп и от Департамента в САЩ. Неговите номера може да си ги продава у нас. 

- Трябва ли да се намалят партийните субсидии на 1 лев?

- Партийните субсидии са абсолютен комунизъм и сталинско мислене. Да върнем чл. 1 на БКП. По това време, като се строеше, една кола с бетона отиваше в завода, а другата – на Попина Лъка да се вдигат вили. Откъде накъде аз ще плащам 20 млн. лева на партия? Тези пари се взимат от хора, които не могат да правят реален бизнес и се насочват към средствата от бюджета. Когато политиката не е бизнес, а той сам си върши своите действия и си изгради своята структура, тогава нещата ще потръгнат и в държавата. В момента е нещо ужасно. Политиката се превърна в най-големия бизнес в България.