Касим Дал: Ще работим с НДСВ, СДС, репресираните и БЗНС-тата

Затворените партии са отживелица, всеки трябва да се самоопредели, казва лидерът на „Нардона партия свобода и достойнство”

В събота, от 11 ч. в НДК бившата дясна ръка на Ахмед Доган  Касим Дал ще учреди нова политическа формация. Преди година Дал напусна ДПС заради принципни различия с лидера, агентурното му минало и превземането на ръководството и партията от лица работили за тайните служби на комунистическия режи. Касим Дал е политически затворник и борец срещу режима на Тодор Живков. Една от големите му заслуги в предишния парламент е проткаването на Закона за разсекретяване на досиетата на агентите на ДС.

- Г-н Дал, правите поредната политическа формация, която стартира преди изборите, с какво ще се отличавате?

- Няма съмнение, че „Народна партия свобода и достойнство” ще бъде ориентирана дясно-център. Човешкото достойнство и просперитет са поставени в центъра на нашата политическа философия. Но това от друга страна ни прави много чувствителни към антикомунистическите ценности и идеи. Ще бъдем противници на бившата Държавна сигурност и всичките и мутирали варианти през годините на прехода. Защото именно в периода на тоталитаризма човешкото достойнство беше тотално потъпкано. Естествено темата за миналото не трябва да се забравя, поколенията трябва да знаят и да помнят какво се е случило в България през периода 1944-1989 г. Но вместо истината, днес виждаме, че често ни се поднася една реставрация на това мрачно време.

- С кои политически субекти ще търсите единодействие и евентуално коалиране?

- Все още е твърде рано да се говори за това, тепърва ръководните органи ще определят и политиката ни към другите партии. Но мога да издам кои формации сме поканили на първия си конгрес – СДС, и трите различни вариации на БЗНС, НДСВ и Съюза на репресираните. Очакваме да ни подкрепят и организации на наши изселници и репресирани от комунизма, които живеят сега в Турция.Те са някакъв знак за посоката, в която гледаме. 

- Ясно е отношението ви към БСП, но защо пропускате ГЕРБ и ДСБ?

- ГЕРБ са управляващи, а ние тръгваме като опозиция. С ДСБ нещата са по-сложни, но това е по-скоро отношение към Иван Костов, защото пречи на обединението вдясно.

- Вече има спекулации, че ще бъдете поредната етническа партия, просто версия на ДПС?

- Не може да сме като ДПС, защото тя е крайно лидерска партия, а ние нямаме такива амбиции. От друга страна мисля, че времето на затворените формации отмина и вече е отживелица. Всеки свободен български гаржданин може да избере и да се самоопредели политически, без това да има връзка с етническата му, или религиозна принадлежност.

- Какво очаквате да се случи на предстоящия в неделя първи конгрес?

- Той ще бъде учредителен. Чакаме гости от сродни формации от всички балкански страни. Ще приемем Устав на партията. Ще бъдат избрани председател, политически съвет, който ще бъде от 11 или 13 души. Най-важното е, че ще присъстват делегати от всичките 31 избирателни райони в страната. По предварителни сметки се очакваше делегатите да бъдат 963, но при всички случаи ще бъдат над 1000.